Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα πρέπει να έχουμε στο αυτοκίνητο τον χειμώνα

Τα χιό­νια έκα­ναν την εμφά­νι­σή τους και η οδή­γη­ση κάτω από αυτές τις συν­θή­κες απο­τε­λεί μια μεγά­λη πρό­κλη­ση ακό­μη και για έναν έμπει­ρο οδη­γό. Η οδή­γη­ση στο χιό­νι χρειά­ζε­ται προ­σο­χή, ενώ η ομί­χλη εμπο­δί­ζει σε μεγά­λο βαθ­μό την ορατότητα.

Τί πρέ­πει να έχου­με μαζί μας στο αυτο­κί­νη­το για να μπο­ρέ­σου­με να αντα­πο­κρι­θού­με στις εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λες κατα­στά­σεις; Ο πάγος πάνω στο παρ­μπρίζ, κατά τη διάρ­κεια των χει­με­ρι­νών μηνών, δημιουρ­γεί πρό­βλη­μα στην ορα­τό­τη­τα. Είναι σημα­ντι­κό ο οδη­γός πριν μπει στο αυτο­κί­νη­τό του να καθα­ρί­σει με μια ξύστρα τον πάγο. Όλα τα παρά­θυ­ρα, τα φώτα και οι πινα­κί­δες κυκλο­φο­ρί­ας πρέ­πει να είναι καθα­ρά από το χιό­νι, ενώ σε καλή κατά­στα­ση πρέ­πει να είναι και οι υαλοκαθαριστήρες.

Καθώς η ημέ­ρα είναι μικρή και νυχτώ­νει γρή­γο­ρα, θα πρέ­πει να υπάρ­χει στο αυτο­κί­νη­το φακός και να μην βασί­ζε­ται ο οδη­γός στον φακό του κινη­τού. Σε περί­πτω­ση βλά­βης, αυτός θα βοη­θή­σει στην επι­σή­μαν­ση της θέσης του αυτοκινήτου.

Σε περί­πτω­ση που δεν υπάρ­χουν χιο­νο­λά­στι­χα, θα πρέ­πει να υπάρ­χουν στο αυτο­κί­νη­το χιο­νο­κου­βέρ­τες ή αλυ­σί­δες, που όμως θα πρέ­πει να γνω­ρί­ζει εκ των προ­τέ­ρων ο οδη­γός να τις περ­νά­ει στα ελα­στι­κά. Να επι­ση­μά­νου­με ότι ανά­λο­γα με τη διά­στα­ση του ελα­στι­κού υπάρ­χει και δια­φο­ρε­τι­κό μέγε­θος αλυ­σί­δας ή χιονοκουβέρτας.

Ένα κου­τί πρώ­των βοη­θειών είναι απα­ραί­τη­το. Είναι ζωτι­κής σημα­σί­ας εάν βρε­θεί ο οδη­γός εμπλε­κό­με­νος σε κάποια σύγκρου­ση να αντι­με­τω­πί­σει τα λιγό­τε­ρο σοβα­ρά τραύματα.

Το αντα­να­λα­κτι­στι­κό γιλέ­κο είναι απα­ραί­τη­το, όπως και ένα τρί­γω­νο ασφα­λεί­ας, δια­σφα­λί­ζο­ντας την ορα­τό­τη­τα του αυτο­κι­νή­του και επι­ση­μαί­νο­ντας τη θέση του. Είναι επί­σης συνε­τό να υπάρ­χει στο αυτο­κί­νη­το πυρο­σβε­στή­ρας και σφυ­ρί παρα­θύ­ρου, που θα βοη­θή­σει σε έναν επι­κεί­με­νο απεγκλωβισμό.

Εάν το αυτο­κί­νη­το ακι­νη­το­ποι­η­θεί θα πρέ­πει να έχε­τε φορ­τι­σμέ­νο το κινη­τό σας ώστε να ζητή­σε­τε βοή­θεια. Οι πιο κρύ­οι μήνες είναι πιθα­νό να επι­βα­ρύ­νουν επι­πλέ­ον την μπα­τα­ρία του αυτο­κι­νή­του. Η καλή κατά­στα­ση και ο έλεγ­χος θα πρέ­πει να γίνε­ται σε τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα κατά τη διάρ­κεια του χει­μώ­να. Τα καλώ­δια φόρ­τι­σης θα βοη­θή­σουν σε περί­πτω­ση που χρεια­στεί να δοθεί βοή­θεια ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας από άλλο αυτοκίνητο.

Ένα ζευ­γά­ρι μπό­τες που θα μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν σε κατα­στά­σεις χιο­νιού θα βοη­θού­σαν ιδιαί­τε­ρα, κυρί­ως αν ανα­γκα­στεί ο οδη­γός να κάνει κάποια από­στα­ση από το σημείο του αυτοκινήτου.

Τέλος, τα κατάλ­λη­λα χει­μω­νιά­τι­κα ρού­χα θα βοη­θή­σουν τον οδη­γό και τους επι­βά­τες να παρα­μεί­νουν ζεστοί σε περί­πτω­ση που ακι­νη­το­ποι­η­θεί το αυτο­κί­νη­το, ενώ η ύπαρ­ξη αρκε­τού καυ­σί­μου θα δώσει λύση στη θέρ­μαν­ση κατά τον εγκλωβισμό.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο