Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ταμείο Ανάκαμψης: Όταν η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αποκαλύπτει…

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας // 

Όταν κυβέρ­νη­ση και άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα πανη­γυ­ρί­ζουν και συσκο­τί­ζουν ταυ­τό­χρο­να για τα σχε­τι­κά με το περί­φη­μο «Ταμείο Ανά­καμ­ψης» της Ε.Ε έρχε­ται η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (18/4) και ως «ναυαρ­χί­δα του αστι­κού Τύπου» γρά­φει κάποιες «πικρές αλήθειες».

Πιο συγκε­κρι­μέ­να σε πρω­το­σέ­λι­δο άρθρο (στο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) με τίτλο : «Έλλειμ­μα σχε­δια­σμού, κοι­νω­νι­κές εντά­σεις και ζόμπι» (Κώστας Καλ­λί­τσης) ανα­φέ­ρει ανά­με­σα στ’ άλλα:

«…Δεν θα κερ­δί­σουν όλοι από αυτό. Ένα μεγά­λο κομ­μά­τι της οικο­νο­μί­ας θα καταρ­ρεύ­σει, πολ­λοί θα πνι­γούν στην τρι­κυ­μία στο αρχι­πέ­λα­γος των πολύ μικρών επι­χει­ρή­σε­ων. Ήδη υπάρ­χουν χρε­ο­κο­πί­ες και συγκα­λύ­πτο­νται καθώς το κράτος…»

«… Δεν φαί­νε­ται προ­σώ­ρας να υπάρ­χει ούτε ένα πιο ταπει­νό, συνε­κτι­κό σχέ­διο για την κατα­νο­μή των περιο­ρι­σμέ­νων πόρων…»

«… Αν δεν υπάρ­ξει τέτοιο σχέ­διο και γεν­ναί­ες δρά­σεις, τι να περι­μέ­νου­με; Ένα και ασφα­λές, πότε θα πάρει φωτιά το προ­σά­ναμ­μα των κοι­νω­νι­κών εντάσεων…»

«..ένα μεί­ζον σκάν­δα­λο αφή­νε­ται να εξε­λίσ­σε­ται στην Τρά­πε­ζα Πει­ραιώς, ως αν δεν χαρά­ζει πολι­τι­κή η εκλεγ­μέ­νη κυβέρ­νη­ση, αλλά η Goldman Sachs και κάποιοι συνερ­γά­τες της…».

Ανε­ξάρ­τη­τα από προ­θέ­σεις, οι δια­πι­στώ­σεις αυτές καταρ­ρί­πτουν το σχε­τι­κό αφή­γη­μα και ανα­δει­κνύ­ουν πλευ­ρές του:

-Το Ταμείο έχει ταξι­κό χαρα­κτή­ρα και οι προ­βλε­πό­με­νες νέες επι­χο­ρη­γή­σεις και τα δάνεια θα κατευ­θυν­θούν στις τσέ­πες των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, ενώ θα κλη­θούν πάλι να τα πλη­ρώ­σουν οι λαοί της Ευρώ­πης, με νέα βάρη και νέα μέτρα.

-Υπάρ­χουν ενδο­α­στι­κές «γκρί­νιες» για τον τρό­πο δια­χεί­ρι­σης και για το ποια κομ­μά­τια του κεφα­λαί­ου θα βρε­θούν σε πλε­ο­νε­κτι­κό­τε­ρη θέση.

- Τα προ­βλε­πό­με­να σίγου­ρα θα προ­κα­λέ­σουν «κοι­νω­νι­κές εντά­σεις» (κοι­νω­νι­κούς αγώ­νες δηλα­δή) που το αστι­κό σύστη­μα θέλει να προ­λά­βει στη γέν­νη­ση τους.

Ο δρό­μος που πραγ­μα­τι­κά συμ­φέ­ρει τον ελλη­νι­κό λαό και τους άλλους λαούς της Ευρώ­πης βρί­σκε­ται στη σύγκρου­ση και την απο­δέ­σμευ­ση από τον σύγ­χρο­νο “λάκ­κο των λεό­ντων” της ΕΕ, με τους λαούς στην εξουσία!

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο