Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα σχέδια των ΗΠΑ για το μέλλον της Γάζας αποκάλυψε ο Μπλίνκεν

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, Άντο­νι Μπλίν­κεν, σε ακρό­α­σή του ενώ­πιον της Επι­τρο­πής Πιστώ­σε­ων της Γερου­σί­ας την Τρί­τη δήλω­σε ότι η Ουά­σιγ­κτον, μαζί με άλλες χώρες, εξε­τά­ζουν μια σει­ρά από πιθα­νά σενά­ρια για το μέλ­λον της Λωρί­δας της Γάζας, από τη στιγ­μή που η Χαμάς θα απο­μα­κρυν­θεί από τον έλεγ­χο του παλαι­στι­νια­κού θύλα­κα. Το μόνο σίγου­ρο είναι ότι δεν θα συνε­χι­στεί η εξου­σία της Χαμάς στην περιο­χή, όμως ούτε το Ισρα­ήλ θέλει να ανα­λά­βει τον έλεγ­χο εκεί, ανέ­φε­ρε ο επι­κε­φα­λής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εξε­τά­ζου­με ένα ευρύ φάσμα πιθα­νών εξε­λί­ξε­ων σε στε­νή συνερ­γα­σία με άλλες χώρες» είπε ο κ. Μπλίν­κεν, ο οποί­ος σημεί­ω­σε ότι θα ήταν ενδια­φέ­ρον να ανα­λά­βει τη δια­κυ­βέρ­νη­ση στη Γάζα μια «απο­τε­λε­σμα­τι­κή και ανα­νε­ω­μέ­νη Παλαι­στι­νια­κή Αρχή», όμως θα ήταν ένα ερώ­τη­μα αν μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί μια τέτοια εξέ­λι­ξη. «Σε δια­φο­ρε­τι­κή περί­πτω­ση, μπο­ρεί να υπάρ­ξουν προ­σω­ρι­νές ρυθ­μί­σεις με τη συμ­με­το­χή και άλλων κρα­τών της περιο­χής ή τη συμ­με­το­χή διε­θνών οργα­νι­σμών που θα μπο­ρού­σαν να παρέ­χουν εγγυ­ή­σεις ασφά­λειας και απο­τε­λε­σμα­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης» δήλω­σε στην επι­τρο­πή της Γερου­σί­ας ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας, ο οποί­ος ανα­μέ­νε­ται να επι­σκε­φτεί την Παρα­σκευή το Ισρα­ήλ για να συζη­τή­σει, μετα­ξύ άλλων, και αυτό το ακαν­θώ­δες θέμα.

Σε αυτό το πλαί­σιο, μια από τις επι­λο­γές που εξε­τά­ζο­νται από τις ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ είναι η εγκα­τά­στα­ση μια πολυ­ε­θνι­κής στρα­τιω­τι­κής δύνα­μης στη Λωρί­δα της Γάζας, στην οποία θα ανα­λά­βει σημα­ντι­κό ρόλο ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός, ενώ μια δεύ­τε­ρη επι­λο­γή προ­κρί­νει το σενά­ριο όπου η περιο­χή θα τεθεί προ­σω­ρι­νά υπό την επο­πτεία των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

Πηγές του Λευ­κού Οίκου πάντως σχο­λί­α­σαν ότι αυτή τη στιγ­μή δεν υπάρ­χουν συζη­τή­σεις, ούτε έχει τεθεί θέμα απο­στο­λής αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τευ­μά­των στη Γάζα στο πλαί­σιο της συμ­με­το­χής σε κάποια ειρη­νευ­τι­κή δύναμη.

Σε ενη­μέ­ρω­ση συντα­κτών, ο εκπρό­σω­πος του Στέιτ Νιπάρ­τμεντ Μάθιου Μίλ­λερ δήλω­σε ότι «βρι­σκό­μα­στε σε ένα πολύ αρχι­κό στά­διο συνο­μι­λιών για το μέλ­λον της Γάζας» και πρό­σθε­σε ότι ανα­μέ­νει στο άμε­σο μέλ­λον το θέμα αυτό να απο­τε­λέ­σει αντι­κεί­με­νο σημα­ντι­κών διπλω­μα­τι­κών δια­βου­λεύ­σε­ων και δεσμεύσεων.

Πηγές: Reuters, Bloomberg μέσω ertnews.gr

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο