Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Αναγκασμένος» και «αγανακτισμένος» παραιτήθηκε ο γιατρός της Σερίφου με αιχμές κατά της κυβέρνησης

Με «βαριά καρ­διά» και σχε­δόν «ανα­γκα­σμέ­νος» αλλά και «αγα­να­κτι­σμέ­νος» είπε το αντίο στο νησί της Σερί­φου, στους συνα­δέλ­φους και τους ασθε­νείς του, ο γενι­κός οικο­γε­νεια­κός για­τρός Eπι­με­λη­τής Α’ του Περι­φε­ρεια­κού Ιατρεί­ου του νησιού, Θανά­σης Κοντάρης.

Ο ίδιος μέσω ανάρ­τη­σής του στο Facebook έκα­νε γνω­στή την από­φα­σή του, αλλά και την επι­στο­λή προς τον υπουρ­γό Υγεί­ας, Θάνο Πλεύ­ρη, στην οποία απα­ριθ­μεί τους λόγους που τον οδή­γη­σαν να εγκα­τα­λεί­ψει τη θέση του στο κυκλα­δί­τι­κο νησί.

Στην ανάρ­τη­σή του, ο για­τρός ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων πως «οι κάτοι­κοι της Σερί­φου αλλά και άλλων μικρών νησιών αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως πολί­τες τρί­της κατη­γο­ρί­ας», επι­ση­μαί­νει την υπο­στε­λέ­χω­ση του ιατρεί­ου ιδί­ως τους θερι­νούς μήνες, ενώ ανα­φέ­ρει πως ορί­στη­κε προ­σω­πι­κός για­τρός δίχως να ερω­τη­θεί, κάτι που αδυ­να­τεί να υπη­ρε­τή­σει ιδί­ως την περί­ο­δο του καλοκαιριού.

Ο για­τρός σπού­δα­σε στο Πανε­πι­στή­μιο Πατρών, μετα­νά­στευ­σε στη Σου­η­δία έχο­ντας εργα­σία με απο­δο­χές που δεν θα έβρι­σκε στην Ελλά­δα, ωστό­σο επέ­στρε­ψε στην πατρί­δα του και μάλι­στα επέ­λε­ξε να εγκα­τα­στα­θεί στο νησί που αγά­πη­σε, τη Σέριφο.

Ολό­κλη­ρη η ανάρ­τη­σή του:

«TΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Με βαριά την καρ­διά ‚σχε­δόν ανα­γκα­σμέ­νος (αγα­να­κτι­σμέ­νος), αλλά παράλ­λη­λα και με ένα αίσθη­μα ανα­κού­φι­σης, κλεί­νει ένας κύκλος.

Παρα­θέ­τω το υπό­μνη­μα – συνο­δευ­τι­κό της παραί­τη­σης μου από το ΕΣΥ – που παρά­λα­βε ο Υπουρ­γός Υγείας.

Ευχα­ρι­στώ όλους όσους βρέ­θη­καν δίπλα μου σε αυτό το ταξίδι!

Εις το επανιδείν.

«Αξιό­τι­με κύριε υπουρ­γέ, θα ήθε­λα να σας ενη­με­ρώ­σω για τα εξής:

– Επέ­στρε­ψα από την Σου­η­δία το 2018 με σκο­πό να υπη­ρε­τή­σω το Ε.Σ.Υ, κάτι που έκα­να με αγά­πη, αφο­σί­ω­ση και θυσί­ες μέχρι και σήμερα.

– Οι κάτοι­κοι της Σερί­φου αλλά και άλλων μικρών νησιών αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως πολί­τες τρί­της κατηγορίας.

– Οι υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας που παρέ­χο­νται από το ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ είναι επι­σφα­λείς για τους κατοί­κους αλλά και τους επι­σκέ­πτες του νησί­ου, ιδιαί­τε­ρα τους θερι­νούς μήνες. Οι λόγοι είναι ο φόρ­τος εργα­σί­ας, η αυξη­μέ­νη επι­σκε­ψι­μό­τη­τα στο νησί καθώς και η υποστελέχωση.

– Είμαι διο­ρι­σμέ­νος ως ΓΕΝΙΚΟΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ, 4.5 χρό­νια επι­με­λη­τής Β΄και 3 μήνες επι­με­λη­τής Α’ και δεν κατά­φε­ρα πότε να οργα­νώ­σω την ΠΦΥ. Αιτία οι προ­α­να­φε­ρό­με­νοι λόγοι καθώς και το γεγο­νός πως εκτε­λώ χρέη επει­γο­ντο­λό­γου και όχι ΓΕΝΙΚΟΥ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ.

– Ορί­στη­κα ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ δίχως να ερω­τη­θώ για αυτό. Κάτι που αδυ­να­τώ να υπη­ρε­τή­σω, ιδιαί­τε­ρα τους θερι­νούς μήνες. Το γεγο­νός αυτό όχι μόνο προ­κά­λε­σε σύγ­χυ­ση στους κατοί­κους του νησιού αλλά και προ­σέ­θε­σε επι­πλέ­ον δυσκο­λία στο ήδη δύσκο­λο έργο μου.

– Ύστε­ρα από εμπει­ρία 10 ετών στο εθνι­κό σύστη­μα υγεί­ας της Σου­η­δί­ας οφεί­λω να σας ενη­με­ρώ­σω πως οι προ­σπά­θειες – από όλες τις κυβερ­νή­σεις – για την οργά­νω­ση της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας είναι απο­τυ­χη­μέ­νες από την γέν­νη­ση τους.

– Το Υπουρ­γείο Υγεί­ας δεν έλα­βε ποτέ σοβα­ρά υπό­ψη του, τη νησιω­τι­κό­τη­τα και την σημα­ντι­κό­τη­τα των Κυκλά­δων σε καμία νομο­θε­σία και σε καμία προ­κή­ρυ­ξη. Στην τελευ­ταία προ­κή­ρυ­ξη, τον Αύγου­στο του 2022, οι περισ­σό­τε­ρες θέσεις ιατρών που αφο­ρού­σαν τις Κυκλά­δες έμει­ναν αζήτητες.

– Η υπο­στε­λέ­χω­ση σε συν­δυα­σμό με την παν­δη­μία καθώς και την όλο αυξα­νό­με­νη ζήτη­ση υπη­ρε­σιών υγεί­ας έχει εξου­θε­νώ­σει ψυχι­κά και σωμα­τι­κά ιατρούς, νοση­λευ­τές και όσους εργά­ζο­νται στον χώρο της υγείας.

– Ενώ υπάρ­χει σαφής και απο­δε­δειγ­μέ­νη αύξη­ση της επι­σκε­ψι­μό­τη­τας στο νησί της Σερί­φου τα τελευ­ταία 4 χρό­νια (τα στοι­χεία είναι στη διά­θε­σή σας), και κατά συνέ­πεια αυξη­μέ­νη ζήτη­ση υπη­ρε­σιών υγεί­ας, δεν υπήρ­ξε αντί­στοι­χη αντα­πό­κρι­ση στην αύξη­ση του προ­σω­πι­κού του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ, παρά τις εκκλή­σεις μου.

– Η δια­μο­νή σε ένα τόσο μικρό νησί των Κυκλά­δων απο­τε­λεί τερά­στια πρό­κλη­ση για έναν ιατρό. Εκτός από τις αντι­κει­με­νι­κές δυσκο­λί­ες και τις δυσκο­λί­ες στην λήψη ιατρι­κών απο­φά­σε­ων (και­ρός, δρο­μο­λό­για), περι­λαμ­βά­νει κοι­νω­νι­κή απο­μό­νω­ση, ερη­μο­ποί­η­ση, ακρί­βεια, δυσκο­λία μετα­κί­νη­σης και επι­στη­μο­νι­κό αποκλεισμό.

– Ζω με την οικο­γέ­νειά μου και εργά­ζο­μαι σε ένα μικρό νησί που δεν δια­θέ­τει: πρό­γραμ­μα «Βοή­θεια στο Σπί­τι», κοι­νο­τι­κή νοση­λεύ­τρια, ιδιώ­τη ιατρό, παι­δί­α­τρο, (στοι­χεία που θα μπο­ρού­σαν να απο­συμ­φο­ρή­σουν τη λει­τουρ­γεία του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ) και παι­δι­κό σταθμό.

– Ο Δήμος Σερί­φου αδυ­να­τεί, λόγω νομο­θε­σί­ας, να παρέ­χει κάποιο κίνη­τρο στο μονα­δι­κό ειδι­κευ­μέ­νο ιατρό. Το ίδιο και η Περι­φέ­ρεια Νοτί­ου Αιγαί­ου η οποία χορη­γεί επί­δο­μα μονά­χα σε αγρο­τι­κούς και επι­κου­ρι­κούς ιατρούς.

– Τους θερι­νούς μήνες εργα­ζό­μα­στε υπε­ρω­ρια­κά, παρά­νο­μα και με εξου­θε­νω­τι­κά ωρά­ρια, σε τετοίο σημείο που είμα­στε επι­κίν­δυ­νοι για την ασφά­λεια των ασθε­νών, ενώ η πλη­ρω­μή μας, αφο­ρά κυρί­ως (μας απο­ζη­μιώ­νο­νται) 7 εφημερίες.

– Δεν υπάρ­χει κανέ­να κοι­νω­νι­κό, οικο­νο­μι­κό και επι­στη­μο­νι­κό κίνη­τρο για ιατρούς-επι­στή­μο­νες που θέλουν να εργα­στούν σε δυσπρό­σι­τες και προ­βλη­μα­τι­κές περιο­χές όπως οι Κυκλάδες.

– Μιλώ­ντας για brain drain, το Ε.Σ.Υ. επ’ ουδε­νί δεν απο­τε­λέι πόλο έλξης των Ελλή­νων ιατρών που έφυ­γαν για το εξωτερικό.

– Όσο και να προ­σπα­θή­σα­με να βρού­με λύση με την προϊ­στα­μέ­νη αρχή μου, 2η ΔΥΠΕ, η υπάρ­χου­σα νομο­θε­σία μας οδη­γεί σε αδιέξοδο.

Για όλα τα παρα­πά­νω, αλλά και για άλλα τόσα, σας ενη­με­ρώ­νω πως κατέ­θε­σα αίτη­ση παραί­τη­σής μου, από τη θέση του ΓΕΝΙΚΟΥ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ επιμ. Α΄ του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ.

Με εκτί­μη­ση,

Αθα­νά­σιος Κοντάρης

ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

Επι­με­λη­τής Α’, ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ»

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο