Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα παιδιά «πεθαίνουν με κάθε πιθανό τρόπο» στη Γάζα

Του­λά­χι­στον 113 Παλαι­στί­νιοι σκο­τώ­θη­καν και άλλοι 250 τραυ­μα­τί­στη­καν κατά το τελευ­ταίο 24ωρο από ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές στη Λωρί­δα της Γάζας, ανα­φέ­ρει σε σημε­ρι­νή του ανα­κοί­νω­ση το υπουρ­γείο της Χαμάς στη Γάζα.

Ο σημε­ρι­νός απο­λο­γι­σμός ανε­βά­ζει τον συνο­λι­κό αριθ­μό των νεκρών στη Γάζα σε 22.835 νεκρούς Παλαι­στί­νιους και σε 58.416 τραυ­μα­τί­ες από τις 7 Οκτω­βρί­ου, προ­στί­θε­ται στην ανακοίνωση.

Σύμ­φω­να με την παλαι­στι­νια­κή υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Άμυ­νας περισ­σό­τε­ροι από 8.000 Παλαι­στί­νιοι στη Γάζα αγνο­ού­νται και δεκά­δες χιλιά­δες έχουν εκτοπιστεί.

Παιδιά πεθαίνουν «με όλους τους πιθανούς τρόπους» στη Γάζα

Τα παι­διά «πεθαί­νουν με κάθε πιθα­νό τρό­πο» δήλω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά στο Al Jazeera η Tanya Haj-Hassan, για­τρός της γνω­στής οργά­νω­σης «Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα». Μάλι­στα, εκτί­μη­σε ότι αυτή τη στιγ­μή πρέ­πει να έχουν σκο­τω­θεί περί­που δέκα χιλιά­δες παι­διά στη Λωρί­δα της Γάζας, από τις 7 Οκτω­βρί­ου του 2023.

«Ο αριθ­μός των νεκρών [σ.σ.: παι­διών] ήταν πάνω από 8.000 όταν μπο­ρέ­σα­τε να λάβε­τε για τελευ­ταία φορά έναν ακρι­βή αριθ­μό θανά­των. Έχουν περά­σει αρκε­τές εβδο­μά­δες τώρα, οπό­τε ο αριθ­μός είναι πιθα­νό­τα­τα πιο κοντά στις 10.000», σημείωσε.

Επι­σή­μα­νε με νόη­μα το πόσο υψη­λός είναι αυτός ο αριθ­μός, τονί­ζο­ντας: «Περί­που τρεις μήνες μετά τον πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας, τα Ηνω­μέ­να Έθνη είχαν δηλώ­σει ότι οι ζωές παι­διών είχαν κατα­στρα­φεί σε επί­πε­δο που δεν είχε παρα­τη­ρη­θεί από τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Εκεί­νη την επο­χή, κατά μέσο όρο, δύο παι­διά σκο­τώ­νο­νταν την ημέ­ρα. Ο μέσος αριθ­μός των παι­διών που σκο­τώ­νο­νται την ημέ­ρα στη Γάζα είναι πολύ πάνω από 100».

Σημειώ­νε­ται ότι όσα παι­διά γλι­τώ­νουν από τις βόμ­βες και τις επι­χει­ρή­σεις, κιν­δυ­νεύ­ουν να πεθά­νουν από πεί­να ή επι­δη­μί­ες. Ενδει­κτι­κή, όσο και τρα­γι­κή, είναι η κατά­στα­ση στον προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό της Τζα­μπά­λια, που εξαι­τί­ας των βρο­χο­πτώ­σε­ων πλημ­μύ­ρι­σε και οι δημο­τι­κές υπη­ρε­σί­ας δεν μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν. Εξαι­τί­ας της μεγά­λης ποσό­τη­τας της βρο­χής, λύμα­τα εισχώ­ρη­σαν στον καταυ­λι­σμό που φιλο­ξε­νεί χιλιά­δες ανθρώ­πους. Οι κάτοι­κοι φοβού­νται ότι θα εξα­πλω­θούν μολυ­σμα­τι­κές ασθέ­νειες. Κάτοι­κος του καταυ­λι­σμού δήλω­σε στο Al Jazeera: «Τα λύμα­τα έχουν εισ­ρεύ­σει στις σχο­λι­κές τάξεις. Η κατά­στα­ση είναι τρα­γι­κή. Θέλου­με απλώς να ζήσου­με ειρη­νι­κά όπως όλοι οι άλλοι».

Σύμ­φω­να με τους κατοί­κους του καταυ­λι­σμού, οι εργα­ζό­με­νοι του δήμου δεν μπο­ρούν να παρέμ­βουν επει­δή έχουν γίνει στό­χος των ισραη­λι­νών δυνά­με­ων που επί­σης εμπο­δί­ζουν την εισα­γω­γή ηλια­κών συλ­λε­κτών στον καταυ­λι­σμό για να λει­τουρ­γή­σουν γεν­νή­τριες που χρειά­ζο­νται απεγνωσμένα.

Συνεχείς δολοφονικοί βομβαρδισμοί

Ισραη­λι­νή αερο­πο­ρι­κή επί­θε­ση σκό­τω­σε του­λά­χι­στον έξι ανθρώ­πους στην Τζε­νίν της κατε­χό­με­νης Δυτι­κής Όχθης, με αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες να περι­γρά­φουν ότι ανθρώ­πι­να μέλη βρί­σκο­νται διά­σπαρ­τα στον τόπο του εγκλή­μα­τος. «Ένα από τα θύμα­τα απο­κε­φα­λί­στη­κε», δήλω­σε ο Δρ Μου­τζα­χίντ Ναζάλ, ένας από τους πρώ­τους που βρέ­θη­καν στο σημείο. Και πρό­σθε­σε: «Φαί­νε­ται ότι ο πύραυ­λος τον χτύ­πη­σε απευ­θεί­ας. Σε άλλους κόπη­καν τα άκρα. Ένα έβδο­μο άτο­μο τραυ­μα­τί­στη­κε σοβα­ρά και μετα­φέρ­θη­κε με το ασθε­νο­φό­ρο στο νοσοκομείο».

Τέσ­σε­ρις από τους νεκρούς ήταν αδέλ­φια, σύμ­φω­να με μία οικο­γέ­νεια. Πηγές δήλω­σαν στο Al Jazeera ότι οι νεκροί ήταν πολί­τες που ζεσταί­νο­νταν δίπλα σε μια φωτιά.

Δεκάδες νεκροί δημοσιογράφοι

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς ανα­κοί­νω­σε ότι από ισραη­λι­νή αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή σκο­τώ­θη­καν δύο Παλαι­στί­νιοι δημο­σιο­γρά­φοι. Ο Μού­στα­φα Θου­ρά­για, ένας ανε­ξάρ­τη­τος (free lancer) εικο­νο­λή­πτης, ο οποί­ος συνερ­γα­ζό­ταν με το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο και ο Χάμ­ζα Βαέλ Ντα­ντούχ, δημο­σιο­γρά­φος του κανα­λιού Αλ Τζα­ζί­ρα σκο­τώ­θη­καν ενώ επέ­βαι­ναν σε όχη­μα, ανέ­φε­ραν το υπουρ­γείο και δια­σώ­στες. Ο Ντα­ντούχ είχε ήδη χάσει τη γυναί­κα του και τα δύο παι­διά του σε άλλο ισραη­λι­νό χτύ­πη­μα κατά τις πρώ­τες εβδο­μά­δες του πολέμου.

Μέχρι τις 31 Δεκεμ­βρί­ου, του­λά­χι­στον 77 δημο­σιο­γρά­φοι και εργα­ζό­με­νοι στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης είχαν σκο­τω­θεί, σύμ­φω­να με την Επι­τρο­πή Προ­στα­σί­ας των Δημο­σιο­γρά­φων. Μετα­ξύ αυτών των δημο­σιο­γρά­φων, 70 ήταν Παλαι­στί­νιοι, τέσ­σε­ρις Ισραη­λι­νοί και τρεις Λιβανέζοι.

Το κυβερ­νη­τι­κό γρα­φείο μέσων ενη­μέ­ρω­σης στη Γάζα κατα­δι­κά­ζει τη δολο­φο­νία δύο ακό­μα Παλαι­στι­νί­ων δημο­σιο­γρά­φων, ανε­βά­ζο­ντας τον αριθ­μό των εργα­ζο­μέ­νων στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης που έχουν σκο­τω­θεί σε σχε­δόν 100 από την έναρ­ξη του πολέμου.

Το Ισρα­ήλ έχει ως στό­χο να «εκφο­βί­σει τους δημο­σιο­γρά­φους σε μια απο­τυ­χη­μέ­νη προ­σπά­θεια να απο­κρύ­ψει την αλή­θεια και να εμπο­δί­σει την κάλυ­ψη από τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης», ανα­φέ­ρει το γρα­φείο, το οποίο κάνει λόγο για απο­τρό­παιο έγκλη­μα, ενώ απαι­τεί «να στα­μα­τή­σει ο γενο­κτο­νι­κός πόλε­μος ενα­ντί­ον του ανυ­πε­ρά­σπι­στου λαού στη Λωρί­δα της Γάζας».

«Ο πόλεμος δεν πρέπει να σταματήσει»

Κατά την έναρ­ξη της σημε­ρι­νής συνε­δρί­α­σης του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου του Ισρα­ήλ, ο πρω­θυ­πουρ­γός, Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, τόνι­σε ότι το Ισρα­ήλ δεν πρό­κει­ται να τερ­μα­τί­σει την εκστρα­τεία του κατά της Χαμάς στη Γάζα. «Ο πόλε­μος δεν πρέ­πει να στα­μα­τή­σει μέχρι να επι­τύ­χου­με όλους τους στό­χους ‑την εξά­λει­ψη της Χαμάς, την επι­στρο­φή όλων των ομή­ρων μας και την υπό­σχε­ση ότι η Γάζα δεν θα απο­τε­λεί πλέ­ον απει­λή για το Ισρα­ήλ», είπε ο Νετα­νιά­χου. Και πρό­σθε­σε: «Το λέω αυτό τόσο στους εχθρούς μας όσο και στους φίλους μας. Αυτή είναι η ευθύ­νη μας και αυτή είναι η δέσμευ­ση όλων μας».

Παράλ­λη­λα, ο Νετα­νιά­χου απηύ­θυ­νε προει­δο­ποί­η­ση προς την Χεζ­μπο­λάχ. «Της προ­τεί­νω να μάθει αυτό που η Χαμάς έχει ήδη μάθει τους τελευ­ταί­ους μήνες: Κανέ­νας τρο­μο­κρά­της δεν έχει ανο­σία. Είμα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι να προ­στα­τεύ­σου­με τους πολί­τες μας και να επι­στρέ­ψου­με τους κατοί­κους του βορ­ρά με ασφά­λεια στα σπί­τια τους. Αυτός είναι ένας εθνι­κός στό­χος που μοι­ρα­ζό­μα­στε όλοι και ενερ­γού­με υπεύ­θυ­να για να τον επι­τύ­χου­με. Αν μπο­ρού­με, θα το κάνου­με με διπλω­μα­τι­κά μέσα, και αν όχι, θα δρά­σου­με με άλλους τρό­πους», είπε.

 

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο