Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τέλος τα ονόματα από το ελληνικό αλφάβητο για τους κυκλώνες του Ατλαντικού, αποφάσισε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός

Καθώς αυξά­νο­νται οι τρο­πι­κοί κυκλώ­νες, που εμφα­νί­ζο­νται ολο­έ­να συχνό­τε­ρα και πιο πρό­ω­ρα μέσα στο έτος πάνω από τα θερ­μό­τε­ρα νερά των θαλασ­σών και ιδί­ως του Ατλα­ντι­κού, ο Παγκό­σμιος Μετε­ω­ρο­λο­γι­κός Οργα­νι­σμός (ΠΜΟ) απο­φά­σι­σε να στα­μα­τή­σει φέτος τη χρή­ση του ελλη­νι­κού αλφα­βή­του για την ονο­μα­το­δο­σία αυτών των κυκλώνων.

Η αρμό­δια επι­τρο­πή του ΠΜΟ έκρι­νε ότι η περυ­σι­νή χρή­ση ονο­μά­των από τα ελλη­νι­κά γράμ­μα­τα προ­κά­λε­σε σύγ­χυ­ση και εστί­α­σε την προ­σο­χή περισ­σό­τε­ρο στην «εξω­τι­κό­τη­τα» των ελλη­νι­κών γραμ­μά­των παρά στον κίν­δυ­νο που αντι­προ­σω­πεύ­ουν οι κυκλώ­νες. Επι­πλέ­ον, θεώ­ρη­σε ότι το 2020 το «βάφτι­σμα» κυκλώ­νων με τα ονό­μα­τα «Ζήτα», «Ήτα» και «Θήτα», που ακού­γο­νται παρό­μοια (του­λά­χι­στον στα αυτιά των αγγλό­φω­νων…), προ­κά­λε­σε προ­βλή­μα­τα, ιδί­ως όταν συνέ­πε­σαν να συμ­βαί­νουν ταυ­τό­χρο­να δύο καται­γί­δες με τέτοια ονό­μα­τα από ελλη­νι­κά γράμματα.

Το ελλη­νι­κό αλφά­βη­το έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί μόνο δύο φορές το 2005 και εννέα φορές το 2020 για την ονο­μα­το­δο­σία τρο­πι­κών κυκλώ­νων του Ατλα­ντι­κού. Ειδι­κά πέρυ­σι κρί­θη­κε ανα­γκαία η χρή­ση του, επει­δή υπήρ­χαν πολ­λοί κυκλώ­νες και είχαν εξα­ντλη­θεί τα προ­βλε­πό­με­να λατι­νι­κά ονόματα.

Μετά τη νέα από­φα­ση του ΠΜΟ, φέτος ακό­μη κι αν υπάρ­ξουν περισ­σό­τε­ροι Ατλα­ντι­κοί κυκλώ­νες και καται­γί­δες από τους 21 για τους οποί­ους έχουν προ­βλε­φθεί αγγλι­κά ονό­μα­τα, οι μετε­ω­ρο­λό­γοι δεν θα κατα­φύ­γουν ξανά στο ελλη­νι­κό αλφά­βη­το, αλλά θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν άλλα ονόματα.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο