Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ για την ανακοίνωση εισαγγελικής έρευνας για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών

Σε σχό­λιό του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ανα­κοί­νω­ση εισαγ­γε­λι­κής έρευ­νας για τις κινη­το­ποι­ή­σεις των φοι­τη­τών, αναφέρει:

«Αφού έπε­σαν στο κενό τα ψέμα­τα, η παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση, οι απει­λές και οι εκβια­σμοί περί απώ­λειας της εξε­τα­στι­κής, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ κατα­φεύ­γει στον αυταρ­χι­σμό και στην καταστολή.

Είναι ξεκά­θα­ρο πια ότι η μαζι­κή, πλειο­ψη­φι­κή ενα­ντί­ω­ση των νέων στο αντι­δρα­στι­κό και άδι­κο νομο­σχέ­διο για την ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων, έχει ήδη στρι­μώ­ξει την κυβέρ­νη­ση. Οι αγώ­νες θα συνε­χι­στούν ακό­μα πιο μαζι­κά και θα νική­σουν για­τί είναι δίκαιοι».

Προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων φοιτητών, η εισαγγελική παραγγελία για το κύμα καταλήψεων σε σχολές

Σε μία προ­σπά­θεια τρο­μο­κρά­τη­σης των φοι­τη­τών που ξεση­κώ­νο­νται, με συντρι­πτι­κές πλειο­ψη­φί­ες, ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο για τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, προ­χω­ρά η κυβέρ­νη­ση, νομί­ζο­ντας πως με το φόβη­τρο της εισαγ­γε­λι­κής έρευ­νας θα κατα­πνί­ξει το κύμα αντι­δρά­σε­ων στα σχέ­διά της, που εκφρά­ζε­ται με κύμα κατα­λή­ψε­ων σε σχο­λές και μεγα­λειώ­δη συλ­λα­λη­τή­ρια σε όλη τη χώρα. Η εισαγ­γε­λι­κή παρέμ­βα­ση έρχε­ται μετά τους εκβια­σμούς, τη συκο­φα­ντία και την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να σπά­σει τον αγώ­να των φοι­τη­τών, προ­σπά­θεια που έπε­σε στο κενό.

Σε αυτό το πλαί­σιο, η Εισαγ­γε­λία Πρω­το­δι­κών διέ­τα­ξε κατε­πεί­γου­σα προ­κα­ταρ­κτι­κή εξέ­τα­ση για τις κατα­λή­ψεις στα Πανεπιστήμια.

Με εντο­λή του προς τον Εισαγ­γε­λέα Πρω­το­δι­κών, Νικό­λαο Μαρ­γα­ρί­τη, ο προϊ­στά­με­νος της Εισαγ­γε­λί­ας Πρω­το­δι­κών Αντώ­νης Ελευ­θε­ριά­νος ζητά «διε­ρεύ­νη­ση για την διά­πρα­ξη τυχόν αυτε­παγ­γέλ­τως διω­κο­μέ­νων πρά­ξε­ων, όπως αυτές που αφο­ρούν δια­τά­ρα­ξη δημό­σιας υπη­ρε­σί­ας, παρά­νο­μη βία, αλλά και παρά­βα­ση καθήκοντος».

Στο εισαγ­γε­λι­κό στό­χα­στρο τίθε­νται, πλην των φοι­τη­τών, ενδε­χό­με­νες ποι­νι­κές ευθύ­νες και των αρμό­διων εκ μέρους των πρυ­τα­νι­κών αρχών ως προς τις ενέρ­γειες που έκα­ναν ή όχι για την απο­τρο­πή των καταλήψεων.

Υπό έρευ­να, επί­σης, θα τεθούν και οι ενέρ­γειες που έγι­ναν από τις διοι­κή­σεις των υπό κατά­λη­ψη πανε­πι­στη­μί­ων, μετά τις κατα­λή­ψεις και στο πλαί­σιο της άσκη­σης των καθη­κό­ντων τους.

Μάλι­στα δημο­σιο­γρα­φι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι η έρευ­να θα ξεκι­νή­σει «άμε­σα» με την κλή­ση των πρώ­των μαρ­τύ­ρων, μετα­ξύ των οποί­ων και εκπρο­σώ­πων των πρυ­τα­νι­κών αρχών.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο