Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Πάνω από 165 δισ. ευρώ η “λυπητερή” μέχρι το 2030!

Επιδοτήσεις ΑΠΕ, νέες υποδομές, 
“ενεργειακή αναβάθμιση” κτιρίων 
και οικιακού εξοπλισμού φορτώνουν με νέα βάρη 
και χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά, 
πρόσθετα στο πανάκριβο ρεύμα

Αν η μία πλευ­ρά της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» είναι το πανά­κρι­βο ρεύ­μα για τον λαό, η άλλη είναι η τερά­στια κερ­δο­φο­ρία των ομί­λων, με κρα­τι­κή στή­ρι­ξη, που εδώ και πολ­λά χρό­νια «αμπα­λά­ρε­ται» με τη στρα­τη­γι­κή της «πρά­σι­νης μετάβασης».

Μια ματιά στο ανα­θε­ω­ρη­μέ­νο Εθνι­κό Σχέ­διο για την Ενέρ­γεια και το Κλί­μα (ΕΣΕΚ) της κυβέρ­νη­σης πραγ­μα­τι­κά σοκά­ρει και προ­κα­λεί, δια­βά­ζο­ντας τα ποσά που θα κλη­θούν να πλη­ρώ­σουν τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά για τις επεν­δύ­σεις στις ΑΠΕ και τις άλλες υπο­δο­μές για την ανα­βάθ­μι­ση των δικτύ­ων, αλλά και για έργα «ενερ­γεια­κής ανα­βάθ­μι­σης» κατοι­κιών και κτι­ρί­ων, όλα στο όνο­μα της κερ­δο­φο­ρί­ας των ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γών, των δια­νο­μέ­ων της ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, αλλά και ομί­λων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε άλλους κλά­δους, όπως στις Κατα­σκευ­ές κ.λπ.

Πάνω από 9 δισ. ευρώ τον χρό­νο υπο­λο­γί­ζε­ται το κόστος της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης» την επό­με­νη διε­τία, ενώ για την πεντα­ε­τία 2025 — 2030 αυτό το ποσό ανα­μέ­νε­ται να εκτο­ξευ­τεί στα 11,6 δισ. ευρώ, με το συνο­λι­κό γδάρ­σι­μο του λαού να ξεπερ­νά τα 76 δισ. ευρώ!

Συνο­λι­κά το ΕΣΕΚ προ­βλέ­πει βαρύ «πέλε­κυ» για τον λαό και αντί­στοι­χα «χωρίς ορο­φή» στή­ρι­ξη στους ενερ­γεια­κούς ομί­λους, αφού τα περι­βό­η­τα σχέ­δια για την «πρά­σι­νη μετά­βα­ση» θα απαι­τή­σουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επεν­δύ­σεις και κατα­να­λω­τι­κές δαπά­νες ύψους 165 δισ. ευρώ μέχρι το 2030!

Ο λαός θα κλη­θεί να πλη­ρώ­σει πολύ βαρύ λογα­ρια­σμό για την ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση κατοι­κιών, για νέο, ενερ­γεια­κά απο­δο­τι­κό οικια­κό εξο­πλι­σμό και αγο­ρά ηλε­κτρι­κών αυτο­κι­νή­των, ενώ την ίδια ώρα το Σχέ­διο — σύμ­φω­να και με τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ — ρίχνει το βάρος στην εξοι­κο­νό­μη­ση Ενέρ­γειας από τα λαϊ­κά σπί­τια, ώστε να υπάρ­χουν περι­θώ­ρια να αυξή­σουν την κατα­νά­λω­ση από το ενερ­γο­βό­ρο υδρο­γό­νο βιο­μη­χα­νί­ες και ηλεκτροπαραγωγοί.

Ανα­νε­ώ­σι­μες Πηγές Ενέρ­γειας |ΑΠΕ| Πανά­κεια ή κατάρα;

Μεγαλώνει η «πίτα» για τους ΑΠΕτζήδες

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με το Σχέ­διο, έως το 2030:

  • Το μερί­διο των ΑΠΕ προ­βλέ­πε­ται να βρί­σκε­ται στο 79% της ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής, με προ­σθή­κη μονά­δων άνω των 12 GW στα έργα που βρί­σκο­νται ήδη σε λει­τουρ­γία, ώστε η εγκα­τε­στη­μέ­νη ισχύς τους να φτά­σει τα 23,5 GW (χωρίς τα υδροη­λε­κτρι­κά). Τα έργα ΑΠΕ που είναι σήμε­ρα σε λει­τουρ­γία και τα έργα που έχουν λάβει Ορους Σύν­δε­σης έχουν δεσμεύ­σει ηλε­κτρι­κό χώρο που υπερ­κα­λύ­πτει τον στό­χο του ΕΣΕΚ για το 2030. Η συνο­λι­κή εγκα­τε­στη­μέ­νη ισχύς ΑΠΕ στη χώρα έχει ξεπε­ρά­σει τα 11,5 GW, εκ των οποί­ων περί­που τα 5 GW είναι συν­δε­δε­μέ­να στο σύστη­μα μετα­φο­ράς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας του ΑΔΜΗΕ και τα υπό­λοι­πα στο δίκτυο δια­νο­μής του ΔΕΔΔΗΕ.
  • Ανα­φο­ρι­κά με την εξοι­κο­νό­μη­ση Ενέρ­γειας, τίθε­ται στό­χος η τελι­κή κατα­νά­λω­ση να μην ξεπερ­νά τα 15,4 εκατ. ΤΙΠ (τόνοι ισο­δύ­να­μου πετρε­λαί­ου), από 21,1 ΤΙΠ το 2021, με βασι­κό μέσο την ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση των κατοι­κιών και ζητού­με­νο μέχρι το 2030 αυτή να έχει γίνει στο 19% των κατοι­κιών. Την ίδια ώρα, προ­βλέ­πε­ται ότι η ζήτη­ση για ρεύ­μα θα αυξη­θεί έως και θα διπλα­σια­στεί μετά το 2030, λόγω της ηλε­κτρο­κί­νη­σης αλλά και της εκτε­τα­μέ­νης χρή­σης για την παρα­γω­γή υδρογόνου.

Χαράτσια ΔΕΗΚι όλα αυτά με τη βού­λα της ΕΕ και του περι­βό­η­του πακέ­του «Fit for 55», που τον Απρί­λη του 2023 ψήφι­σαν από κοι­νού οι ευρω­βου­λευ­τές των ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ και το οποίο σημα­το­δο­τεί νέες τερά­στιες αυξή­σεις τιμών σε είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, αυξή­σεις ναύ­λων σε ακτο­πλο­ΐα και αερο­με­τα­φο­ρές, εκτί­να­ξη του κόστους συντή­ρη­σης παλαιών κατοι­κιών και αυτο­κι­νή­των και εκτό­ξευ­ση των κιν­δύ­νων για την υγεία του λαού, καθώς εντάσ­σει στο άθλιο «εμπό­ριο ρύπων» την κατα­στρο­φι­κή για την υγεία και το περι­βάλ­λον καύ­ση απορ­ριμ­μά­των για παρα­γω­γή ηλε­κτρι­κής ενέργειας.

Υδρογονάνθρακες
και υπεράκτια αιολικά παίρνουν σειρά

Οι μπίζ­νες όμως δεν στα­μα­τούν εδώ. Εντός του 2024 ανα­μέ­νο­νται απο­φά­σεις για την περαι­τέ­ρω «αξιο­ποί­η­ση» των παρα­χω­ρή­σε­ων που έχουν γίνει σε Ιόνιο και Κρή­τη για υδρο­γο­νάν­θρα­κες. Ηδη από τον Φλε­βά­ρη του 2023 έχει ολο­κλη­ρω­θεί το μεγά­λο πρό­γραμ­μα των σει­σμι­κών ερευ­νών σε περιο­χές του Ιονί­ου και της Κρή­της από τους παρα­χω­ρη­σιού­χους. Οι εται­ρεί­ες αυτήν την περί­ο­δο ολο­κλη­ρώ­νουν την επε­ξερ­γα­σία των ερευ­νη­τι­κών δεδο­μέ­νων προ­κει­μέ­νου να αξιο­λο­γή­σουν τις προ­ο­πτι­κές για το επό­με­νο βήμα, δηλα­δή τη διε­νέρ­γεια ερευ­νη­τι­κής γεώτρησης.

Επι­πλέ­ον, σύμ­φω­να με το Εθνι­κό Πρό­γραμ­μα για τα υπε­ρά­κτια αιο­λι­κά πάρ­κα, που εκπο­νή­θη­κε από την ΕΔΕΥΕΠ, το 2024 ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σουν οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες που περι­λαμ­βά­νουν δια­γω­νι­σμούς για τις τεχνι­κές μελέ­τες, υπο­βο­λή της τεχνι­κής μελέ­της και της ΣΜΠΕ, καθώς και οριο­θέ­τη­ση των ΠΟΑΥΑΠ με Προ­ε­δρι­κό Διάταγμα.

Το εθνι­κό σχέ­διο ανά­πτυ­ξης πλω­τών και στα­θε­ρής βάσης υπε­ρά­κτιων αιο­λι­κών πάρ­κων περι­λαμ­βά­νει 25 περιο­χές με συνο­λι­κή δυνα­μι­κό­τη­τα 12,4 GW, εκ των οποί­ων 19 πλω­τά 10,4 GW και 6 στα­θε­ρής βάσης ισχύ­ος 2 GW. Οι περιο­χές όπου θα ανα­πτυ­χθούν τα υπε­ρά­κτια αιο­λι­κά πάρ­κα είναι τα Δια­πό­ντια Νησιά στο Ιόνιο για στα­θε­ρής έδρα­σης, ο Πατραϊ­κός, επί­σης για στα­θε­ρή έδρα­ση, η Ανα­το­λι­κή Κρή­τη για στα­θε­ρή και πλω­τή έδρα­ση, ενώ για πλω­τή έδρα­ση προ­βλέ­πε­ται η ανά­πτυ­ξη σε Ρόδο, Δονού­σα, Γυά­ρο, Εύβοια (Αγιοι Από­στο­λοι) και Χίο.

Vattenfall

Μύθοι
που τους … πήρε ο άνεμος

«Η επέ­κτα­ση των ΑΠΕ στο μείγ­μα της ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής θα οδη­γή­σει σε φτη­νό­τε­ρο ρεύ­μα»… Πόσες και πόσες φορές δεν ακού­στη­κε αυτή η εξαγ­γε­λία από εκπρο­σώ­πους της κυβέρ­νη­σης και των «πρά­σι­νων» αρπα­κτι­κών! Οπως και όλοι οι άλλοι, όμως, απο­δει­κνύ­ε­ται κι αυτό ένας τερά­στιος μύθος!

Οι ΑΠΕ, μαζί με τα υδροη­λε­κτρι­κά, κυριάρ­χη­σαν στο μείγ­μα της ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής για τη χώρα μας ήδη από το 2022. Ηταν η χρο­νιά που το φυσι­κό αέριο και ο λιγνί­της βρέ­θη­καν για πρώ­τη φορά κάτω από τα αιο­λι­κά, τα φωτο­βολ­ταϊ­κά και τις άλλες «πρά­σι­νες» πηγές Ενέρ­γειας. Την ίδια χρο­νιά, όμως, οι τιμές του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος έσπα­γαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Αυτή η τάση επι­κρά­τη­σης των ΑΠΕ στο μείγ­μα της ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής στα­θε­ρο­ποι­ή­θη­κε και ενι­σχύ­θη­κε το 2023, οπό­τε κατα­γρά­φη­κε ιστο­ρι­κό ρεκόρ, με το 50% της ζήτη­σης σε ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια να καλύ­πτε­ται από τέτοιες πηγές. Για πρώ­τη φορά μάλι­στα η ανα­νε­ώ­σι­μη Ενέρ­γεια ξεπέ­ρα­σε τα ορυ­κτά καύ­σι­μα και τις καθα­ρές εισα­γω­γές αθροι­στι­κά, κατα­γρά­φο­ντας αύξη­ση 5%, σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη χρο­νιά, στο μείγ­μα της ηλεκτροπαραγωγής.

Απο­κλει­στι­κά οι ΑΠΕ είχαν ποσο­στό 42,7% στο μείγ­μα, ενώ την υπό­λοι­πη ζήτη­ση κάλυ­ψαν το φυσι­κό αέριο με μερί­διο 29,5% (το χαμη­λό­τε­ρο από το 2019), οι καθα­ρές εισα­γω­γές με 11,6%, ο λιγνί­της με 8,9% και τα μεγά­λα υδροη­λε­κτρι­κά με 7,5%. Το ιστο­ρι­κό υψη­λό των ΑΠΕ οδή­γη­σε ταυ­τό­χρο­να σε ιστο­ρι­κό χαμη­λό τον λιγνίτη.

Η επέ­κτα­ση των ΑΠΕ αντα­να­κλά­ται και σε στοι­χεία για την ισχύ που προ­σθέ­τουν στο σύστη­μα τα «πρά­σι­να» έργα, τα οποία ολο­κλη­ρώ­νο­νται τμη­μα­τι­κά από χρό­νο σε χρό­νο. Ετσι, στο ηλε­κτρι­κό σύστη­μα της χώρας προ­στέ­θη­καν το τελευ­ταίο διά­στη­μα πάνω από 4 GW έργων ΑΠΕ, χωρίς να υπο­λο­γί­ζο­νται τα νησιά που δεν είναι ακό­μα συν­δε­δε­μέ­να με το δίκτυο.

Ως απο­τέ­λε­σμα, το συνο­λι­κό δυνα­μι­κό των ΑΠΕ έφτα­σε τον περα­σμέ­νο Οκτώ­βρη στα 11,19 GW. Το σύνο­λο των αιο­λι­κών παρά­γει 5 GW ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, τα φωτο­βολ­ταϊ­κά άλλα 6,3 GW, τα μικρά υδροη­λε­κτρι­κά 281 MW, η βιο­μά­ζα 134 MW και η συμπα­ρα­γω­γή 255 MW. Αυτές οι «επι­δό­σεις» όμως δεν φέρ­νουν φτη­νό­τε­ρο ρεύ­μα για τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, όπως απο­δει­κνύ­ει και η εξέ­λι­ξη των τιμών. Αντί­θε­τα, γεμί­ζουν τα ταμεία των ενερ­γεια­κών ομί­λων και των κατα­σκευα­στι­κών, που ετοι­μά­ζο­νται να βου­τή­ξουν εκ νέου με τα μού­τρα στη μαρ­μί­τα των επι­δο­τή­σε­ων και των διευ­κο­λύν­σε­ων για τα επό­με­να επεν­δυ­τι­κά σχέ­διά τους.

Τέλος, με αφορ­μή τις τιμές που ανα­κοί­νω­σαν οι πάρο­χοι της Ενέρ­γειας για τον Γενά­ρη του 2024, γρά­φτη­κε από πολ­λούς «ανα­λυ­τές» των σομόν σελί­δων ότι επι­βε­βαιώ­νε­ται τάχα η σημα­σία της «εξυ­γί­αν­σης» και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης της ΔΕΗ ΑΕ, επει­δή μπο­ρεί να δίνει τη φτη­νό­τε­ρη τιμή κιλο­βα­τώ­ρας και να παί­ζει ρόλο στον καθο­ρι­σμό της τιμής στον ανταγωνισμό.

Δηλα­δή, εκεί που μας χρω­στού­σαν, ζητά­νε και το βόδι! Δεν φτά­νει που ο λαός πλη­ρώ­νει πανά­κρι­βα την «πρά­σι­νη μετά­βα­ση», δεν φτά­νει που στε­ρεί­ται τον λιγνί­τη, ένα φτη­νό και άφθο­νο καύ­σι­μο για την ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γή, δεν φτά­νει που πλή­ρω­σε και πλη­ρώ­νει την απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση με ανερ­γία και εγκα­τά­λει­ψη ολό­κλη­ρων περιο­χών, τώρα του ζητά­νε να απο­λο­γη­θεί κι από πάνω για τις μαζι­κές αντι­δρά­σεις στην πολι­τι­κή της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης της ΔΕΗ ΑΕ από όλες τις κυβερνήσεις!

Θυμί­ζου­με ότι ειδι­κά στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία και στην περιο­χή της Μεγα­λό­πο­λης οι συνέ­πειες είναι τρα­γι­κές για τους εργα­ζό­με­νους και τον λαό. Μελέ­τες που κατα­γρά­φουν τις επι­πτώ­σεις της απο­λι­γνι­το­ποί­η­σης από το 2012 κιό­λας, και με χρο­νι­κό ορί­ζο­ντα το 2040, κάνουν λόγο για ετή­σια απώ­λεια εισο­δη­μά­των ύψους 1,2 δισ. ευρώ (συνο­λι­κά 9 δισ. ευρώ για την περί­ο­δο 2013 — 2028) και συνο­λι­κή απώ­λεια 21.000 θέσε­ων εργα­σί­ας, που απο­τε­λεί και τη χαρι­στι­κή βολή σε αυτές τις περιοχές.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Σήμερα Παρασκευή κυκλοφορεί 
εκτάκτως
ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου», 
λόγω της αργίας των Φώτων,
επόμενο φύλλο την Τρίτη 9 Γενάρη

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο