Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ | Αλ. Τσίπρας: Ξέπλυμα των σχεδιασμών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και συνενοχή στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο

Εκφρά­ζο­ντας την «ανη­συ­χία» του για ορι­σμέ­νες πρω­το­βου­λί­ες ‑και όχι συνο­λι­κά, όπως ο ίδιος είπε- της πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ απέ­να­ντι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία και αθω­ώ­νο­ντας ουσια­στι­κά τη λυκο­συμ­μα­χία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τοπο­θε­τή­θη­κε σήμε­ρα ο  πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ — Προ­ο­δευ­τι­κή Συμ­μα­χία Αλ. Τσί­πρας στη Βου­λή για τις εξε­λί­ξεις στην Ουκρα­νία, ανά­γο­ντας παράλ­λη­λα τη λυκο­συμ­μα­χία της ΕΕ σε παρά­γο­ντα μιας διπλω­μα­τι­κής λύσης.

Ξεπλέ­νο­ντας ουσια­στι­κά την πολι­τι­κή των ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων στον αντα­γω­νι­σμό τους για τις σφαί­ρες επιρ­ρο­ής, που οδή­γη­σε στη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία, ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλε­σε την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση αλλά κυρί­ως την ΕΕ να «αξιο­ποι­ή­σουν όλα τα δια­θέ­σι­μα διπλω­μα­τι­κά μέσα» για τον τερ­μα­τι­σμό της επί­θε­σης και τη στή­ρι­ξη της Ουκρα­νί­ας, «ώστε να ανοί­ξει ένας αξιό­πι­στος δρό­μος διπλω­μα­τί­ας και ειρήνης».

Παρα­βλέ­πο­ντας ότι η ΕΕ απο­τε­λεί μέρος και όχι λύση του προ­βλή­μα­τος, επι­σή­μα­νε ότι πρέ­πει να εντεί­νει το ρόλο της ως δια­με­σο­λα­βη­τή ανά­με­σα σε Ρωσία — Ουκρα­νία ώστε να στα­μα­τή­σουν οι επι­θέ­σεις, την ώρα που πολ­λές χώρες-μέλη στέλ­νουν πολε­μι­κό υλι­κό στην Ουκρα­νία. Κάλε­σε, μάλι­στα, την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση να στη­ρί­ξει την αίτη­ση της Ουκρα­νί­ας για έντα­ξή της στην ΕΕ, τις κυρώ­σεις της οποί­ας χαρα­κτή­ρι­σε ως ισχυ­ρό διπλω­μα­τι­κό εργαλείο.

Όσον αφο­ρά την απο­στο­λή πολε­μι­κού υλι­κού στην Ουκρα­νία και απο­σιω­πώ­ντας ότι απο­τε­λεί κλι­μά­κω­ση της εμπλο­κής της χώρας μας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς με απρό­βλε­πτες συνέ­πειες για τον ελλη­νι­κό λαό, περιο­ρί­στη­κε να κάνει κρι­τι­κή στην κυβέρ­νη­σηγια­τί δεν προη­γή­θη­κε συνε­δρί­α­ση ή από­φα­ση του ΚΥΣΕΑ αλλά ήταν μία από­φα­ση ενός μόνο προ­σώ­που, του πρωθυπουργού.

Μάλι­στα, εκφρά­ζο­ντας την πλή­ρη συμ­φω­νία του κόμ­μα­τός του στους πολε­μο­κά­πη­λους σχε­δια­σμούς των ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών, αφού ως κυβέρ­νη­ση στο πλαί­σιο της ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής συμ­φω­νί­ας είχε παρα­χω­ρή­σει νέες βάσεις στις ΗΠΑ, εξυ­πη­ρε­τώ­ντας τα σχέ­διά τους για περι­κύ­κλω­ση της Ρωσί­ας, κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση ότι ενήρ­γη­σε μονο­με­ρώς και όχι στο πλαί­σιο των υπο­χρε­ώ­σε­ών της ως κρά­τος-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ! 

Προ­βλέ­πο­ντας πως οδη­γού­μα­στε σε έναν διπο­λι­κό κόσμο, μετα­ξύ μπλοκ κρα­τών, σημεί­ω­σε ότι η ΕΕ σε αυτό το πλαί­σιο πρέ­πει να ενι­σχύ­σει την παρεμ­βα­τι­κή της στά­ση και τη γεω­πο­λι­τι­κή παρου­σία της ένα­ντι των ΝΑΤΟ — ΗΠΑ αλλά και Ρωσί­ας — Κίνας, να απο­κτή­σει στρα­τη­γι­κή αυτο­νο­μία και να δια­μορ­φώ­σει ένα στα­θε­ρό πανευ­ρω­παϊ­κό πλαί­σιο ελέγ­χου εξοπλισμών.

Όσον αφο­ρά τα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση «που δεν αξιο­ποιεί τις πιέ­σεις που της ασκούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ», απο­σιω­πώ­ντας ότι οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί οργα­νι­σμοί ενι­σχύ­ουν την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα για τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Μεσογείου.

Τέλος, και ανα­φε­ρό­με­νος στην ενερ­γεια­κή κρί­ση, κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση για άστο­χες επι­λο­γές και έλλει­ψη μέτρων, παρου­σιά­ζο­ντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως καλύ­τε­ρη εναλ­λα­κτι­κή κυβερ­νη­τι­κή λύση.

Δευτερολογία Τσίπρα:
Λάθος οποιοδήποτε σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος της εμπλοκής

Ο Αλ. Τσί­πρας είπε ότι ο κ. Μητσο­τά­κης «συντά­χθη­κε με ορι­σμέ­νες χώρες της ΕΕ που προ­έ­τρε­ξαν σε διμε­ρές πλαί­σιο, αλλά όχι στα πλαί­σια συλ­λο­γι­κών απο­φά­σε­ων, να προ­χω­ρή­σουν στην απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κού υλι­κού».

«Δεν πιστεύω κανείς στην αίθου­σα ότι θεω­ρεί πως είναι εξαι­ρε­τι­κά κρί­σι­μο για την έκβα­ση του πολέ­μου κάποιες κού­τες κατα­σχε­μέ­νων καλάσ­νι­κοφ που στεί­λα­με εκεί (σσ. σφά­ξε με αγά μ’ ν’ αγιάσω…).

Έχει μια συμ­βο­λι­κή αξία αυτή η πρά­ξη και άρα στο συμ­βο­λι­κό επί­πε­δο θα ακο­λου­θού­σε πιστά τη θέση και το ρόλο της χώρας δια­χρο­νι­κά να στα­θεί δίπλα με κάθε τρό­πο στον ουκρα­νι­κό λαού, να στα­θεί διπλω­μα­τι­κά δίπλα στις κυρώ­σεις, να στεί­λει ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια και μη θανα­τη­φό­ρο εξο­πλι­σμό» (σσ. Να σε κάψω Γιάν­νη, να σ’ αλεί­ψω λάδι…), υπογράμμισε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο