Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Η παραίτηση Τσίπρα θρυαλλίδα εξελίξεων στη σοσιαλδημοκρατία

Σε νέα φάση εισέρ­χε­ται ο ΣΥΡΙΖΑ και συνο­λι­κό­τε­ρα οι διερ­γα­σί­ες στην εγχώ­ρια σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, μετά τη χτε­σι­νή ανα­κοί­νω­ση του Αλ. Τσί­πρα ότι απο­χω­ρεί απ’ την ηγε­σία του κόμ­μα­τος, επι­σπεύ­δο­ντας τις δια­δι­κα­σί­ες εκλο­γής νέου προ­έ­δρου. Την από­φα­σή του ανα­κοί­νω­σε καταρ­χάς στο Εκτε­λε­στι­κό Γρα­φείο του κόμ­μα­τος που συνε­δρί­α­σε το πρωί και αμέ­σως μετά στον Τύπο με δηλώ­σεις που έκα­νε στο Ζάππειο.

Ο Αλ. Τσί­πρας επι­χεί­ρη­σε να δικαιώ­σει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που εφάρ­μο­σε ως πρω­θυ­πουρ­γός και η κυβέρ­νη­σή του, αλλά και που στή­ρι­ξε ως αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλει­σε τον ιστο­ρι­κό του κύκλο τον οποίο πρέ­πει να απο­τι­μή­σει με περη­φά­νια! Δήλω­σε προ­σω­πι­κά περή­φα­νος για τα …επι­τεύγ­μα­τά τους απ’ τη θέση της κυβέρ­νη­σης, παρα­θέ­το­ντας τη δήθεν «έξο­δο από τα μνη­μό­νια» μέσω της εφαρ­μο­γής τους και «την ιστο­ρι­κή Συμ­φω­νία των Πρε­σπών» που πήγε πολ­λά βήμα­τα παρα­πέ­ρα τα ΝΑΤΟι­κά σχέ­δια, για να παρα­φρά­σει κακο­ποιώ­ντας τους στί­χους «αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας. Δεν μπο­ρεί κανείς να μας το πάρει»!

Εδω­σε έτσι το στίγ­μα και της επό­με­νης μέρας του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα παρεκ­κλί­νει ούτε κατ’ ελά­χι­στο απ’ την αφο­σί­ω­ση στη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου που χρό­νια τώρα υπη­ρε­τεί, επι­χει­ρώ­ντας να ανοί­ξει νέο «κύκλο» εγκλω­βι­σμού του λαού.

Γι’ αυτή την απο­στο­λή υπο­στή­ρι­ξε ότι χρειά­ζε­ται το κόμ­μα να ανα­νε­ώ­σει τολ­μη­ρά το στε­λε­χι­κό του δυνα­μι­κό και να βάλει τέλος σε νοο­τρο­πί­ες που του κόστι­σαν και «να εφεύ­ρου­με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπο­ρέ­σει (…) να δια­βά­σει τις νέες αντι­θέ­σεις και τα νέα ρεύ­μα­τα της κοι­νω­νί­ας, τις νέες προ­κλή­σεις της επο­χής, και να αντα­πο­κρι­θεί στις προσ­δο­κί­ες εκεί­νων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπρο­σω­πεί».

«Το εκλο­γι­κό σώμα έδω­σε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μια διπλή εντο­λή. Πρώ­τον, να αντα­πο­κρι­θεί στον ρόλο της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης. Που πάντα και εκ των πραγ­μά­των είναι ρόλος κόμ­μα­τος εξου­σί­ας. Και δεύ­τε­ρον, να αλλά­ξει δρα­στι­κά, αν θέλει να διεκ­δι­κή­σει εκ νέου με αξιώ­σεις την κυβέρ­νη­ση» πρό­σθε­σε, δίνο­ντας το σήμα για «ανα­διορ­γά­νω­ση άμε­σα, χωρίς χρο­νο­τρι­βή» και υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμε­ση προ­τε­ραιό­τη­τα», δηλα­δή η δρο­μο­λό­γη­ση μιας δια­δι­κα­σί­ας ανα­βά­πτι­σής του, ώστε να ανα­κτή­σει την ικα­νό­τη­τα χει­ρα­γώ­γη­σης λαϊ­κών δυνάμεων.

Για να κατα­λή­ξει προ­τεί­νο­ντας «την εκλο­γή νέας ηγε­σί­ας από τα μέλη του κόμ­μα­τος, όπως ορί­ζει το κατα­στα­τι­κό του. Την άμε­ση προ­σφυ­γή στις σχε­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες. Στις οποί­ες φυσι­κά δεν θα είμαι υπο­ψή­φιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρ­κεια, αλλά και μετά από αυτές», όπως είπε, δίνο­ντας και το στίγ­μα της παρα­μο­νής στην εφε­δρεία για μελ­λο­ντι­κά σενά­ρια του αστι­κού πολι­τι­κού συστήματος.

Σε θέση μάχης οι εσωκομματικές ομάδες

Οι εσω­κομ­μα­τι­κές διερ­γα­σί­ες που πυρο­δό­τη­σε η εκλο­γι­κή ήττα δεν περί­με­ναν την παραί­τη­ση Τσί­πρα για να εκδη­λω­θούν, ωστό­σο περ­νούν πλέ­ον σε άλλο επί­πε­δο, καθώς οι τάσεις ανα­ζη­τούν και υπο­ψή­φιους για την προ­ε­δρία. Παρα­μέ­νουν οι δια­φω­νί­ες ως προς τον τρό­πο που θα πρέ­πει να γίνει η απο­τί­μη­ση της ήττας, αν το συνέ­δριο θα συγκλη­θεί πριν ή μετά τις εκλο­γές για την Τοπι­κή Διοί­κη­ση, αν θα είναι το διαρ­κές (συγκα­λεί­ται με τους συνέ­δρους του προη­γού­με­νου τακτι­κού) ή τακτι­κό με εκλο­γή αντι­προ­σώ­πων, και κυρί­ως ποια «από­χη» θα προ­κρι­θεί ως η ικα­νό­τε­ρη να ρυμουλ­κή­σει λαϊ­κές δυνά­μεις πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ, αν θα είναι δήθεν «αρι­στε­ρό­στρο­φη» ή ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά προς το λεγό­με­νο κέντρο, όπως και για την προ­σέγ­γι­ση με το ΠΑΣΟΚ, με στε­λέ­χη του ήδη να ζητά­νε πορεία παρα­πέ­ρα σύγκλι­σης και συμπράξεων.

Όπως και να ‘χει, η εκλο­γή προ­έ­δρου ξεκι­νά απ’ τη συνε­δρί­α­ση της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τεί­ας, εντός των επό­με­νων ημε­ρών, εκεί όπου θα απο­φα­σι­στεί ο χρό­νος συνε­δρί­α­σης της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής, η οποία θα εγκρί­νει την εκλο­γή προ­έ­δρου απ’ τη βάση των 170.000 μελών που ψήφι­σαν για την εκλο­γή Τσί­πρα και τις ημε­ρο­μη­νί­ες που αυτή θα γίνει.

Η σενα­ριο­λο­γία οργιά­ζει, με τα ονό­μα­τα των Εφη Αχτσιό­γλου, Αλ. Χαρί­τση, Ε. Τσα­κα­λώ­του, Δ. Τεμπο­νέ­ρα αλλά και του Γ. Σακελ­λα­ρί­δη, ο οποί­ος τυπι­κά δεν είναι μέλος του κόμ­μα­τος, να πέφτουν στο τραπέζι.

Η ΠΓ θα απο­φα­σί­σει και για την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή εκπρο­σώ­πη­ση του ΣΥΡΙΖΑ ειδι­κά στη συζή­τη­ση για τις προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις της κυβέρ­νη­σης στο τέλος της επό­με­νης βδο­μά­δας, με πλη­ρο­φο­ρί­ες να συγκλί­νουν πως η Ολγα Γερο­βα­σί­λη θα ανα­λά­βει τον σχε­τι­κό ρόλο.

Πολ­λοί είναι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ που εκφρά­ζουν φόβους για την επό­με­νη μέρα και τη συνο­χή του ΣΥΡΙΖΑ, εκτι­μώ­ντας πως ο Αλ. Τσί­πρας έπαι­ζε ρόλο συγκολ­λη­τι­κής ουσί­ας ανά­με­σα στις διά­φο­ρες ομά­δες και δίχως αυτόν είναι δύσκο­λη η παρα­πέ­ρα συμπό­ρευ­σή τους.

Άλλοι, όπως ο Ευ. Αντώ­να­ρος, απευ­θύ­νουν ανοι­χτά συστά­σεις στον Αλ. Τσί­πρα να ιδρύ­σει νέο κόμ­μα. «Μικρές ιστο­ρι­κές ανα­δρο­μές. Ο Κων. Καρα­μαν­λής, ιδρυ­τής ο ίδιος της ΕΡΕ, της γύρι­σε την πλά­τη και ίδρυ­σε τη Νέα Δημο­κρα­τία. Ο Ανδρέ­ας Παπαν­δρέ­ου, κορυ­φαί­ος υπουρ­γός της Ένω­σης Κέντρου, της γύρι­σε την πλά­τη και ίδρυ­σε το ΠΑΣΟΚ. Μήπως ήρθε η ώρα να τρι­τώ­σει το καλό;», ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Το “υπουργείο αντιπολίτευσης” δουλεύει

Την ίδια ώρα, το στίγ­μα της αντι­πο­λί­τευ­σης που θα ασκή­σει ο ΣΥΡΙΖΑ συνε­χί­ζουν να δίνουν οι βου­λευ­τές και τα στε­λέ­χη του. Μετά τον Ευ. Απο­στο­λά­κη, και η Ράνια Θρα­σκιά δήλω­σε («Παρα­πο­λι­τι­κά 90,1») ότι η κυβέρ­νη­ση έχει κάποια καλά στοι­χεία. «Δεν πιστεύω στα “ή χάλια ή τέλεια, ή καλή ή κακή”, πιστεύω στα “και”. Αυτή η κυβέρ­νη­ση έτσι όπως έχει δια­μορ­φω­θεί έχει κάποια στοι­χεία που για μένα είναι θετι­κά, εκ των προ­τέ­ρων θα σας πω ότι σε μια κυβέρ­νη­ση που ξεκι­νά­ει τώρα δεν θα έρι­χνα μια αρνη­τι­κή ματιά, θα έλε­γα ότι πιστεύω στις καλές προ­θέ­σεις των ανθρώ­πων, αλλά οι πολι­τι­κές που ασκού­νται μέσα από την ιδε­ο­λο­γία που διέ­πει τη ΝΔ είναι συγκε­κρι­μέ­νες», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Πρό­σθε­σε δε πως ανα­μέ­νει μια καλή οικο­νο­μία και ανά­πτυ­ξη εφό­σον αυτό ευαγ­γε­λί­ζε­ται η ΝΔ…

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΝΔ — ΠΑΣΟΚ
“Νέοι κύκλοι” στις διεργασίες
του αστικού πολιτικού συστήματος

“Το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον δυνατότητες προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ” λέει η Αννα Διαμαντοπούλου

«Ανα­με­νό­με­νη από­φα­ση, μετά από τρεις συντρι­πτι­κές ήττες που υπέ­στη ο ΣΥΡΙΖΑ — και ο Αλέ­ξης Τσί­πρας προ­σω­πι­κά — σε εθνι­κές εκλο­γές» χαρα­κτή­ρι­σε τις εξε­λί­ξεις ο Κυρ. Μητσο­τά­κης σε δήλω­σή του χθες, όταν ρωτή­θη­κε σχε­τι­κά, στις Βρυ­ξέλ­λες όπου βρί­σκε­ται για τη Σύνο­δο Κορυ­φής της ΕΕ.

«Με την παραί­τη­ση του Αλέ­ξη Τσί­πρα κλεί­νει ένας κύκλος», εκτί­μη­σε, για να προ­σθέ­σει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμ­μα που τα τελευ­ταία χρό­νια — και στην κυβέρ­νη­ση αλλά και στην αντι­πο­λί­τευ­ση — ταυ­τί­στη­κε με την τοξι­κό­τη­τα, με τον διχα­στι­κό λόγο, αλλά και με την εκκω­φα­ντι­κή ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα όταν τελι­κά κλή­θη­κε να δια­χει­ρι­στεί τις τύχες του τόπου», βάζο­ντας ξανά θέμα ικα­νο­τή­των στη δια­χεί­ρι­ση της αστι­κής κυβέρνησης.

«Τα κόμ­μα­τα πρέ­πει να ενώ­νουν τους πολί­τες και να προ­τεί­νουν ρεα­λι­στι­κές, κοστο­λο­γη­μέ­νες και εφαρ­μό­σι­μες λύσεις για τα προ­βλή­μα­τα των πολι­τών», επέ­μει­νε ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, «και σε αυτόν τον δρό­μο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πορεύ­τη­κε ποτέ». «Ελπί­ζω να τον βρει, του το εύχο­μαι ειλι­κρι­νά», κατέ­λη­ξε, στο πλαί­σιο της ανα­ζή­τη­σης του κατάλ­λη­λου «παρ­τε­νέρ» ώστε να παί­ζε­ται το παι­χνί­δι της κυβερ­νη­τι­κής εναλ­λα­γής, με βάση και το κοι­νό πρό­γραμ­μα στα βασι­κά προ­τάγ­μα­τα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Στα τεκται­νό­με­να στον ΣΥΡΙΖΑ παρε­νέ­βη και η Άννα Δια­μα­ντο­πού­λου, πρώ­ην στέ­λε­χος του ΠΑΣΟΚ και πρό­ε­δρος του Δικτύ­ου για τη Μεταρ­ρύθ­μι­ση στην Ελλά­δα, βλέ­πο­ντας «πόρ­τες υπο­δο­χής» πρώ­ην στε­λε­χών του ΠΑΣΟΚ που πλέ­ον βρί­σκο­νται στον ΣΥΡΙΖΑ, ή και για συνο­λι­κό­τε­ρη συνερ­γα­σία. Εγρα­ψε: «ΑΝ υπάρ­ξει άλλος(η) αρχη­γός, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαί­νει σε δίνη ή ανα­συ­γκρό­τη­σης ή διά­σπα­σης. Το ΠΑΣΟΚ ανοί­γει πόρ­τες υπο­δο­χής και έχει πλέ­ον δυνα­τό­τη­τες προ­σέγ­γι­σης με ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρω­θυ­πουρ­γός χάνει αντί­πα­λο εύκο­λο γι’ αυτόν και κρί­νε­ται μόνο για το έργο του! Οχι για τον φόβο του ερχο­μού του άλλου».

“Τροχιοδεικτικές” και από ΠΑΣΟΚ

Χωρίς επί­ση­μες δηλώ­σεις υπο­δέ­χτη­καν χτες στο ΠΑΣΟΚ την παραί­τη­ση Τσί­πρα, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ωστό­σο — όπως ο Π. Χρη­στί­δης, πρώ­ην εκπρό­σω­πος Τύπου του κόμ­μα­τος — ότι η παραί­τη­ση του Αλ. Τσί­πρα «θα βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολύ μεγά­λη συζή­τη­ση». Προ­φα­νώς στο ΠΑΣΟΚ παρα­κο­λου­θούν τις διερ­γα­σί­ες στον ΣΥΡΙΖΑ, έχο­ντας και το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο συνο­λι­κά στις διερ­γα­σί­ες στον χώρο της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας και δια­κρί­νο­ντας «ευκαι­ρία» να ανα­δει­χθούν εκεί­νοι σε βασι­κό πυλώ­να ανα­σύ­ντα­ξής της.

Ενδει­κτι­κά είναι τα όσα ανα­φέ­ρει ο Αβρα­άμ Λαφα­ζά­νης, μέλος του Τομέα Παι­δεί­ας του ΠΑΣΟΚ, σε άρθρο του σε ιστο­σε­λί­δα: «Η ευθύ­νη για την ανα­συ­γκρό­τη­ση της κεντρο­α­ρι­στε­ράς περ­νά δικαιω­μα­τι­κά στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρου­λά­κη, με κύριο πλέ­ον στό­χο να σχη­μα­τι­στεί, από τις αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές του Οκτώ­βρη 2023 και τις ευρω­παϊ­κές εκλο­γές του Ιού­νη 2024, ένα ισχυ­ρό, προ­ο­δευ­τι­κό αντί­βα­ρο που θα στα­θεί με τόλ­μη απέ­να­ντι στην εγχώ­ρια συντή­ρη­ση. Οι ευθύ­νες για τη δημο­κρα­τι­κή παρά­τα­ξη μεγα­λώ­νουν από­το­μα και, σε περί­που έναν χρό­νο από σήμε­ρα, το ΠΑΣΟΚ θα πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει ξανά την κύρια προ­ο­δευ­τι­κή δύνα­μη της χώρας, επα­να­πα­τρί­ζο­ντας ουσια­στι­κά τους άλλο­τε υπο­στη­ρι­κτές του, τους απο­κα­λού­με­νους και ως ΠΑΣΟ­Κο­γε­νείς του ΣΥΡΙΖΑ πίσω στο σπί­τι τους». Την εικό­να της «αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης» θέλουν να εμφα­νί­σουν από το ΠΑΣΟΚ και στις προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις της επό­με­νης βδο­μά­δας, εν τη απου­σία και του Αλ. Τσίπρα.

Σημειω­τέ­ον, στα χτε­σι­νά ρεπορ­τάζ στον Τύπο — πριν την ανα­κοί­νω­ση της παραί­τη­σης του Αλ. Τσί­πρα — γινό­ταν συζή­τη­ση ως προς την τακτι­κή του ΠΑΣΟΚ μπρο­στά στις τοπι­κές εκλο­γές. Συγκε­κρι­μέ­να, σημειω­νό­ταν ότι το ΠΑΣΟΚ αντι­με­τω­πί­ζει τις τοπι­κές εκλο­γές ως μια ευκαι­ρία να κατα­γρα­φεί αυτό­νο­μα το ποσο­στό του, τοπο­θε­τώ­ντας ως επι­κε­φα­λής ανθρώ­πους που προ­έρ­χο­νται από τον χώρο του.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο