Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΕΕ: «Κλειδωμένη» η αντιλαϊκή πολιτική ανεξάρτητα από κυβερνητικό διαχειριστή

Στα­θε­ρά στις ράγες των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των συνέ­χι­σε η εκτέ­λε­ση του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του 2019 τους προη­γού­με­νους μήνες, ως απο­τέ­λε­σμα της φορο­λη­στεί­ας απέ­να­ντι στο λαϊ­κό εισό­δη­μα και της «απο­δο­τι­κό­τη­τας» των αντι­λαϊ­κών ρυθ­μί­σε­ων που αφο­ρούν στην κατα­κρε­ούρ­γη­ση κοι­νω­νι­κών κον­δυ­λί­ων, όπως δεί­χνουν τα σχε­τι­κά στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών που δημο­σιεύ­τη­καν χτες.

✔️  Την ίδια ώρα, πίσω από τον προ­ε­κλο­γι­κό αχό και την κάλ­πι­κη επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων κομ­μά­των της αστι­κής δια­χεί­ρι­σης, ξεπρο­βάλ­λει η δια­τή­ρη­ση και παρα­πέ­ρα εμβά­θυν­ση αυτής της πολι­τι­κής, ανε­ξάρ­τη­τα βέβαια τόσο από το κόμ­μα που θα βρε­θεί στο τιμό­νι της δια­κυ­βέρ­νη­σης όσο και από το μείγ­μα που θα επι­λε­γεί για την τόνω­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας των εγχώ­ριων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.
✔️  Θυμί­ζου­με ότι στην ειδι­κή έκθε­ση για την ελλη­νι­κή οικο­νο­μία η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή αφή­νει ορθά­νοι­χτο το ενδε­χό­με­νο και συνο­δευ­τι­κών αντι­λαϊ­κών παρεμ­βά­σε­ων, καλώ­ντας την κυβέρ­νη­ση να βρί­σκε­ται σε ετοι­μό­τη­τα προ­κει­μέ­νου να προ­χω­ρή­σει σε «αντι­σταθ­μι­στι­κά» μέτρα, έτσι ώστε να καλυ­φθεί το «δημο­σιο­νο­μι­κό κόστος» που ενδέ­χε­ται να προ­κύ­ψει από τις δικα­στι­κές απο­φά­σεις για τα ανα­δρο­μι­κά ή από άλλους παρά­γο­ντες. Όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά τονί­ζε­ται, «οι ελλη­νι­κές αρχές θα πρέ­πει να παρα­κο­λου­θούν τους δημο­σιο­νο­μι­κούς κιν­δύ­νους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των δικα­στι­κών απο­φά­σε­ων, και καλού­νται να λάβουν αντι­σταθ­μι­στι­κά μέτρα στο βαθ­μό που θα χρεια­στεί, για να επι­τευ­χθούν οι μεσο­πρό­θε­σμοι δημο­σιο­νο­μι­κοί στό­χοι του Μεσο­πρό­θε­σμου Πλαι­σί­ου Δημο­σιο­νο­μι­κής Στρα­τη­γι­κής και οι ετή­σιες ανα­θε­ω­ρή­σεις του».
Οι διερ­γα­σί­ες γύρω από τα λεγό­με­να «δημο­σιο­νο­μι­κά κενά», τα οποία ήδη έχουν υπο­δεί­ξει η πλευ­ρά της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής και άλλοι «θεσμοί», ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σουν αμέ­σως μετά το κλεί­σι­μο της κάλ­πης των εθνι­κών εκλογών.
✔️ Στις 16 Ιού­λη, με αφορ­μή το συνέ­δριο του «Εκό­νο­μιστ», επα­νέρ­χο­νται στην Αθή­να τα υψη­λό­βαθ­μα κλι­μά­κια των «θεσμών» καθώς και ο επι­κε­φα­λής του Ευρω­παϊ­κού Μηχα­νι­σμού Στα­θε­ρό­τη­τας, Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποί­ος σε πρό­σφα­τες δηλώ­σεις του ξεκα­θά­ρι­σε ότι «το Γιού­ρο­γκρουπ και οι θεσμοί θα συζη­τή­σουν με την επό­με­νη κυβέρ­νη­ση, όποια και αν είναι αυτή, για τα θέμα­τα που αφο­ρούν την Ελλάδα».
Σε αυτό το φόντο, η αντι­λαϊ­κή σκυ­τά­λη γύρω από την «εξει­δί­κευ­ση» των αντι­λαϊ­κών μέτρων θα περά­σει στα χέρια της επό­με­νης κυβέρ­νη­σης και βέβαια στο προ­σχέ­διο του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το 2020, που κατα­τί­θε­ται στη Βου­λή στις αρχές του Οκτώβρη.

Σταθερά σε ρότα «πλεονασμάτων»

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών, η συνο­λι­κή μάζα των φόρων στο 5μηνο (Γενά­ρη — Απρί­λη) του 2019 έφτα­σε στα 17,7 δισ. ευρώ με υπέρ­βα­ση του στό­χου που είχε προ­ϋ­πο­λο­γι­σθεί για την ίδια περί­ο­δο κατά 618 εκατ. Μετα­ξύ άλλων ο ΦΠΑ που φορ­τώ­νε­ται στη λαϊ­κή κατα­νά­λω­ση έφτα­σε στα 7,5 δισ., από περί­που 6,8 δισ. πέρυ­σι, με αύξη­ση 700 εκατ. ευρώ.
Το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα κατα­γρά­φε­ται στο 5μηνο στα 919 εκατ. ένα­ντι πλε­ο­νά­σμα­τος 853 εκατ. στο αντί­στοι­χο περ­σι­νό διάστημα.
Βέβαια, οι εξε­λί­ξεις στο φετι­νό κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό δεί­χνουν την αδιά­λει­πτη συνέ­χι­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής της προη­γού­με­νης περιό­δου.
Ενδει­κτι­κά, μετα­ξύ αυτών:
✔️ Η συνο­λι­κή μάζα των φορο­λο­γι­κών εσό­δων από 43,5 δισ. ευρώ το 2015 απο­γειώ­θη­κε στα 48,85 δισ. το 2018. Πρό­κει­ται για διό­γκω­ση ύψους 5,35 δισ., που αντι­στοι­χεί σε ενί­σχυ­ση της φορο­λη­στεί­ας με ποσά της τάξης των 1,8 δισ. σε ετή­σια βάση κατά μέσο όρο.
Από αυτά, ο φόρος εισο­δή­μα­τος φυσι­κών προ­σώ­πων (μισθω­τοί, συντα­ξιού­χοι κά.) από 7,81 δισ. το 2015 εκτι­νά­χτη­κε το 2018 στα 8,64 δισ., διό­γκω­ση ύψους 830 εκατ.
✔️ Οι έμμε­σοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαρά­τσια στη λαϊ­κή κατα­νά­λω­ση) αυξή­θη­καν από 23,77 δισ. το 2015 σε 27,97 δισ. το 2018, δηλα­δή κατά 4,2 δισ. Βασι­κό άξο­να της φορο­λη­στεί­ας από το συγκε­κρι­μέ­νο πεδίο απο­τέ­λε­σε ο ΦΠΑ, που εκτι­νά­χτη­κε από τα 13,62 δισ. στα 16,22 δισ. (αύξη­ση 2,6 δισ.).
✔️ Το ΕΚΑΣ των χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χων από 920 εκατ. το 2015 συρ­ρι­κνώ­θη­κε στα 98 εκατ. το 2018, ενό­ψει βέβαια της ορι­στι­κής κατάρ­γη­σής του με αντί­στοι­χες «εξοι­κο­νο­μή­σεις» σε ετή­σια βάση για τους κρα­τι­κούς προϋπολογισμούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο