Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνδεσμος “BAD BLUE BOYS” της ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ: Στενές σχέσεις με τους Ουκρανούς φασίστες του Αζόφ

Οι φασίστες της Ντιναμό Κιέβου ευχαριστούν τους ομοϊδεάτες τους Κροάτες που υποστηρίζουν τους δολοφόνους του Τάγματος Αζόφ

Οι φασί­στες της Ντι­να­μό Κιέ­βου ευχα­ρι­στούν τους ομοϊ­δε­ά­τες τους Κρο­ά­τες που υπο­στη­ρί­ζουν τους δολο­φό­νους του Τάγ­μα­τος Αζόφ

Οι «Bad Blue Boys» της Ντι­να­μό είναι ναζί, φασί­στες και δεν το κρύ­βουν. Χαι­ρε­τούν ναζι­στι­κά μέσα και έξω από τα γήπε­δα. Η εγκλη­μα­τι­κή δρά­ση τους είναι γνω­στή για χρό­νια, αλλά δεν τους αγγί­ζουν οι κρο­α­τι­κές αρχές. Έχουν για σήμα το μπουλ­ντόγκ και λει­τουρ­γούν ως ναζι­στι­κό τάγ­μα εφό­δου, έχο­ντας ανα­φο­ρές στη φασι­στι­κή οργά­νω­ση «Ουστά­σι» του Αντε Πάβε­λιτς, στην Κρο­α­τία, που στον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο είχε συνερ­γα­στεί με τους ναζί, παί­ζο­ντας ρόλο στην εξό­ντω­ση Εβραί­ων, Ρομά και Σέρβων.

Οι «Bad Blue Boys» είχαν κυρί­αρ­χο ρόλο στα αιμα­τη­ρά γεγο­νό­τα στο «Μαξι­μίρ» το 1990. Για πολ­λούς ο πόλε­μος μετα­ξύ Κρο­α­τί­ας και Σερ­βί­ας ξεκί­νη­σε μέσα στο γήπε­δο, όπου συγκρού­στη­καν — κυριο­λε­κτι­κά — η Ντι­να­μό Ζάγκρεμπ και ο Ερυ­θρός Αστέ­ρας Βελιγραδίου.

Το 2018 η κρο­α­τι­κή αστυ­νο­μία έκα­νε έφο­δο σε συν­δέ­σμους των «Bad Blue Boys» στο Ζάγκρεμπ και προ­χώ­ρη­σε στην κατά­σχε­ση πλή­θους όπλων, ροπά­λων, πυρο­τε­χνη­μά­των, μασκών full face και πυρο­μα­χι­κών για πυρο­βό­λα όπλα. Ακό­μα, οι χώροι τους ήταν δια­κο­σμη­μέ­νοι με γκρά­φι­τι αφιε­ρω­μέ­να στον Χίτλερ και στον Πάβε­λιτς, ιδρυ­τή των «Ουστά­σι».

Στους εκτός έδρας αγώ­νες της Ντι­να­μό οι «Bad Blue Boys» έχουν απα­σχο­λή­σει ουκ ολί­γες φορές με την παρου­σία τους, είτε μέσω επει­σο­δί­ων είτε μέσω προ­κλη­τι­κών συν­θη­μά­των και κινή­σε­ων. Χαρα­κτη­ρι­στι­κή επί­σης είναι η «παρέ­λα­ση» που είχαν κάνει στους δρό­μους του Μιλά­νου, το 2022, χαι­ρε­τώ­ντας ναζιστικά.

Εκτός όμως από αυτά, η ιστο­ρία της Ντι­να­μό κατά την τρέ­χου­σα χιλιε­τία συν­δέ­ε­ται με τον επι­χει­ρη­μα­τία Ζντράβ­κο Μάμιτς, που εξε­λέ­γη πρό­ε­δρος του συλ­λό­γου το 2003. Σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα, ο Μάμιτς δια­τη­ρού­σε στε­νές σχέ­σεις με τη μαφία.

Με τους Αζόφ

Φωτογραφία που αναρτήθηκε σε λογαριασμό χούλιγκαν στην πλατφόρμα «X»

Φωτο­γρα­φία που αναρ­τή­θη­κε σε λογα­ρια­σμό χού­λι­γκαν στην πλατ­φόρ­μα «X»

Άμε­ση είναι η σχέ­ση Κρο­α­τών φασι­στών που δρα­στη­ριο­ποιού­νται και μέσα από την Ντι­να­μό Ζάγκρεμπ με τους ναζι­στές του Τάγ­μα­τος Αζόφ στην Ουκρα­νία, αυτούς που χει­ρο­κρο­τού­σαν σύσ­σω­μοι στην ελλη­νι­κή Βου­λή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Η σχέ­ση αυτή είναι επι­βε­βαιω­μέ­νη ήδη από το πρα­ξι­κό­πη­μα του 2014 κατά του τότε προ­έ­δρου Β. Για­νου­κό­βιτς και μετέ­πει­τα στις εξε­λί­ξεις που ακο­λού­θη­σαν στην Ουκρα­νία έως τη ρωσι­κή επί­θε­ση πριν έναν και πλέ­ον χρό­νο. Το Βαλ­κα­νι­κό Ερευ­νη­τι­κό Δημο­σιο­γρα­φι­κό Δίκτυο (ΒΙRΝ) έχει κατα­γρά­ψει σει­ρά γεγο­νό­των όπως απο­τυ­πώ­θη­καν σε κρο­α­τι­κές εφη­με­ρί­δες που το αποδεικνύουν.

Τον Φλε­βά­ρη του 2022 υπάρ­χει ανα­φο­ρά στην εφη­με­ρί­δα «Dnevnik.hr» ότι Κρο­ά­τες εθε­λο­ντές είχαν ήδη ανα­χω­ρή­σει για την Ουκρα­νία για να πολε­μή­σουν τη ρωσι­κή εισβο­λή. «Μια μεγα­λύ­τε­ρη ομά­δα εθε­λο­ντών θα πρέ­πει να εντα­χθεί στον ουκρα­νι­κό στρα­τό τις επό­με­νες δύο μέρες», έλε­γε. Η «Vecernji list» έγρα­ψε επί­σης ότι «συλ­λέ­γε­ται βοή­θεια για την Ουκρα­νία στις εγκα­τα­στά­σεις των Bad Blue Boys (ΒΒΒ), υπο­στη­ρι­κτών της ποδο­σφαι­ρι­κής ομά­δας Dinamo, στο Ζάγκρεμπ. Αυτή η δρά­ση φέρε­ται να συντο­νί­στη­κε από τον Ντέ­νις Σέλερ, ο οποί­ος πέρα­σε έξι χρό­νια με το ακρο­δε­ξιό τάγ­μα Azov της Ουκρανίας».

Σύμ­φω­να με έρευ­να του ΒΙRN του 2019, ο Σέλερ, που είναι ο πρώ­ην αρχη­γός της εγκλη­μα­τι­κής ναζι­στι­κής συμ­μο­ρί­ας «ΒΒΒ», το 2014 και το 2015, ήταν μετα­ξύ 20 ή 30 Κρο­α­τών που πολέ­μη­σαν ως μέρος του ακρο­δε­ξιού τάγ­μα­τος εθε­λο­ντών Αζόφ στην ανα­το­λι­κή Ουκρανία.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι επί­σης ότι αυτές τις μέρες μετά τη δολο­φο­νία του Μιχά­λη Κατσού­ρη στη Νέα Φιλα­δέλ­φεια, οι Ουκρα­νοί φασί­στες χού­λι­γκαν της Ντι­να­μό Κιέ­βου στη­ρί­ζουν τους ομοϊ­δε­ά­τες τους της Ντι­να­μό Ζάγκρεμπ, αφιε­ρώ­νο­ντάς τους βλή­μα­τα όλμων που χρη­σι­μο­ποιού­νται στον πόλεμο.

Με τον φερετζέ της ομάδας

Βέβαια, η δρά­ση φασι­στι­κών ομά­δων με προ­κά­λυμ­μα τους συν­δέ­σμους δεν απο­τε­λεί απο­κλει­στι­κό­τη­τα των Κρο­α­τών, αλλά σύνη­θες φαι­νό­με­νο σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, με φανε­ρή ή συγκα­λυμ­μέ­νη δράση.

Ανά­με­σα σε πολ­λά άλλα, είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό τη δεκα­ε­τία του 2000 το παρά­δειγ­μα της «Γαλά­ζιας Στρα­τιάς», μιας γκρού­πας που δημιούρ­γη­σε η Χρυ­σή Αυγή, η οποία εκμε­ταλ­λευό­με­νη την απή­χη­ση της Εθνι­κής ομά­δας, εμφα­νι­ζό­ταν τάχα ως σύν­δε­σμός της για να στρα­το­λο­γεί και να προ­ω­θεί τις εθνι­κι­στι­κές και φασι­στι­κές από­ψεις της εγκλη­μα­τι­κής ναζι­στι­κής οργάνωσης.

Ιδού τι είχε ανα­φέ­ρει σε άρθρο της η Χρυ­σή Αυγή: «Τόσο στις μεγά­λες ομά­δες των Αθη­νών όσο και στις επαρ­χια­κές ομά­δες, υπάρ­χουν ισχυ­ροί πυρή­νες εθνι­κι­στών οπα­δών. Έχου­με δια­τυ­πώ­σει και στο παρελ­θόν την άπο­ψή μας πως οι χώροι των αθλη­τι­κών συνα­ντή­σε­ων προ­σφέ­ρο­νται για την προ­ώ­θη­ση των εθνι­κι­στι­κών θέσε­ων και ιδε­ω­δών και φυσι­κά δεν θα μεί­νου­με άπρα­γοι στο συγκε­κρι­μέ­νο τομέα. Το θέμα αυτό έχει πολύ “ψωμί” για να το αφή­σου­με ανεκ­με­τάλ­λευ­το»…

Όσο για το ποιόν της «Γαλά­ζιας Στρα­τιάς», είχε φανεί και από τη χαρα­κτη­ρι­στι­κή αγγε­λία που είχε δημο­σιεύ­σει: «Ζητεί­ται δια­χει­ρι­στής για τη σελί­δα της Γαλά­ζιας Στρα­τιάς, φασι­στι­κών πολι­τι­κών φρο­νη­μά­των, γηπε­δό­βιος, χου­λι­γκά­νος, με γνώ­σεις αθλη­τι­κο­γρα­φί­ας και κυρί­ως καρά­τε και street fight (μάχη δρόμου!)»…

Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τον
Ριζο­σπά­στη του Σαββατοκύριακου
12 — 13 Αυγούστου

Δεί­τε δύο απο­κα­λυ­πτι­κά βίντεο
https://youtu.be/QCn3GWfg1‑I
https://youtu.be/YcAaneqvp00

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο