Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα «ψιλά» γράμματα

Κάπου ανά­με­σα στον προ­ε­κλο­γι­κό καβγά ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ για το ποια κυβέρ­νη­ση θα κλι­μα­κώ­σει την αντι­λαϊ­κή επί­θε­ση την επό­με­νη μέρα, βρί­σκο­νται τα «ψιλά» γράμ­μα­τα του κοι­νού τους προ­γράμ­μα­τος, που κάνει αβί­ω­το τον βίο του λαού.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα απο­τε­λούν τα στοι­χεία για την εκτέ­λε­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού που δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν χτες.
Για πολ­λο­στή φορά δεί­χνουν υπέρ­βα­ση των φορο­λο­γι­κών εσό­δων, που για το πρώ­το τρί­μη­νο του 2023 φτά­νει τα 1,5 δισ. ευρώ!
Τα στοι­χεία επι­βε­βαιώ­νουν τη φορο­λο­γι­κή αφαί­μα­ξη του λαού, που σύμ­φω­να με το Γρα­φείο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Βου­λής πλη­ρώ­νει το 95% των φορο­λο­γι­κών εσό­δων, ενώ οι μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι μόλις το 5%.

Όπως προ­κύ­πτει μάλι­στα από την ανά­λυ­ση του «πλε­ο­νά­σμα­τος» για το πρώ­το τρί­μη­νο του έτους, τα αυξη­μέ­να έσο­δα του κρά­τους προ­έρ­χο­νται κυρί­ως από τους έμμε­σους φόρους, που παρα­μέ­νουν «στο ύψος τους» σε συν­θή­κες γενι­κευ­μέ­νης ακρίβειας.
Δηλα­δή, όσο αυξά­νο­νται οι τιμές και ο λαός στε­νά­ζει να τα βγά­λει πέρα, το κρά­τος μετρά­ει «έξτρα» έσο­δα από τον ΦΠΑ και τους άλλους «ειδι­κούς» φόρους (καύ­σι­μα, Ενέρ­γεια κ.τ.λ.) που μπαί­νουν «καπέ­λο» στην κατανάλωση.

Το γεγο­νός μάλι­στα ότι η υπέρ­βα­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού φτά­νει σε τέτοια ύψη από τρί­μη­νο σε τρί­μη­νο, επι­βε­βαιώ­νει ότι μόνη πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­ση από την ακρί­βεια είναι η κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα είδη πλα­τιάς κατα­νά­λω­σης.

Αυτό δηλαδή που προτείνει το ΚΚΕ 

Και απορ­ρί­πτουν με μια φωνή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρ­νη­ση να μοι­ρά­ζει «pass» και «voucher» κοροϊ­δί­ας και τον ΣΥΡΙΖΑ να υπό­σχε­ται μεί­ω­ση του ΦΠΑ στα όρια των «αντο­χών της οικο­νο­μί­ας» και των κατευ­θύν­σε­ων της ΕΕ.

Μια τρύ­πα στο νερό δηλα­δή για τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, που το πενι­χρό τους εισό­δη­μα …υπε­ρα­πο­δί­δει για τους τζί­ρους των σου­περ­μαρ­κε­τά­δων και τα έσο­δα του κράτους.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Την ώρα που χιλιά­δες υπερ­χρε­ω­μέ­νες οικο­γέ­νειες βιο­πα­λαι­στών αδυ­να­τούν να αντα­πο­κρι­θούν στα στοι­χειώ­δη, το κρά­τος απει­λεί με κατα­σχέ­σεις λογα­ρια­σμών και περιου­σια­κών στοι­χεί­ων αν δεν εντα­χθούν σε κάποια από τις «ρυθ­μί­σεις», που στό­χο έχουν να μαζέ­ψουν και το τελευ­ταίο σεντ από τη «μαρί­δα».

Το γεγο­νός ότι ακό­μα και αυτές οι «διευ­κο­λύν­σεις» με δόσεις δεν συγκι­νούν τα νοι­κο­κυ­ριά (στην πλειο­ψη­φία τους με χρέη έως 3.000 ευρώ) δεί­χνει πως έχουν «στε­γνώ­σει» από κάθε δυνα­τό­τη­τα να πλη­ρώ­σουν, ενώ δημιουρ­γούν και νέα χρέη.
Πολ­λοί απ’ αυτούς μάλι­στα έχουν δοκι­μά­σει και πριν την τύχη τους στις ρυθ­μί­σεις, αλλά δεν μπό­ρε­σαν να αντα­πο­κρι­θούν και τελι­κά πετά­χτη­καν «εκτός».

  • Να λοι­πόν τι κρύ­βε­ται πραγ­μα­τι­κά πίσω από τα πανη­γύ­ρια της κυβέρ­νη­σης για υπε­ρα­πό­δο­ση των κρα­τι­κών εσό­δων, ενό­ψει μάλι­στα και των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των που θα συνο­δεύ­ουν στο εξής τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, όπως γινό­ταν και επί ΣΥΡΙΖΑ.
  • Να τι κρύ­βε­ται όμως και πίσω από τις υπο­σχέ­σεις του ΣΥΡΙΖΑ για «φορο­λο­γι­κή δικαιο­σύ­νη» και «πιο δίκαιη» ρύθ­μι­ση χρε­ών, με τους όρους που θέτουν τα μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας της ΕΕ και οι δημο­σιο­νο­μι­κοί στό­χοι του Συμ­φώ­νου Σταθερότητας.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Αυτή της ελπίδας για τον λαό, που τη συναντάς στους καθημερινούς αγώνες για να σωθούν σπίτια από πλειστηριασμούς λόγω χρεών. Στους αγώνες για μέτρα πραγματικής ανακούφισης από την ακρίβεια και αύξηση των μισθών.

Σ’ αυτούς τους αγώ­νες πρω­το­στα­τεί το ΚΚΕ, τα μέλη και τα στε­λέ­χη του στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, δίνο­ντας καθη­με­ρι­νά μικρές και μεγά­λες μάχες, σε σύγκρου­ση με την αντι­λαϊ­κή «κανο­νι­κό­τη­τα» των νόμων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, που θωρα­κί­ζουν τα συμ­φέ­ρο­ντα και τα κέρ­δη του κεφαλαίου.

Με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ και στις εκλογές, ο λαός θα δώσει από καλύτερες θέσεις τη μάχη την επόμενη μέρα, απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, που θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, χαράσσοντας πορεία για «να πάμε αλλιώς», όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τη στήλη
«Η Άπο­ψή μας» του «Ριζο­σπά­στη»,
Πέμ­πτη 20 Απρί­λη 2023

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο