Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σ. Σοϊγκού: Η ουκρανική αντεπίθεση αποκρούστηκε

Ο Ρώσος υπουρ­γός Άμυ­νας δήλω­σε σήμε­ρα ότι οι δυνά­μεις του απέ­κρου­σαν τις τρεις πρώ­τες μέρες αντε­πί­θε­σης που εξα­πέ­λυ­σε η Ουκρα­νία, όπου στις μάχες που διε­ξή­χθη­καν σκο­τώ­θη­καν ή τραυ­μα­τί­σθη­καν περισ­σό­τε­ροι από 3.700 Ουκρα­νοί στρατιώτες.

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας Σερ­γκέι Σοϊ­γκού προ­έ­βα­λε τους ισχυ­ρι­σμούς αυτούς σε μια ασυ­νή­θι­στα λεπτο­με­ρή ανα­κοί­νω­ση που ανα­φέ­ρε­ται στις υπο­τι­θέ­με­νες απώ­λειες και στις δύο πλευ­ρές. Η Ουκρα­νία έχει συντη­ρή­σει μια σκό­πι­μη ασά­φεια σχε­τι­κά με το αν η ανα­με­νό­με­νη από και­ρό αντε­πί­θε­σή της βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη και το Reuters δεν μπό­ρε­σε να επα­λη­θεύ­σει από ανε­ξάρ­τη­τες πηγές τους ισχυ­ρι­σμούς που ανα­φέ­ρο­νται στο πεδίο της μάχης.

«Τις τελευ­ταί­ες τρεις μέρες, το ουκρα­νι­κό καθε­στώς εξα­πέ­λυ­σε μια από και­ρό υπο­σχό­με­νη επί­θε­ση σε διά­φο­ρους τομείς του μετώ­που», ανέ­φε­ρε ο Σοϊγκού.

«Οι προ­σπά­θειες της επί­θε­σης απο­κρού­σθη­καν, ο εχθρός στα­μά­τη­σε» πρό­σθε­σε. «Ο εχθρός δεν πέτυ­χε τους στό­χους του αλλά υπέ­στη σημα­ντι­κές και ασύ­γκρι­τες απώλειες».

Ο Σοϊ­γκού ανέ­φε­ρε ότι η Ουκρα­νία έχα­σε 3.715 άνδρες αυτές τις τρεις μέρες, όπως επί­σης 52 άρμα­τα μάχης και 207 θωρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα. Η Ρωσία έχα­σε 71 στρα­τιώ­τες και είχε 210 τραυ­μα­τί­ες την ίδια περί­ο­δο των μαχών. Η Ρωσία έχα­σε 15 ρωσι­κά άρμα­τα μάχης και 9 θωρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα, ανέ­φε­ρε ο Σοϊγκού.

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε χθες Δευ­τέ­ρα ότι η Ουκρα­νία άρχι­σε την εδώ και και­ρό ανα­με­νό­με­νη αντε­πί­θε­σή της προ­σπα­θώ­ντας να σπά­σει το ρωσι­κό μέτω­πο στην νότια περιο­χή του Ντονέτσκ.

Την Δευ­τέ­ρα, είπε ο Σοϊ­γκού, η Ουκρα­νία επι­τέ­θη­κε σε επτά σημεία κατά μήκος του μετώ­που, αλλά υπέ­στη σημα­ντι­κές απώ­λειες χάνο­ντας περισ­σό­τε­ρους από 1600 άνδρες.

Η Ουκρα­νία διέ­ψευ­σε τις δηλώ­σεις της Ρωσί­ας ως ψέμα­τα αλλά δεν έδω­σε λεπτο­μέ­ρειες για τις επι­θέ­σεις — ή για την έκβα­σή τους.

Ο Σοϊ­γκού κατη­γό­ρη­σε την Ουκρα­νία για την κατα­στρο­φή του φράγ­μα­τος Καχόβ­κα στο νότιο τμή­μα της χώρας που σημειώ­θη­κε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα , λέγο­ντας ότι είναι μια τακτι­κή κάλυ­ψης που χρη­σι­μο­ποιεί το Κίε­βο για να ανα­δια­τά­ξει τις δυνά­μεις του στην περιο­χή και να προ­βεί σε επι­θε­τι­κές επιχειρήσεις.

«Το καθε­στώς του Κιέ­βου προ­έ­βη σε ένα ακό­μη έγκλη­μα τρο­μο­κρα­τί­ας: Ο υδροη­λε­κτρι­κός σταθ­μός της Καχόβ­κα ανα­τι­νά­χθη­κε, με απο­τέ­λε­σμα να πλημ­μυ­ρή­σουν σημα­ντι­κές περιο­χές», είπε ο Σοϊγκού.

Η Ουκρα­νία και οι δυτι­κοί της σύμ­μα­χοι λένε ότι η Ρωσία είναι εκεί­νη που ανα­τί­να­ξε το φράγμα.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο