Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα απομεινάρια του κινεζικού πυραύλου έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό

Απο­μει­νά­ρια του μεγα­λύ­τε­ρου πυραύ­λου της Κίνας έπε­σαν σήμε­ρα στον Ινδι­κό Ωκε­α­νό, ενώ το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του πυραύ­λου κατα­στρά­φη­κε κατά την επα­νεί­σο­δό του στην ατμό­σφαι­ρα της Γης, μετέ­δω­σαν κινε­ζι­κά κρα­τι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, βάζο­ντας τέλος σε ημέ­ρες εικα­σιών για το πού θα έπε­φταν τα συντρίμμια.

Οι συντε­ταγ­μέ­νες που δόθη­καν από τα κρα­τι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, τα οποία επι­κα­λέ­σθη­καν το Κινε­ζι­κό Γρα­φείο Επαν­δρω­μέ­νης Δια­στη­μι­κής Μηχα­νι­κής, τοπο­θε­τούν το σημείο πρό­σκρου­σης στον ωκε­α­νό, δυτι­κά του αρχι­πε­λά­γους των Μαλδίβων.

Τα συντρίμ­μια από τον πύραυ­λο Μεγά­λη Πορεία 5Β είχαν κάνει μερι­κούς να κοι­τά­ζουν με ανη­συ­χία προς τον ουρα­νό μετά την εκτό­ξευ­σή του, στις 29 Απρι­λί­ου, από το νησί Χαϊ­νάν της Κίνας, όμως το Κινε­ζι­κό Γρα­φείο Επαν­δρω­μέ­νης Δια­στη­μι­κής Μηχα­νι­κής ανα­κοί­νω­σε ότι το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος από τα συντρίμ­μια κάη­καν στην ατμόσφαιρα.

Κρα­τι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης μετέ­δω­σαν πως τμή­μα­τα του πυραύ­λου εισήλ­θαν και πάλι στην ατμό­σφαι­ρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκί­νου (05:24 ώρα Ελλά­δας) και έπε­σαν σε μια τοπο­θε­σία με τις συντε­ταγ­μέ­νες γεω­γρα­φι­κό μήκος 72,47 μοί­ρες ανα­το­λι­κά και γεω­γρα­φι­κό πλά­τος 2,65 μοί­ρες βόρεια.

Ο πύραυ­λος Μεγά­λη Πορεία που εκτο­ξεύ­θη­κε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ήταν η δεύ­τε­ρη ανά­πτυ­ξη της παραλ­λα­γής 5Β μετά την παρ­θε­νι­κή πτή­ση της τον Μάιο 2020. Πέρυ­σι, κομ­μά­τια του πρώ­του πυραύ­λου Μεγά­λη Πορεία 5Β είχαν πέσει στην Ακτή του Ελε­φα­ντο­στού, προ­κα­λώ­ντας ζημιές σε μερι­κά κτί­ρια. Δεν είχαν ανα­φερ­θεί τραυματισμοί.

Καθώς το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της Γης είναι καλυμ­μέ­νο με νερό, οι πιθα­νό­τη­τες να έπε­φτε ο πύραυ­λος σε κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή στην ξηρά ήταν χαμη­λές και οι πιθα­νό­τη­τες να προ­κα­λού­νταν τραυ­μα­τι­σμοί ακό­μη μικρό­τε­ρη, σύμ­φω­να με ειδικούς.

Όμως η αβε­βαιό­τη­τα για την πορεία που θα ακο­λου­θού­σε ο πύραυ­λος κατά την πτώ­ση του και το γεγο­νός ότι η Κίνα δεν δια­τύ­πω­σε ισχυ­ρό­τε­ρες δια­βε­βαιώ­σεις πριν από την επι­στρο­φή του πυραύ­λου στην ατμό­σφαι­ρα είχαν τρο­φο­δο­τή­σει τις ανησυχίες.

Στη διάρ­κεια της πτή­σης του πυραύ­λου, ο αστρο­φυ­σι­κός του Χάρ­βαρντ Τζό­να­θαν Μακντά­ου­ελ είπε στο Ρόι­τερς πως η ζώνη που μπο­ρεί να έπε­φταν τα συντρίμ­μια εκτει­νό­ταν από τη Νέα Υόρ­κη, τη Μαδρί­τη ή το Πεκί­νο προς βορ­ρά και τη νότια Χιλή και το Ουέ­λινγ­κτον της Νέας Ζηλαν­δί­ας προς νότο.

Από τον Ιού­λιο 1979 που μεγά­λα τμή­μα­τα του δια­στη­μι­κού σταθ­μού Skylab της NASA έπε­σαν στην Αυστρα­λία, οι περισ­σό­τε­ρες χώρες επι­διώ­κουν να απο­φεύ­γουν τέτοιες ανε­ξέ­λεγ­κτες επι­στρο­φές στην ατμό­σφαι­ρα μέσω του σχε­δια­σμού των δια­στη­μι­κών σκα­φών τους, δήλω­σε ο Μακντάουελ.

«Το γεγο­νός ότι οι κινέ­ζοι σχε­δια­στές του πυραύ­λου δεν αντι­με­τώ­πι­σαν το ζήτη­μα αυτό, τους κάνει να μοιά­ζουν τεμπέ­λη­δες», πρό­σθε­σε ο Μακντά­ου­ελ, μέλος του Κέντρου Αστρο­φυ­σι­κής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

Η Global Times, η κινε­ζι­κή ταμπλόιντ που εκδί­δε­ται από την επί­ση­μη Λαϊ­κή Ημε­ρη­σία, απέρ­ρι­ψε ως «δυτι­κές υπερ­βο­λές» τις ανη­συ­χί­ες ότι ο πύραυ­λος είναι εκτός ελέγ­χου και θα μπο­ρού­σε να προ­κα­λέ­σει ζημιές.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο