Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα φυσικά εκχυλίσματα που περιέχουν τα προϊόντα μας, οι παραδοσιακές τους ιδιότητες κ.α.

Τα τελευ­ταία 10 χρό­νια μπο­ρούν να ονο­μα­στούν η ανα­γέν­νη­ση των φυτι­κών εκχυ­λι­σμά­των. Έχει παρα­τη­ρη­θεί ότι μπο­ρεί να λει­τουρ­γούν καλύ­τε­ρα από τα συν­θε­τι­κά αντί­στοι­χα, να έχουν λιγό­τε­ρες παρε­νέρ­γειες και να απο­τε­λούν εξαι­ρε­τι­κή λύση σε κατα­στά­σεις που δεν απαι­τούν ιατρι­κή παρέμ­βα­ση. Μάθε­τε για τα πιο συχνά χρη­σι­μο­ποιού­με­να φυσι­κά φυτι­κά εκχυ­λί­σμα­τα και τις ιδιό­τη­τές τους.

1. Εκχύλισμα χαμομηλιού

Το χαμο­μή­λι (Matricaria chamomilla) είναι ένα από τα παλαιό­τε­ρα και καλύ­τε­ρα μελε­τη­μέ­να φυτι­κά υλι­κά που χρη­σι­μο­ποιεί­ται σε πολ­λές παθή­σεις. Παρα­δο­σια­κά χρη­σι­μο­ποιό­ταν και χρη­σι­μο­ποιεί­ται ως φάρ­μα­κο με αντι­φλεγ­μο­νώ­δεις ιδιό­τη­τες, ιδιαί­τε­ρα απο­τε­λε­σμα­τι­κό στη φλεγ­μο­νή των βλεν­νο­γό­νων του ανα­πνευ­στι­κού συστή­μα­τος και του στό­μα­τος. Ηρε­μεί τα νεύ­ρα και γι’ αυτό χρη­σι­μο­ποιεί­ται ως φάρ­μα­κο για το στρες και την αϋπνία. Βελ­τιώ­νει σημα­ντι­κά τη λει­τουρ­γία του πεπτι­κού συστή­μα­τος, βοη­θά­ει να αντι­με­τω­πί­σε­τε την καού­ρα, την παλιν­δρό­μη­ση ή τη δυσπε­ψία, αλλά και τη ναυ­τία και τον μετε­ω­ρι­σμό [1].

2. Εκχύλισμα φασκόμηλου

Salvia officinalis δηλα­δή το φαρ­μα­κευ­τι­κό φασκό­μη­λο, έχει μια σει­ρά από ενδια­φέ­ρου­σες ιδιό­τη­τες. Αρχί­ζο­ντας από αντι­ση­πτι­κή δρά­ση, απο­τε­λε­σμα­τι­κή ένα­ντι πολ­λών ειδών βακτη­ρί­ων και ιών, μέσω αντι­φλεγ­μο­νώ­δους δρά­σης, μέχρι ανα­κού­φι­σης από τον πόνο. Απο­δει­κνύ­ε­ται επί­σης ότι βελ­τιώ­νει τις λει­τουρ­γί­ες του νευ­ρι­κού συστή­μα­τος, όπως δια­δι­κα­σί­ες μνή­μης ή δια­δι­κα­σί­ες που σχε­τί­ζο­νται με την προ­σο­χή και τη συγκέ­ντρω­ση. Έχει απο­δει­χθεί ότι μπο­ρεί επί­σης να βελ­τιώ­σει τη διά­θε­σή σας. Ενδια­φέ­ρου­σες φαί­νο­νται επί­σης οι έρευ­νες για τις μη παρα­δο­σια­κές χρή­σεις του φασκό­μη­λου. Γίνο­νται εργα­σί­ες για την εφαρ­μο­γή του σε ογκο­λο­γι­κές θερα­πεί­ες, τη θερα­πεία της νόσου Αλτσχάι­μερ και της επι­λη­ψί­ας [2].

3. Εκχύλισμα θυμαριού

Οι 2 πιο πολύ­τι­μες ενώ­σεις στο εκχύ­λι­σμα θυμα­ριού (Thymus vulgaris) είναι η θυμό­λη και η ισο­με­ρή της, η καρ­βα­κρό­λη. Χάρη σε αυτά, το θυμά­ρι χρη­σι­μο­ποιεί­ται παρα­δο­σια­κά στη φλεγ­μο­νή του λαι­μού, έχει ισχυ­ρή αντι­βα­κτη­ρια­κή και αντι­ι­κή δρά­ση. Μελέ­τες για τις αντι­φλεγ­μο­νώ­δεις ιδιό­τη­τες του εκχυ­λί­σμα­τος θυμα­ριού έχουν δεί­ξει ότι ανα­στέλ­λει σημα­ντι­κά τη σύν­θε­ση των προ­φλεγ­μο­νω­δών πρω­τεϊ­νών, των λεγό­με­νων κυτο­κι­νών και την έκφρα­ση των γονι­δί­ων που είναι υπεύ­θυ­να για την παρα­γω­γή αυτών των πρω­τεϊ­νών. Αξί­ζει να προ­σθέ­σου­με ότι βοη­θά­ει επί­σης στην κατα­πο­λέ­μη­ση της δυσπε­ψί­ας και του μετε­ω­ρι­σμού. Τα εκχυ­λί­σμα­τα θυμα­ριού χρη­σι­μο­ποιού­νται σε ανα­πνευ­στι­κές παθή­σεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της θερα­πεί­ας του άσθμα­τος και των λοι­μώ­ξε­ων του ανώ­τε­ρου ανα­πνευ­στι­κού. Μελέ­τες σε ζώα έχουν δεί­ξει ότι το εκχύ­λι­σμα θυμα­ριού είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κό στην ανα­στο­λή της ανά­πτυ­ξης φλεγ­μο­νω­δών ασθε­νειών του εντέ­ρου [3].

4. Εκχύλισμα μέντας

Mentha piperita, δηλα­δή η μέντα ή αλλιώς γνω­στή ως φαρ­μα­κευ­τι­κή μέντα, είναι μάλ­λον γνω­στή σε όλους. Συνή­θως την πίνου­με όταν υπο­φέ­ρου­με από δυσπε­ψία ή όταν έχου­με άλλα προ­βλή­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με το πεπτι­κό σύστη­μα. Ωστό­σο, παρου­σιά­ζει και μια σει­ρά από άλλες ιδιό­τη­τες. Έχει αντι­βα­κτη­ρι­δια­κές και αντι­φλεγ­μο­νώ­δεις ιδιό­τη­τες. Πρό­σφα­τα διε­ρευ­νή­θη­κε ότι αυτό πιθα­νό­τα­τα σχε­τί­ζε­ται με την ενερ­γο­ποί­η­ση μακρο­φά­γων, δηλα­δή κυτ­τά­ρων του ανο­σο­ποι­η­τι­κού συστή­μα­τος που είναι υπεύ­θυ­να, μετα­φο­ρι­κά μιλώ­ντας, για την κατά­πο­ση και την πέψη των παθο­γό­νων που εισέρ­χο­νται στο σώμα μας. Επο­μέ­νως, παί­ζουν εξαι­ρε­τι­κά σημα­ντι­κό ρόλο στην άμυ­να του οργα­νι­σμού. Εμφα­νί­ζο­νται επί­σης όλο και περισ­σό­τε­ρες μελέ­τες που δεί­χνουν ότι το εκχύ­λι­σμα μέντας μπο­ρεί να προ­στα­τεύ­σει από την ανά­πτυ­ξη καρ­κί­νου και της παχυ­σαρ­κί­ας, καθώς και να εξου­δε­τε­ρώ­σει την ανά­πτυ­ξη δια­βή­τη και να προ­στα­τεύ­σει το καρ­διαγ­γεια­κό σύστη­μα [4] [5].

4. Εκχύλισμα αγριμόνιας

Agrimonia eupatoria είναι η λατι­νι­κή ονο­μα­σία για την αγρι­μό­νια. Οι παρα­δο­σια­κές αντι­φλεγ­μο­νώ­δεις και αντιο­ξει­δω­τι­κές ιδιό­τη­τες της, που προ­κύ­πτουν από την περιε­κτι­κό­τη­τα σε πολ­λές πολύ­τι­μες πολυ­φαι­νό­λες, έχουν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί από και­ρό στη λαϊ­κή ιατρι­κή. Έχει αντι­βα­κτη­ρια­κές ιδιό­τη­τες, μειώ­νει τη φλεγ­μο­νή στους βλεν­νο­γό­νους του ανα­πνευ­στι­κού και του πεπτι­κού συστή­μα­τος, σας επι­τρέ­πει να αναρ­ρώ­νε­τε γρη­γο­ρό­τε­ρα μετά από μια ασθέ­νεια. Είναι επί­σης διου­ρη­τι­κό, βοη­θά στη μεί­ω­ση του επι­πέ­δου της «κακής» χολη­στε­ρό­λης (LDL) στο αίμα. Παρα­δο­σια­κά συχνά ανα­φέ­ρε­ται ως «βότα­νο του ήπα­τος» επει­δή ανα­γεν­νά το ήπαρ και ρυθ­μί­ζει το έργο του χολη­φό­ρου συστή­μα­τος [6].

 

[1] Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (Review). Molecular Medicine Reports, [online]3(6). doi:10.3892/mmr.2010.377.

[2] Ghorbani, A. and Esmaeilizadeh, M. (2017). Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components. Journal of Traditional and Complementary Medicine, [online]7(4), pp.433–440. doi:10.1016/j.jtcme.2016.12.014.

[3] Ocaña, A. and Reglero, G. (2012). Effects of Thyme Extract Oils (fromThymus vulgaris,Thymus zygis,andThymus hyemalis) on Cytokine Production and Gene Expression of oxLDL-Stimulated THP-1-Macrophages. Journal of Obesity, 2012, pp.1–11. doi:10.1155/2012/104706.

[4] Arruda, M.O., Mendes, S.J.F., Teixeira, S.A., de Mesquita, L.S.S., de Sousa Ribeiro, M.N., Galvão, S. de S.L., Muscará, M.N., Fernandes, E.S. and Monteiro-Neto, V. (2017). The Hydroalcoholic Extract Obtained fromMentha piperitaL. Leaves Attenuates Oxidative Stress and Improves Survival in Lipopolysaccharide-Treated Macrophages. Journal of Immunology Research, 2017, pp.1–9. doi:10.1155/2017/2078794.

[5] Tafrihi, M., Imran, M., Tufail, T., Gondal, T.A., Caruso, G., Sharma, S., Sharma, R., Atanassova, M., Atanassov, L., Valere Tsouh Fokou, P. and Pezzani, R. (2021). The Wonderful Activities of the Genus Mentha: Not Only Antioxidant Properties. Molecules, 26(4), p.1118. doi:10.3390/molecules26041118.

[6] Santos, T.N., Costa, G., Ferreira, J.P., Liberal, J., Francisco, V., Paranhos, A., Cruz, M.T., Castelo-Branco, M., Figueiredo, I.V. and Batista, M.T. (2017). Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Analgesic Activities ofAgrimonia eupatoriaL. Infusion. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2017, pp.1–13. doi:10.1155/2017/8309894.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο