Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα καταρτίζει το Ισραήλ ενώ συνεχίζει να δολοφονεί παιδιά

Το κρά­τος δολο­φό­νος Ισρα­ήλ συνε­χί­ζει τους δολο­φο­νι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς στη Λωρί­δα της Γάζας ‑όπου οι ζημιές είναι τερά­στιες έπει­τα από σχε­δόν τρεις μήνες ακα­τά­παυ­στων πληγ­μά­των- ενώ ταυ­τό­χρο­να προ­ε­τοι­μά­ζει το έδα­φος για τη μαζι­κή εκδί­ω­ξη των Παλαι­στι­νί­ων από τη Λωρί­δα της Γάζας και μετά το τέλος των επιθέσεων. 

Καθώς ανα­μέ­νε­ται στην περιο­χή ο αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Άντο­νι Μπλίν­κεν, — όχι βέβαια την απο­τρο­πή της εξά­πλω­σης του πολέ­μου, όπως επί­ση­μα ανα­φέ­ρε­ται, αλλά την προ­ώ­θη­ση των ΝΑΤΟϊ­κών ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δί­ων στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή- ο ισραη­λι­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Γιο­άβ Γκά­λαντ παρου­σί­α­σε χθες το αρχι­κό σχέ­διο του για τη Λωρί­δα της Γάζας αφού τελειώ­σει ο πόλεμος.

Κατ’ αυτό το σχέ­διο, που υπό­κει­ται στην έγκρι­ση της κυβέρ­νη­σης του Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, οι στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις στη Λωρί­δα της Γάζας «θα συνε­χι­στούν» ως την «επι­στρο­φή των ομή­ρων», ως την «κατα­στρο­φή των στρα­τιω­τι­κών και κυβερ­νη­τι­κών δυνα­το­τή­των της Χαμάς» και ως την «εξά­λει­ψη των στρα­τιω­τι­κών απειλών».

Κατό­πιν θα αρχί­σει νέα φάση, η «επό­με­νη ημέ­ρα» του πολέ­μου, κατά την οποία «η Χαμάς δεν θα ελέγ­χει τη Γάζα», ορί­ζει το σχέ­διο, που ακό­μη δεν έχει σφρα­γί­δα κυβερ­νη­τι­κής έγκρισης.

Ο υπουρ­γός Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας Ιτα­μάρ Μπεν Γκβιρ πρό­τει­νε τη Δευ­τέ­ρα να επι­στρέ­ψουν εβραί­οι έποι­κοι στη Λωρί­δα της Γάζας μετά τον πόλε­μο και να «ενθαρ­ρυν­θεί» ο παλαι­στι­νια­κός πλη­θυ­σμός να «μετα­να­στεύ­σει», έπει­τα από παρό­μοια πρό­τα­ση του άλλου ακρο­δε­ξιού υπουρ­γού της κυβέρ­νη­σης Νετα­νιά­χου, του Μπε­ζα­λέλ Σμό­τριτς (Οικο­νο­μι­κών). Οι δηλώ­σεις των δυο υπουρ­γών προ­κά­λε­σαν έντο­νες αντι­δρά­σεις διεθνώς.

Όμως «δεν θα υπάρ­ξει ισραη­λι­νή πολι­τι­κή παρου­σία στη Λωρί­δα της Γάζας μετά την επί­τευ­ξη των στό­χων του πολέ­μου», είπε χθες ο κ. Γκά­λαντ, προ­σθέ­το­ντας πως ο ισραη­λι­νός στρα­τός θα δια­τη­ρή­σει σε κάθε περί­πτω­ση «ελευ­θε­ρία δρά­σης» στον θύλα­κο για την αντι­με­τώ­πι­ση οποιασ­δή­πο­τε «απει­λής».

«Οι κάτοι­κοι της Γάζας είναι Παλαι­στί­νιοι. Κατά συνέ­πεια παλαι­στι­νια­κές οντό­τη­τες θα ανα­λά­βουν (τη δια­κυ­βέρ­νη­ση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρ­χει καμιά εχθρι­κή ενέρ­γεια ή απει­λή ενα­ντί­ον του κρά­τους του Ισρα­ήλ», είπε ο ισραη­λι­νός υπουρ­γός Άμυ­νας χωρίς να ξεκα­θα­ρί­σει ποιος ακρι­βώς από τους Παλαι­στί­νιους ανα­μέ­νει πως θα ανα­λά­βει τη δια­κυ­βέρ­νη­ση του θυλά­κου 2,4 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοίκων.

«Παιδιά»

Κατά τη διάρ­κεια της νύχτας της Πέμ­πτης προς Παρα­σκευή, οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις εξα­πέ­λυ­σαν για ακό­μα μια φορά αερο­πο­ρι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς στο νότιο και στο κεντρι­κό τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, όπου αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες έκα­ναν επί­σης λόγο για σκλη­ρές μάχες.

Αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές και πυρά πυρο­βο­λι­κού έπλη­ξαν χθες τη Χαν Γιού­νις, μεγά­λη πόλη στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, που έχει μετα­τρα­πεί σε επί­κε­ντρο των εχθρο­πρα­ξιών τελευ­ταία, δια­πί­στω­σε δημο­σιο­γρά­φος του Γαλ­λι­κού Πρακτορείου.

Στο νεκρο­το­μείο Νάσερ, ο Μπά­χα Αμπού Χάταμπ, με δάκρυα να τρέ­χουν, στε­κό­ταν, σε κατά­στα­ση σοκ, μπρο­στά στα νεκρά ανί­ψια του. «Είχαν βρει κατα­φύ­γιο σε χωρά­φι, όπου έστη­σαν σκη­νή για να προ­στα­τεύ­ο­νται από το κρύο, αλλά ισραη­λι­νά αερο­πο­ρι­κά πλήγ­μα­τα τα σκό­τω­σαν καθώς κοι­μού­νταν. Για­τί; Επει­δή ήταν παι­διά; Απει­λού­σαν μήπως το Ισρα­ήλ και τις ΗΠΑ;» είπε ανά­με­σα σε λυγμούς.

Από το ξέσπα­σμα του πολέ­μου, στη Λωρί­δα της Γάζας έχουν σκο­τω­θεί του­λά­χι­στον 22.438 άνθρω­ποι, στη μεγά­λη πλειο­νό­τη­τά τους γυναί­κες και παι­διά, κατά τον πιο πρό­σφα­το απο­λο­γι­σμό του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της Χαμάς. Με άλλα λόγια, σχε­δόν του 1% του πλη­θυ­σμού του παλαι­στι­νια­κού θυλάκου.

Μπλίνκεν ξανάστη Μέση Ανατολή

Το ταξί­δι του Αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών περι­λαμ­βά­νει επι­σκέ­ψεις στην Τουρ­κία, το Ισρα­ήλ, στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, στην Ιορ­δα­νία, στο Κατάρ, στα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα και στην Αίγυ­πτο και γίνε­ται μέσα στο φόντο της δολο­φο­νι­κής δρά­σης του Ισρα­ήλ, με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ, στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή με μέτω­πα και επι­θέ­σεις από τον Λίβα­νο και την Υεμέ­νη μέχρι το Ιράν.

Στο Ισρα­ήλ, ο αρχη­γός του γενι­κού επι­τε­λεί­ου Χερ­τσί Χαλε­βί δια­βε­βαί­ω­σε πως οι δυνά­μεις του επα­γρυ­πνούν στα σύνο­ρα με τον Λίβα­νο, κλι­μα­κώ­νο­ντας την ένταση.

Στο Ιράν, η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει έκρυθ­μη μετά και την πολύ­νε­κρη επί­θε­ση στην πόλη Κερ­μάν με 84 νεκρούς, την ευθύ­νη της οποί­ας ανέ­λα­βε το … τζι­χα­ντι­στι­κό «πολυ­ερ­γα­λείο» το Ισλα­μι­κό Κρά­τος που επα­νεμ­φα­νί­στη­κε κι ενώ είχε υπο­στεί μεγά­λη ήττα από τις επι­χει­ρή­σεις που καθο­δη­γού­σε ο Ιρα­νός στρα­τη­γός Κασέλ Σολεϊ­μά­νι σε Συρία και Ιράκ.

Στην Ερυ­θρά Θάλασ­σα, οι αντάρ­τες Χού­θι, που υπο­στη­ρί­ζο­νται από το Ιράν, πολ­λα­πλα­σί­α­σαν τις επι­θέ­σεις τους ενα­ντί­ον εμπο­ρι­κών πλοί­ων που κατ’ αυτούς συν­δέ­ο­νται με το Ισρα­ήλ για να «υπο­στη­ρί­ξουν» τη Λωρί­δα της Γάζας, ενώ σε Συρία και Ιράκ αμε­ρι­κα­νι­κές στρα­τιω­τι­κές βάσεις έχουν γίνει στό­χος εκα­τό και πλέ­ον επιθέσεων.

Στη Συρία, το Ισρα­ήλ εντεί­νει τις επι­θέ­σεις, με τελευ­ταία εξέ­λι­ξη τη δολο­φο­νία του Ιρα­νού ταξί­αρ­χου Ραζί Μου­σα­βί στη Δαμα­σκό και νέα αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή σε προ­ά­στια της Δαμασκού.

Ο κ. Μπλίν­κεν ανα­με­νό­ταν να ανα­χω­ρή­σει χθες βρά­δυ από την Ουά­σιγ­κτον για την τέταρ­τη περιο­δεία του στην περιο­χή από το ξέσπα­σμα του πολέ­μου Ισραήλ/Χαμάς, κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας ανα­μέ­νε­ται να καλέ­σει να αυξη­θεί η βοή­θεια στη Λωρί­δα της Γάζας και να ανα­ζη­τή­σει τρό­πους να απο­φευ­χθεί η ανά­φλε­ξη στην περιοχή.

Μετά την Τουρ­κία θα μετα­βεί στο Ισρα­ήλ, στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, στην Ιορ­δα­νία, στο Κατάρ, στα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα και στην Αίγυ­πτο. Προ­τού ανα­χω­ρή­σει, εκπρό­σω­πος του υπη­ρε­σιών του στο Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ υπο­γράμ­μι­σε πως «δεν ανα­μέ­νου­με οι συνο­μι­λί­ες σε αυτό το ταξί­δι να είναι εύκολες».

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο