Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σερβία: Νέο Μεϊντάν και σενάριο βίαιης ανατροπής αλά Ουκρανία βλέπει η Ρωσία

Κινη­το­ποι­ή­σεις έγι­ναν στη Σερ­βία για τα απο­τε­λέ­σμα­τα των βου­λευ­τι­κών και δημο­τι­κών εκλο­γών που έγι­ναν στις 17 Δεκεμ­βρί­ου με πρώ­τη δύνα­μη το κόμ­μα του προ­έ­δρου της χώρας Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς. Κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης υπο­στη­ρί­ζουν ότι έγι­ναν παρα­τυ­πί­ες που αλλοί­ω­σαν το αποτέλεσμα.

Σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι φοι­τη­τές δια­δή­λω­σαν στο Βελι­γρά­δι στο υπουρ­γείο Δημό­σιας Διοί­κη­σης και απέ­κλει­σαν για τέσ­σε­ρις ώρες κεντρι­κή λεω­φό­ρο της πόλης. Οι διορ­γα­νω­τές ονο­μά­ζο­νται «Students Against Violence» και ζητούν από τις αρχές να δημο­σιο­ποι­ή­σουν τους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους στις προη­γού­με­νες βου­λευ­τι­κές και δημο­τι­κές εκλο­γές .Γύρω στις 12 το μεση­μέ­ρι, αρκε­τές εκα­το­ντά­δες δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν με σφυ­ρί­χτρες και με συν­θή­μα­τα για «εκλο­γι­κή κλοπή».

Την Κυρια­κή σημειώ­θη­καν επει­σό­δια έξω από το δημαρ­χείο του Βελι­γρα­δί­ου τραυ­μα­τί­στη­καν σοβα­ρά δύο αστυ­νο­μι­κοί ενώ προ­κλή­θη­καν σοβα­ρές ζημιές εντός του κτη­ρί­ου. Ανα­φέρ­θη­κε ότι έγι­ναν 38 συλ­λή­ψεις ενώ συνε­χί­ζο­νται οι έρευ­νες για τον εντο­πι­σμό και άλλων δια­δη­λω­τών που συμ­με­τεί­χαν στα επει­σό­δια. Εγι­νε προ­σπά­θεια να μπουν στο δημαρ­χείο του Βελι­γρα­δί­ου και συγκρού­στη­καν με την αστυνομία.

Ο πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς σε διάγ­γελ­μα του δήλω­σε ότι το κρά­τος δεν θα υπο­κύ­ψει στη βία των κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης που ηττή­θη­καν στις εκλο­γές. Ευχα­ρί­στη­σε ξένες υπη­ρε­σί­ες που παρεί­χαν πλη­ρο­φο­ρί­ες στις σερ­βι­κές αρχές για τις προ­θέ­σεις της αντι­πο­λί­τευ­σης λέγο­ντας «θέλω να ευχα­ρι­στή­σω εκεί­νες τις ξένες υπη­ρε­σί­ες που κατέ­στη­σαν σαφές ότι γνώ­ρι­ζαν τι θα ακο­λου­θή­σει, μας ενη­μέ­ρω­σαν και παρεί­χαν τις πλη­ρο­φο­ρί­ες στις δικές μας υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών έτσι που αντα­πο­κρί­θη­καν έγκαι­ρα και άμε­σα απο­τρέ­πο­ντας τα σχέ­δια των τραμπούκων».

Παρέμβαση ξένων δυνάμεων «βλέπει» η Ρωσία

Η πρω­θυ­πουρ­γός της Σερ­βί­ας Ανα Μπρ­νά­μπιτς ανέ­φε­ρε σήμε­ρα ότι «η ρωσι­κή υπη­ρε­σία πλη­ρο­φο­ριών προει­δο­ποί­η­σε τις σερ­βι­κές αρχές πριν από τις εκλο­γές για τις προ­θέ­σεις της αντιπολίτευσης».

Η εκπρό­σω­πος Τύπου του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Μαρία Ζαχά­ρο­βα παρο­μοί­α­σε τις κινη­το­ποι­ή­σεις της αντι­πο­λί­τευ­σης με τα γεγο­νό­τα στην πλα­τεία «Μεϊ­ντάν» στο Κίε­βο το 2014 και επα­νέ­λα­βε την προει­δο­ποί­η­ση «για ουκρα­νι­κό σενά­ριο βίαι­ης ανα­τρο­πής της νόμι­μης εξου­σί­ας στην Σερ­βία».

Τρί­τες δυνά­μεις, μετα­ξύ των οποί­ων και από το εξω­τε­ρι­κό, προ­σπα­θούν να προ­κα­λέ­σουν ανα­τα­ρα­χή στη Σερ­βία, δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους ο ο εκπρό­σω­πος τύπου Ρώσου Προ­έ­δρου Ντμί­τρι Πεσκόφ και ανέ­φε­ρε ότι οι παρα­τη­ρη­τές δεν κατέ­γρα­ψαν παρα­βιά­σεις κατά τη διάρ­κεια των εκλο­γών που θα μπο­ρού­σαν να θέσουν υπό αμφι­σβή­τη­ση τη νομι­μό­τη­τά τους.

Ανέ­φε­ρε ότι «υπάρ­χουν δια­δι­κα­σί­ες και προ­σπά­θειες τρί­των δυνά­με­ων, μετα­ξύ άλλων από το εξω­τε­ρι­κό, να προ­κα­λέ­σουν παρό­μοιες ανα­τα­ρα­χές στο Βελιγράδι».

Πηγή: 902.gr

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο