Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 του SARS-CoV‑2 που εξαπλώνεται ραγδαία

Η παραλ­λα­γή JN.1 covid είχε ταχεία εξά­πλω­ση μέσα στον Δεκέμ­βριο του 2023 και πλέ­ον έχει γίνει το πιο κοι­νό στέ­λε­χος του ιού που εξα­πλώ­νε­ται στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες Αμε­ρι­κής, σύμ­φω­να με τo Κέντρo Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νοση­μά­των των ΗΠΑ (CDC), αυξά­νο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό των νέων κρου­σμά­των και σε μικρό­τε­ρο βαθ­μό των εισα­γω­γών στα νοσο­κο­μεία. Τα κρού­σμα­τα JN.1 αυξά­νο­νται, επί­σης, στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και τη Γαλ­λία, στην Κίνα και την Ινδία, και σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Η καθη­γή­τρια Επι­δη­μιο­λο­γί­ας και Προ­λη­πτι­κής Ιατρι­κής της Ιατρι­κής Σχο­λής του ΕΚΠΑ Θεο­δώ­ρα Ψαλ­το­πού­λου, η βιο­λό­γος Πανα­γιώ­τα Ζαχα­ρά­κη και ο για­τρός Γιάν­νης Ντά­να­σης συνο­ψί­ζουν τα νεό­τε­ρα δεδο­μέ­να. Οι διε­θνείς υγειο­νο­μι­κές αρχές επι­ση­μαί­νουν πως δεν είναι ακό­μα σίγου­ρο εάν οι λοι­μώ­ξεις από τη JN.1 προ­κα­λούν δια­φο­ρε­τι­κά συμ­πτώ­μα­τα από άλλες παραλ­λα­γές, με το CDC να σημειώ­νει ότι «οι τύποι συμ­πτω­μά­των και το πόσο σοβα­ρά είναι συνή­θως εξαρ­τώ­νται περισ­σό­τε­ρο από την ανο­σία και τη γενι­κή υγεία ενός ατό­μου παρά από ποια παραλ­λα­γή προ­κα­λεί τη μόλυνση».

Σύμ­φω­να με το CDC, στα συμ­πτώ­μα­τα αυτής της υπο­πα­ραλ­λα­γής περι­λαμ­βά­νο­νται: Βήχας, πονό­λαι­μος, πονο­κέ­φα­λος, μυι­κοί πόνοι, πυρε­τός, απώ­λεια γεύ­σης και όσφρη­σης, καταρ­ροή ή ρινι­κό μπού­κω­μα, κόπω­ση, εγκε­φα­λι­κή θόλω­ση «brain fog», δύσπνοια και ελα­φρά γαστρε­ντε­ρι­κά συμ­πτώ­μα­τα (στο­μα­χι­κές δια­τα­ρα­χές, ελα­φρά διάρροια).

Τα τελευ­ταία δεδο­μέ­να από το Γρα­φείο Εθνι­κής Στα­τι­στι­κής του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμ­βριο του 2023, υπο­δη­λώ­νουν ότι τα πιο συχνά ανα­φε­ρό­με­να συμ­πτώ­μα­τα μετα­ξύ των ερω­τη­θέ­ντων με covid-19 περι­λαμ­βά­νουν: Καταρ­ροή (31,1%), βήχας (22,9%), πονο­κέ­φα­λος (20,1%), αδυ­να­μία ή κόπω­ση (19,6%), μυϊ­κός πόνος (15,8%), πονό­λαι­μος (13,2%), προ­βλή­μα­τα ύπνου (10,8%), ανη­συ­χία ή άγχος (10,5%).

Πολ­λά από τα συνη­θέ­στε­ρα συμ­πτώ­μα­τα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της καταρ­ρο­ής και του βήχα, έχουν ανα­φερ­θεί σε άτο­μα με covid από το 2020, αν και η λίστα περι­λαμ­βά­νει ορι­σμέ­νες νέες προ­σθή­κες, όπως προ­βλή­μα­τα ύπνου και άγχος. Επι­πρό­σθε­τα, η απώ­λεια γεύ­σης και όσφρη­σης ‑κάπο­τε θεω­ρού­νταν ενδει­κτι­κό σημά­δι της covid- ανα­φέ­ρε­ται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκα­τό των μολυ­σμέ­νων ατό­μων στο Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.

Η ξαφ­νι­κή άνο­δος της JN.1 υπο­δη­λώ­νει ότι είναι είτε πιο μετα­δο­τι­κή είτε καλύ­τε­ρη στην απο­φυ­γή του ανο­σο­ποι­η­τι­κού συστή­μα­τός μας (ανο­σο­δια­φυ­γή). Ωστό­σο, σύμ­φω­να με τα υπάρ­χο­ντα δεδο­μέ­να, δεν φαί­νε­ται να είναι πιο επι­θε­τι­κή από άλλες παραλ­λα­γές που κυκλο­φο­ρούν, σύμ­φω­να με το CDC.

Τέλος, οι συστά­σεις, παγκο­σμί­ως, για την πρό­λη­ψη και την αντι­με­τώ­πι­ση της covid-19 παρα­μέ­νουν οι ίδιες: Μεί­νε­τε προ­σε­κτι­κοί σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους και εάν είστε θετι­κοί είναι καλύ­τε­ρο να μεί­νε­τε σπί­τι, απο­μο­νω­μέ­νοι από τους άλλους για κάποιες ημέ­ρες. Σύμ­φω­να με το Κέντρο Ελέγ­χου Νοση­μά­των των ΗΠΑ, «είναι σημα­ντι­κό να γνω­ρί­ζου­με ότι τα υπάρ­χο­ντα εμβό­λια και οι θερα­πεί­ες εξα­κο­λου­θούν να λει­τουρ­γούν καλά και κατά της υπο­πα­ραλ­λα­γής JN.1, επο­μέ­νως αυτή η υπο­πα­ραλ­λα­γή δεν επη­ρε­ά­ζει τις συστά­σεις του CDC».

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο