Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαπιστευτήρια και επιβεβαίωση

Ενα παρα­λή­ρη­μα ταξι­κής συνερ­γα­σί­ας ήταν η εμφά­νι­ση του Στ. Κασ­σε­λά­κη στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΣΕΒ, με μια ομι­λία που με ευκο­λία θα προ­συ­πέ­γρα­φε οποιο­δή­πο­τε από τα υπό­λοι­πα αστι­κά κόμ­μα­τα, με πρώ­τη τη ΝΔ, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, που «περ­νά­ει στο επό­με­νο στά­διο της ιστο­ρι­κής του πορεί­ας, μιας σύγ­χρο­νης αρι­στε­ράς που δεν δαι­μο­νο­ποιεί τη λέξη “κεφά­λαιο”» και κατα­θέ­τει «εποι­κο­δο­μη­τι­κές» προ­τά­σεις ώστε οι εργα­ζό­με­νοι να «ευθυ­γραμ­μί­ζο­νται με την επι­τυ­χία της επιχείρησης».

***

Τέτοιες προ­τά­σεις κατέ­θε­σε και με το παρα­πά­νω ο Κασσελάκης:

  • Για πλη­ρω­μή των εργα­ζο­μέ­νων με μετο­χές (stock options — «δικαιώ­μα­τα προ­αί­ρε­σης από­κτη­σης μετο­χών»), ένα ακό­μα εργα­λείο για τη μεί­ω­ση των μισθών, τη σύν­δε­ση των εργα­ζο­μέ­νων με την «τύχη» των «συνερ­γα­τών» — εκμε­ταλ­λευ­τών τους, την απαλ­λα­γή της εργο­δο­σί­ας από «κόστος», την αύξη­ση των ταμεια­κών δια­θέ­σι­μών της, που έρχο­νται να προ­στε­θούν στις φορο­α­παλ­λα­γές και άλλα κίνη­τρα τα οποία έτα­ξε στην ομι­λία του ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειω­τέ­ον, πρό­κει­ται για ένα εργα­λείο που από το ίδιο βήμα δια­φή­μι­ζε προ ετών ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, κι ενώ ήδη από το 2020 επί της ουσί­ας βρί­σκε­ται σε ισχύ.
  • Για δια­τή­ρη­ση, διά του «εξορ­θο­λο­γι­σμού», των δου­λε­μπο­ρι­κών γρα­φεί­ων που πρω­τα­γω­νι­στούν στις «εργο­λα­βί­ες», ώστε να συνε­χί­ζει να υπη­ρε­τεί­ται η έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης των εργαζομένων.
  • Με τις υπο­σχέ­σεις χωρίς αντί­κρι­σμα για «έντα­ξη στην οικεία κλα­δι­κή σύμ­βα­ση όλων των εργα­ζο­μέ­νων με όποια σχέ­ση εργα­σί­ας και αν εργά­ζο­νται», τη στιγ­μή που το 75% των μισθω­τών έτσι κι αλλιώς δεν έχουν κλα­δι­κή ή επι­χει­ρη­σια­κή σύμ­βα­ση, πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρ­νη­ση συνέ­βα­λε απο­φα­σι­στι­κά δια­τη­ρώ­ντας και ενι­σχύ­ο­ντας τους αντερ­γα­τι­κούς μνη­μο­νια­κούς νόμους.
  • Με την «εύγλωτ­τη σιω­πή» του για κάθε διεκ­δί­κη­ση των συν­δι­κά­των για πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων από τις απο­λύ­σεις, για στα­θε­ρή και πλή­ρη εργα­σία, για ουσια­στι­κές αυξή­σεις των μισθών, Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας και κατάρ­γη­ση όλου του αντερ­γα­τι­κού μνη­μο­νια­κού πλαισίου.

Κυρί­ως με την ανα­νέ­ω­ση της δέσμευ­σης ότι ως βασι­κή σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή δύνα­μη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπο­ρεί καλύ­τε­ρα από οποιον­δή­πο­τε άλλον να ρυμουλ­κή­σει λαϊ­κές δυνά­μεις στους στό­χους του κεφα­λαί­ου, να εγκλω­βί­σει και να λει­τουρ­γή­σει ως «αμορ­τι­σέρ» για τις νέες ανα­τα­ρά­ξεις που βρί­σκο­νται μπρο­στά για την καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία και το αστι­κό πολι­τι­κό σύστημα.

***

Αυτή είναι η ουσία των όσων είπε προ­χτές ο Στ. Κασ­σε­λά­κης και γι’ αυτό το «επό­με­νο στά­διο» της δια­δρο­μής του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια επέ­κτα­ση του παλιού, όσων έκα­νε ως κυβέρ­νη­ση των μνη­μο­νί­ων την περί­ο­δο 2015 — 2019, τσα­κί­ζο­ντας τον λαό, και ως …συμπο­λι­τευό­με­νη αντι­πο­λί­τευ­ση από το 2019 έως σήμε­ρα, στη­ρί­ζο­ντας όλες τις κρί­σι­μες στρα­τη­γι­κές απο­φά­σεις της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ.

Αλή­θεια, τα περί «κεφα­λαί­ου — χρή­σι­μου εργα­λεί­ου για την ευη­με­ρία, για μεί­ω­ση των τερά­στιων ανι­σο­τή­των μέσω μιας ισχυ­ρής ανά­πτυ­ξης», πόσο απέ­χουν από το βασι­κό προ­ε­κλο­γι­κό «αφή­γη­μα» του ΣΥΡΙΖΑ περί «δίκαι­ης ανά­πτυ­ξης»; Από τις αυτα­πά­τες που καλ­λιερ­γεί, όλα αυτά τα χρό­νια, ότι γίνε­ται και ο σκύ­λος να είναι χορ­τά­τος και η πίτα ολό­κλη­ρη, δηλα­δή και το κεφά­λαιο να πολ­λα­πλα­σιά­ζει τα κέρ­δη του και οι εργα­ζό­με­νοι να απο­λαμ­βά­νουν σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα; Από τα περί «μεί­ω­σης των ανι­σο­τή­των» στο πλαί­σιο του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, την προ­σπά­θεια να κρυ­φτεί ότι η βασι­κή πηγή των ανι­σο­τή­των και όλων των δει­νών για τον λαό είναι ακρι­βώς το κεφά­λαιο και η εξου­σία του, ότι προ­ϋ­πό­θε­ση για την «ευη­με­ρία» των κερ­δών είναι η ολο­έ­να μεγα­λύ­τε­ρη εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων; Καθό­λου λοι­πόν «ξένα» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα όσα είπε ο Κασ­σε­λά­κης στον ΣΕΒ, απο­πνέ­ο­ντας σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή «μού­χλα» ενός και βάλε αιώνα.

***

Την ίδια ώρα, η ομι­λία Κασ­σε­λά­κη επι­βε­βαιώ­νει ότι οι «δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές» που τα αστι­κά κόμ­μα­τα επι­στρα­τεύ­ουν για να εγκλω­βί­ζουν τμή­μα­τα του λαού σε κάλ­πι­κα διλήμ­μα­τα, αξιο­ποιώ­ντας και επι­μέ­ρους δια­φο­ρές ή ιστο­ρι­κές κατα­βο­λές, έχουν γίνει προ πολ­λού «γραμ­μές στο χιό­νι» της κοι­νής στρα­τη­γι­κής που υπη­ρε­τούν προς όφε­λος του κεφα­λαί­ου, είτε από κυβερ­νη­τι­κές θέσεις είτε από θέσεις αντιπολίτευσης.

Η ομο­φω­νία αυτή απο­κα­λύ­πτει πόσο ψεύ­τι­κο είναι και το χιλιο­παιγ­μέ­νο έργο που ανε­βά­ζουν τις μέρες αυτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενό­ψει του δεύ­τε­ρου γύρου των τοπι­κών εκλο­γών, περί δήθεν «προ­ο­δευ­τι­κών μετώ­πων» και υπο­ψη­φί­ων, που τάχα πρέ­πει να στη­ρί­ξουν κι όσοι στον πρώ­το γύρο έκα­ναν… ακρι­βώς το αντί­θε­το: Στή­ρι­ξαν και με την ψήφο τους το μόνο αντί­πα­λο δέος αυτής της πολι­τι­κής, που τους ενώ­νει όλους, ενι­σχύ­ο­ντας το ΚΚΕ και τους συν­δυα­σμούς της «Λαϊ­κής Συσπείρωσης».

Δικαιώ­νει έτσι και τους χιλιά­δες προ­ο­δευ­τι­κούς ανθρώ­πους, που έκα­ναν το βήμα να εγκα­τα­λεί­ψουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανε­πί­στρε­πτη πορεία του επί το αντι­δρα­στι­κό­τε­ρο, επι­λέ­γο­ντας τη συμπό­ρευ­ση με τους κομ­μου­νι­στές στον δρό­μο του αγώ­να και της διεκ­δί­κη­σης για τις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες. Για να μπουν εμπό­δια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, να περά­σει ο λαός στην αντε­πί­θε­ση με τη σημαία των ανα­γκών του. Τον ίδιο δρό­μο μπο­ρούν τώρα να βαδί­σουν ακό­μη περισ­σό­τε­ροι. Χρό­νος για ανα­μο­νή και άλλες αυτα­πά­τες δεν υπάρ­χει, κανείς δεν περισ­σεύ­ει απ’ τον αγώ­να ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που κλιμακώνεται.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο