Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη η εκλογή νέου προέδρου

Σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη βρί­σκο­νται οι διερ­γα­σί­ες για την αλλα­γή ηγε­σί­ας και «επα­νί­δρυ­σης» του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαί­σιο της ανα­μόρ­φω­σης της σοσιαλδημοκρατίας.

Όπως απο­φα­σί­στη­κε στην συνε­δρί­α­ση της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΣΥΡΙΖΑ, η εκλο­γή του νέου προ­έ­δρου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το πρώ­το δεκα­ή­με­ρο του Σεπτέμ­βρη. Οι υπο­ψη­φιό­τη­τες για την προ­ε­δρία θα κατα­τε­θούν στη συνε­δρί­α­ση της κεντρι­κής επι­τρο­πής που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 15–16 Ιούλη.

Σύμ­φω­να με την από­φα­ση, που λήφθη­κε εν μέσω αντι­κρουό­με­νων προ­τά­σε­ων και προ­κα­λώ­ντας αντι­δρά­σεις, το τελευ­ταίο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο του Αυγού­στου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί «διαρ­κές συνέ­δριο» και η εκλο­γή ηγε­σί­ας θα λάβει χώρα στις 10 Σεπτέμ­βρη σε περί­πτω­ση που υπάρ­ξουν μόνο δύο υποψήφιοι.

Εάν υπάρ­ξουν περισ­σό­τε­ροι η εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία θα ξεκι­νή­σει στις 3 Σεπτέμ­βρη. Έκτα­κτο συνέ­δριο θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί τον Νοέμβριο.

Παράλ­λη­λα, απο­φα­σί­στη­κε ότι ο Σωκρά­της Φάμελ­λος θα είναι ο νέος πρό­ε­δρος της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη θέση της αντι­προ­έ­δρου της Βου­λής θα προ­τα­θεί η Όλγα Γερο­βα­σί­λη. Γραμ­μα­τέ­ας θα είναι ο Διο­νυ­σης Καλα­μα­τια­νός. Νίκος Παπ­πάς, Θεο­δώ­ρα Τζά­κρη και Νάσος Ηλιό­που­λος θα είναι οι νέοι κοι­νο­βου­λευ­τι­κοί εκπρό­σω­ποι του κόμματος.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό των αντι­δρά­σε­ων που προ­κλή­θη­καν από τις σημε­ρι­νές απο­φά­σεις, είναι η ανα­κοί­νω­ση του Χρή­στου Σπίρ­τζη, ότι θα παραι­τη­θεί από την Πολι­τι­κή Γραμ­μα­τεία ζητώ­ντας το ίδιο να πρά­ξουν και τα υπό­λοι­πα μέλη και να βγουν από την νέα κεντρι­κή επι­τρο­πή. Μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους ο Χρ. Σπιρ­τζης, είπε ότι είναι απα­ρά­δε­κτο να γίνε­ται εκλο­γή προ­έ­δρου τον Αύγου­στο χωρίς να έχουν τοπο­θε­τη­θεί σε μια σει­ρά από κρί­σι­μα ζητή­μα­τα. Ο ιδιος ζητά, να παρου­σιά­σουν οι υπο­ψή­φιοι ανα­λυ­τι­κά τις θέσεις τους σε θέμα­τα σημα­ντι­κά όπως: τα εθνι­κά, τη μου­σουλ­μα­νι­κή μειο­νό­τη­τα, την φορο­λο­γία, μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Την ίδια θέση φαί­νε­ται να ακο­λου­θεί και ο Διο­νύ­σης Τεμπο­νέ­ρας, ο οποί­ος με ανάρ­τη­σή του δια­χω­ρί­ζει τη θέση του από την εισή­γη­ση της Πολι­τι­κής Γραμ­μα­τεί­ας, ζητώ­ντας έκτα­κτο συνέ­δριο με εκλο­γή όλων των οργά­νων και του Πρό­ε­δρου μετά τις αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλογές.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο