Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Αλληλοκαρφώματα και ευρύτερες διεργασίες

Φου­ντώ­νει η αντι­πα­ρά­θε­ση στο εσω­τε­ρι­κό του ΣΥΡΙΖΑ, με ανοι­χτές αλλη­λο­κα­τη­γο­ρί­ες και απει­λές ανά­με­σα στη νέα ηγε­τι­κή ομά­δα υπό τον Στ. Κασ­σε­λά­κη και σε στε­λέ­χη που βρέ­θη­καν απέ­να­ντί του στις εσω­κομ­μα­τι­κές εκλο­γές. Η ομι­λία του προ­έ­δρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΣΕΒ, αλλά και μια ανάρ­τη­σή του, χτες, με την οποία απει­λού­σε με απο­κλει­σμό μελ­λο­ντι­κά από ψηφο­δέλ­τια όσους «υπο­νο­μεύ­ουν την ενό­τη­τα», τρο­φο­δο­τούν την αντι­πα­ρά­θε­ση, όχι τόσο για την ουσία, όσο για τον κυνι­σμό με τον οποίο ο νέος πρό­ε­δρος εκφρά­ζει θέσεις που δεν είναι καθό­λου «ξένες» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για παρά­δειγ­μα, η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία όσων είπε ο Κασ­σε­λά­κης στον ΣΕΒ απο­τυ­πώ­νουν τις βασι­κές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα Εργα­σια­κά, τις οποί­ες μάλι­στα «δού­λε­ψε» ως κυβέρ­νη­ση, ενώ τις παρου­σί­α­ζε και προ­ε­κλο­γι­κά πριν από μερι­κούς μήνες ως βασι­κούς άξο­νες του νέου προ­γράμ­μα­τος δια­κυ­βέρ­νη­σης. Πόση δια­φο­ρά έχει αυτό το περί «νέου κοι­νω­νι­κού συμ­βο­λαί­ου» και της «ΣΥΝ-εργα­σί­ας» εργα­ζο­μέ­νων με τα αφε­ντι­κά του Κασ­σε­λά­κη με το «δίκαιη ανά­πτυ­ξη» ή το «ανά­πτυ­ξη με κοι­νω­νι­κή ειρή­νη», που απο­τε­λού­σε το πρό­γραμ­μα για τα Εργα­σια­κά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσί­πρα, πριν από μερι­κούς μήνες;

Χτες, ανα­κοι­νώ­θη­καν οι νέοι τομε­άρ­χες του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όπου απου­σιά­ζουν παντε­λώς στε­λέ­χη που αντι­πο­λι­τεύ­τη­καν τον Στ. Κασ­σε­λά­κη, με κύκλους προ­σκεί­με­νους σε αυτόν να δια­τεί­νο­νται ότι έγι­ναν προ­τά­σεις σε πολ­λούς, αλλά αρνή­θη­καν την ανά­λη­ψη της ευθύ­νης. Στην ανάρ­τη­σή του ο Κασ­σε­λά­κης έγρα­ψε: «Οποιος υπο­νο­μεύ­σει την ενό­τη­τα της ΚΟ και το μέλ­λον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα έχει θέση σε μελ­λο­ντι­κά ψηφο­δέλ­τια του κόμ­μα­τος. Και όποια ή όποιος από εσάς ενδια­φέ­ρε­ται να κατέ­βει υπο­ψή­φιος στις επι­κεί­με­νες ευρω­ε­κλο­γές, πρέ­πει να γρα­φτεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο www.isyriza.gr. Εκεί χτί­ζε­ται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γεν­νιού­νται τα στε­λέ­χη της επό­με­νης γενιάς. Θα στεί­λου­με φόρ­μα ενδια­φέ­ρο­ντος στα μέλη μας τις επό­με­νες μέρες. Θα λογο­δο­τώ πάντα σε εσάς αδιαμεσολάβητα».

Απα­ντώ­ντας η Αννέ­τα Καβ­βα­δία, στέ­λε­χος της «Ομπρέ­λας», επι­κα­λέ­στη­κε το άρθρο 39 του κατα­στα­τι­κού, το οποίο προ­βλέ­πει ότι τα ψηφο­δέλ­τια του κόμ­μα­τος απο­φα­σί­ζο­νται από τις κατά τόπους Νομαρ­χια­κές Επι­τρο­πές και κατό­πιν από την Κεντρι­κή Επι­τρο­πή και να κατη­γο­ρεί τον Στ. Κασ­σε­λά­κη για δηλώ­σεις υπο­νο­μευ­τι­κές. «L’ Etat, c’est moi? Το κόμ­μα, πάντως, έχει όργα­να, θέσεις, κατα­στα­τι­κό. Καταρ­γή­θη­καν, μήπως, και δεν το ξέρου­με;». «Και σε κάθε περί­πτω­ση, τέσ­σε­ρις μέρες πριν τις εκλο­γές, τέτοιου είδους δηλώ­σεις, κάποιος κακε­ντρε­χής θα τις χαρα­κτή­ρι­ζε υπο­νο­μευ­τι­κές» καταλήγει.

Ανά­λη­ψη πρω­το­βου­λί­ας για καθαί­ρε­ση του Στ. Κασ­σε­λά­κη από την ΚΕ υπέ­δει­ξε ο Τ. Κατσα­ρός, στε­νός συνερ­γά­της του Ν. Φίλη. Σε άρθρο του με τίτλο «Μόνη διέ­ξο­δος η ανά­λη­ψη πρω­το­βου­λί­ας από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την καθαί­ρε­ση Κασ­σε­λά­κη», τον απο­κα­λεί «θλι­βε­ρή “καρι­κα­τού­ρα” που παρι­στά­νει τον πρό­ε­δρο του ΣΥΡΙΖΑ» και μετα­ξύ άλλων σημειώ­νει: «Η γελοιο­ποί­η­ση του κόμ­μα­τος εκ μέρους του Στέ­φα­νου Κασ­σε­λά­κη, συνε­χί­ζε­ται σε όλα τα επί­πε­δα (…) Ως εδώ! Η ενερ­γο­ποί­η­ση του άρθρου 20 παρ. 4 του Κατα­στα­τι­κού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την καθαί­ρε­ση του προ­έ­δρου από την ΚΕ είναι πλέ­ον η μόνη διέ­ξο­δος. Τα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ που δια­φω­νούν έχουν ιερή υπο­χρέ­ω­ση ένα­ντι του κόμ­μα­τος και της ιστο­ρί­ας της Αρι­στε­ράς να ανα­λά­βουν τη σχε­τι­κή πρω­το­βου­λία. Εγκρι­θεί δεν εγκρι­θεί από τους υπάρ­χο­ντες συσχε­τι­σμούς στην ΚΕ, θα έχουν επι­τε­λέ­σει το καθή­κον τους απέ­να­ντι στον κόσμο της Αρι­στε­ράς και στους εαυ­τούς τους».

Βολές κατά του Στ. Κασ­σε­λά­κη άφη­σε και ο Ν. Βού­τσης, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας προ­σω­πι­κές από­ψεις ορι­σμέ­νες απ’ τις προ­τά­σεις που κατέ­θε­σε ο πρό­ε­δρος του κόμ­μα­τος στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΣΕΒ. Στη Θεο­δώ­ρα Τζά­κρη επι­τέ­θη­κε η Πέτη Πέρ­κα, ανα­φο­ρι­κά με τις υπο­δεί­ξεις της πρώ­της στην «εσω­κομ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση». «Η κυρία Τζά­κρη, μας είπε πως θα μας πάρει τα κεφά­λια», ανέφερε.

Ο Π. Σκουρ­λέ­της, απ’ την άλλη, τοπο­θε­τή­θη­κε ενά­ντια στον Χρ. Σπίρ­τζη με αφορ­μή την πρό­τα­σή του για ενο­ποί­η­ση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, λέγο­ντας: «Ο κ. Σπίρ­τζης, ξέρε­τε, ήταν ο υπεύ­θυ­νος για να οργα­νώ­σει την αυτο­διοι­κη­τι­κή δου­λειά… και παρέ­δω­σε “λευ­κή κόλ­λα”. Παραι­τή­θη­κε λίγες μέρες πριν (σ.σ. τις εκλο­γές)», είπε. Με τον Χρ. Σπίρ­τζη να επι­στρέ­φει τις κατη­γο­ρί­ες γρά­φο­ντας: «Δεν θα ξεχά­σω και δεν θα ξεχά­σει κανείς, πως ανα­τρέ­πο­νταν και δεν υλο­ποιού­νταν απο­φά­σεις, πως η μειο­ψη­φία επέ­βα­λε τις από­ψεις της στην πλειο­ψη­φία, πως αλλοιώ­νο­νταν οι συσχε­τι­σμοί, πως παρα­κάμ­πτο­νταν τα όργα­να». Την ίδια στιγ­μή, βέβαια, όλοι τους έχουν ριχτεί στη μάχη του β΄ γύρου στην Αθή­να για να συνερ­γα­στούν με το ΠΑΣΟΚ που βέβαια απο­τε­λεί και πρό­κρι­μα για ευρύ­τε­ρες συνερ­γα­σί­ες και διερ­γα­σί­ες στον αμαρ­τω­λό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας…

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο