Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχόλιο του ΚΚΕ για το «food pass»

«Κάτω από την ασφυ­κτι­κή πίε­ση της ακρί­βειας και της απο­τυ­χί­ας όλων των δήθεν μέτρων ανα­κού­φι­σης, όπως το «καλά­θι του νοι­κο­κυ­ριού», η κυβέρ­νη­ση εξαγ­γέλ­λει ένα ακό­μη pass-κοροϊ­δί­ας ‑αυτή τη φορά ως «κου­πό­νια» φαγη­τού- ύψους 22 με 40 ευρώ!» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε σχό­λιό του για την εξαγ­γε­λία Μητσο­τά­κη για το «food pass».

«Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πρό­κει­ται για ένα προ­ε­κλο­γι­κό μέτρο, «στα­γό­να στον ωκε­α­νό» των ανα­τι­μή­σε­ων, που προ­έρ­χε­ται και πάλι από τη λαϊ­κή τσέ­πη, αφού η αφαί­μα­ξη του λαού είναι αυτή που χρη­μα­το­δο­τεί και τα υπέ­ρο­γκα κέρ­δη των διυ­λι­στη­ρί­ων. Ένα μέτρο που πάνω από όλα δε θίγει στο ελά­χι­στο τους μηχα­νι­σμούς και τις αιτί­ες της ακρί­βειας» επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ και κατα­λή­γει στο σχό­λιό του:

«ΥΓ: Κατά τ’ αλλά, ευτυ­χώς που ζού­με στην καπι­τα­λι­στι­κή Ελλά­δα του 2022 κι όχι σε κάποια σοσια­λι­στι­κή χώρα όπου μοί­ρα­ζαν τρό­φι­μα με κουπόνια.».

Πουλάνε και κουτόχορτο με …food pass;

Με τη γνω­στή «συντα­γή» των voucher και pass επι­χει­ρεί για άλλη μια φορά η κυβέρ­νη­ση να δια­σκε­δά­σει την αγα­νά­κτη­ση του λαού από την μεγά­λη ακρί­βεια, την ώρα που απορ­ρί­πτει προ­κλη­τι­κά και στο όνο­μα των «δημο­σιο­νο­μι­κών αντο­χών» το δίκαιο αίτη­μα για κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης και πλα­φόν στις τιμές τους.

Το food pass των …52 ευρώ το μήνα για μια τετρα­με­λή οικο­γέ­νεια που ανα­κοί­νω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός είναι «μια από τα ίδια» και καμιά ουσια­στι­κή ανα­κού­φι­ση δεν πρό­κει­ται να προ­σφέ­ρει στο λαό, ο οποί­ος έχει μειώ­σει ως και 50% τις αγο­ρές του από τα σού­περ μάρκετ.

Οι μεγά­λες αλυ­σί­δες όμως έχουν αυξή­σει τα κέρ­δη τους επει­δή που­λά­νε τα προ­ϊ­ό­ντα πανά­κρι­βα. Με το food pass που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση, μετά τα καλά­θια …καπα­μά, στό­χο έχει να θωρα­κί­σει την κερ­δο­φο­ρία τους και να μην μειω­θεί άλλο η κατα­νά­λω­ση, ενώ είναι σίγου­ρο ότι το κόστος και αυτού του μέτρου θα φορ­τω­θεί στο λαό «από την άλλη τσέπη».

Η πεί­ρα από τα προη­γού­με­να voucher και pass δεί­χνει ότι τίπο­τα δεν έχει να περι­μέ­νει ο λαός, την ώρα μάλι­στα που οι τιμές συνε­χί­ζουν να βρί­σκο­νται στα ύψη και εκεί θα παραμείνουν.

Μόνο τα μέτρα που διεκ­δι­κούν συν­δι­κά­τα και φορείς, μετα­ξύ άλλων για κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ και των ειδι­κών φόρων στα καύ­σι­μα, μπο­ρούν να δώσουν ανά­σα στο λαό. Κι αυτά τα μέτρα, με τη μορ­φή τρο­πο­λο­γί­ας του ΚΚΕ τα απέρ­ρι­ψαν ασυ­ζη­τη­τί η κυβέρ­νη­ση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμ­μα­τα στη Βουλή.

Πηγή: 902.gr

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο