Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τους χωρίζει «χάος» στην πολιτική τους για την Κοινωνική Ασφάλιση;

🧐 ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τους χωρίζει χάος στην πολιτική τους για την Κοινωνική Ασφάλιση, αφού η ΝΔ θέλει την ιδιωτικοποίησή της και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να την αποτρέψει…

✔️ Λίγες μέρες πριν τις εκλο­γές, ο ΣΥΡΙΖΑ ανα­κά­λυψε την «κρυ­φή ατζέ­ντα» της ΝΔ για το Ασφα­λι­στι­κό και σκού­ζει για τον κίν­δυ­νο ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης. Μόνο που παρα­βιά­ζει ανοι­χτές θύρες, αφού δεν πρό­κει­ται για καμία «κρυ­φή ατζέ­ντα». Η ΝΔ λέει φωνα­χτά αυτό που σκέ­φτε­ται και θέλει το κεφά­λαιο. Και μπο­ρεί να το κάνει, επει­δή ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρ­μο­σε τα προη­γού­με­να χρό­νια τη δική της αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή και στο Ασφα­λι­στι­κό, προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας το έδα­φος για το επό­με­νο βήμα στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του συστή­μα­τος, ενά­ντια στις ανά­γκες ασφα­λι­σμέ­νων και συνταξιούχων.
✔️  Βασι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για να «ωρι­μά­σει» το σχέ­διο της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης, είναι να μετα­τρα­πούν οι συντά­ξεις που απο­δί­δει το κρά­τος σε επι­δό­μα­τα φτω­χο­κο­μεί­ου και πάνω σ’ αυτό το έδα­φος να εμφα­νι­στεί ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας ως «σωτή­ρας», υπο­σχό­με­νος μεγα­λύ­τε­ρες τάχα συντά­ξεις από τις «απο­δό­σεις» των ασφά­λι­στρων στον τζό­γο της αγοράς.
✔️  Αυτόν τον σχε­δια­σμό υπη­ρέ­τη­σε με συνέ­πεια όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος:
  • Όταν έγι­νε κυβέρ­νη­ση το 2015, δεν κατάρ­γη­σε καμία από τις περι­κο­πές στις συντά­ξεις που είχαν κάνει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν έθι­ξε ούτε μία από τις άλλες ανα­τρο­πές που είχαν επι­βά­λει, όπως η αύξη­ση των ορί­ων ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης κ.λπ. Επι­πλέ­ον, ψήφι­σε τον νόμο για κατάρ­γη­ση του ΕΚΑΣ, κάνο­ντας φτω­χό­τε­ρους τους πιο φτω­χούς συνταξιούχους.
  • Πρό­σθε­σε στο αντια­σφα­λι­στι­κό πλαί­σιο που παρέ­λα­βε τον νόμο 4387/2016, γνω­στό και ως «νόμο — λαι­μη­τό­μο» του Κατρού­γκα­λου, ο οποί­ος απο­τε­λεί συνέ­χεια όλων των προη­γού­με­νων ανα­τρο­πών στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση και εξει­δι­κεύ­ει στα ελλη­νι­κά δεδο­μέ­να τις κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές της ΕΕ.
  • Ο νόμος αυτός: Μειώ­νει τις συντά­ξεις για τους μελ­λο­ντι­κούς δικαιού­χους. Υπο­θη­κεύ­ει τις σημε­ρι­νές συντά­ξεις με το τρικ της «προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς», που μπο­ρεί ανά πάσα στιγ­μή να κοπεί.
  • Προ­βλέ­πει μεί­ω­ση της συνο­λι­κής συντα­ξιο­δο­τι­κής δαπά­νης κατά 3,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και κατά 5,3% μέχρι το 2030, σε σύγκρι­ση με το 2016 που ψηφί­στη­κε. Προ­βλέ­πει παρα­πέ­ρα μεί­ω­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης, ώστε «από το 2025 και μετά να καλύ­πτει μόνο την εθνι­κή σύντα­ξη (4,8% του ΑΕΠ)».
  • Προ­βλέ­πει ότι το κρά­τος θα εγγυά­ται πλέ­ον μόνο για τη λεγό­με­νη «εθνι­κή σύντα­ξη», δηλα­δή τα 384 ευρώ μει­κτά και μόνο με 20 χρό­νια ασφάλισης.
  • Για την επι­κου­ρι­κή σύντα­ξη του ΕΤΕΑΕΠ δεν δίνε­ται καμία εγγύ­η­ση για το ύψος της, εφαρ­μό­ζε­ται πλή­ρως η ρήτρα μηδε­νι­κού ελλείμ­μα­τος και ταυ­τό­χρο­να καταρ­γού­νται τα κατώ­τε­ρα εγγυ­η­μέ­να όρια στις επικουρικές.
✔️  Με τον νόμο αυτό, σε συνέ­χεια των προη­γού­με­νων που ψήφι­σαν οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΠΑΣΟΚ, πάμε ολο­τα­χώς για συντά­ξεις — προ­νοια­κά επι­δό­μα­τα, που στρώ­νουν το έδα­φος για να πατή­σει ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας, γι’ αυτούς που τα οικο­νο­μι­κά τους το επι­τρέ­πουν. Οι υπό­λοι­ποι θα ζουν κυριο­λε­κτι­κά στον πάτο, έχο­ντας προ­σφέ­ρει δεκα­ε­τί­ες δουλειάς.

✔️  Καθο­δη­γη­τι­κός πυρή­νας της πολι­τι­κής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο Ασφα­λι­στι­κό είναι η περί­φη­μη «Λευ­κή Βίβλος» της ΕΕ, το 2012, με την οποία η δημό­σια Ασφά­λι­ση συν­δέ­θη­κε με τη «δημο­σιο­νο­μι­κή στα­θε­ρό­τη­τα», που σημαί­νει περι­κο­πές και μειώ­σεις από το κρά­τος, και βέβαια περισ­σό­τε­ρος χώρος για τις ιδιω­τι­κές ασφα­λι­στι­κές. Εκεί, σημειω­νό­ταν χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις των συντα­ξιο­δο­τι­κών συστη­μά­των και των πρα­κτι­κών συντα­ξιο­δό­τη­σης είναι ουσια­στι­κής σημα­σί­ας για τη βελ­τί­ω­ση των προ­ο­πτι­κών ανά­πτυ­ξης της Ευρώ­πης και πρέ­πει να γίνουν επει­γό­ντως σε μερι­κές χώρες, στο πλαί­σιο των σημε­ρι­νών δρά­σε­ων για την απο­κα­τά­στα­ση της εμπι­στο­σύ­νης στα δημό­σια οικονομικά».

✔️  Είναι επο­μέ­νως φανε­ρό ότι και στην Ασφά­λι­ση υπη­ρε­τούν το ίδιο αντι­λαϊ­κό σχέ­διο, το οποίο στο­χεύ­ει: Στην παρα­πέ­ρα συρ­ρί­κνω­ση των συντά­ξε­ων και των παρο­χών, στην πρό­σθε­τη ελά­φρυν­ση των επι­χει­ρή­σε­ων από τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές, στη συνέ­χι­ση της περι­κο­πής της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης προς την Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση και εντέ­λει στη δημιουρ­γία προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων για παρα­πέ­ρα ανά­πτυ­ξη των ιδιω­τι­κών ασφαλίσεων.

Απέναντι σ’ αυτό το σχέδιο, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα από την επομένη κιόλας των εκλογών, διεκδικώντας αυξήσεις στις συντάξεις, επιστροφή των κλεμμένων στα Ταμεία, αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος από κράτος και εργοδοσία, καμιά επιχειρηματική δράση στην Ασφάλιση, συντάξεις και περίθαλψη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

ΚΚΕ Η δύναμη σου την επόμενη μέρα
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο