Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υεμένη: Τουλάχιστον 85 νεκροί και 322 τραυματίες σε ποδοπάτημα πλήθους

Του­λά­χι­στον 85 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους και άλλοι του­λά­χι­στον 322 τραυ­μα­τί­στη­καν όταν ποδο­πα­τή­θη­κε κόσμος που είχε συγκε­ντρω­θεί σε κέντρο δια­νο­μής ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στη Σανάα χθες Τετάρ­τη, δήλω­σαν σήμε­ρα αξιω­μα­τού­χοι της de facto κυβέρ­νη­σης των Χούθι.

«Ογδό­ντα πέντε άνθρω­ποι είναι νεκροί και πάνω από 322 τραυ­μα­τί­στη­καν» στο ποδο­πά­τη­μα κατά τη διάρ­κεια δια­νο­μής ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στη συνοι­κία Μπαμπ ελ Γιέ­μεν, δήλω­σε πηγή προ­σκεί­με­νη στις δυνά­μεις ασφα­λεί­ας των Χού­θι στη Σανάα. Τον απο­λο­γι­σμό επι­βε­βαί­ω­σε αξιω­μα­τού­χος των υγειο­νο­μι­κών αρχών των ανταρτών.

Ανά­με­σα στους νεκρούς είναι «γυναί­κες και παι­διά», ενώ περί­που πενή­ντα από τους τραυ­μα­τί­ες βρί­σκο­νται σε σοβα­ρή κατά­στα­ση, πρό­σθε­σε η πρώ­τη πηγή στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, υπό τον όρο να μην κατο­νο­μα­στεί, επει­δή δεν είναι εξου­σιο­δο­τη­μέ­νη να μιλά σε μέσα ενημέρωσης.

Τα θύμα­τα της τρα­γω­δί­ας αυτής, μιας από τις χει­ρό­τε­ρες των τελευ­ταί­ων δέκα ετών, δια­κο­μί­στη­καν σε νοσο­κο­μεία της πρω­τεύ­ου­σας και οι οργα­νω­τές της εκδή­λω­σης για τη δια­νο­μή βοή­θειας συνε­λή­φθη­σαν, ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών σε ανα­κοί­νω­σή του που μετα­δό­θη­κε από το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων SABA, που ελέγ­χουν οι αντάρτες.

Στην ανα­κοί­νω­ση δεν διευ­κρι­νί­ζε­ται ο αριθ­μός των θυμά­των, γίνε­ται λόγος για «δεκά­δες νεκρούς σε ποδο­πά­τη­μα κατά τη διάρ­κεια χαο­τι­κής δια­νο­μής χρη­μά­των από ορι­σμέ­νους εμπόρους».

Πολ­λοί Υεμε­νί­τες, εξα­θλιω­μέ­νοι έπει­τα από χρό­νια πολέ­μου, είχαν συγκε­ντρω­θεί στο κέντρο δια­νο­μής βοή­θειας ενό­ψει του Έιντ αλ Φιτρ, μιας από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες γιορ­τές για τους μουσουλμάνους.

Ανθρω­πι­στι­κή κρίση

Την Υεμέ­νη, τη φτω­χό­τε­ρη χώρα της αρα­βι­κής χερ­σο­νή­σου, ρημά­ζει από το 2014 ο πόλε­μος ανά­με­σα στους Χού­θι, σιί­τες αντάρ­τες προ­σκεί­με­νους στο Ιράν, και τις δυνά­μεις της διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νης κυβέρ­νη­σης, που υπο­στη­ρί­ζο­νται από στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία υπό την ηγε­σία της Σαου­δι­κής Αραβίας.

Ο πόλε­μος έχει προ­κα­λέ­σει μια από τις χει­ρό­τε­ρες ανθρω­πι­στι­κές κρί­σεις στον πλα­νή­τη, με εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες νεκρούς, εκα­τομ­μύ­ρια εκτο­πι­σμέ­νους, επι­δη­μί­ες, έλλει­ψη καθα­ρού πόσι­μου νερού, πεί­να. Τα τρία τέταρ­τα του πλη­θυ­σμού εξαρ­τώ­νται από τη διε­θνή ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, που όμως δεν στα­μα­τά να λιγοστεύει.

Στις περιο­χές που ελέγ­χουν οι αντάρ­τες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της πρω­τεύ­ου­σας Σανάα, πολ­λοί δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι είναι απλή­ρω­τοι εδώ και μήνες.

Η εκε­χει­ρία έξι μηνών που είχε κηρυ­χθεί με μεσο­λά­βη­ση του ΟΗΕ πέρυ­σι δεν ανα­νε­ώ­θη­κε όταν η ισχύς της έφθα­σε στο τέλος της τον περα­σμέ­νο Οκτώ­βριο, όμως οι εχθρο­πρα­ξί­ες δεν ξανάρ­χι­σαν σε ευρεία κλί­μα­κα, παρέ­μει­ναν σπο­ρα­δι­κές, προ­σφέ­ρο­ντας μια ανά­σα στον πληθυσμό.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, αντι­προ­σω­πεία της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας, συνο­δευό­με­νη από μεσο­λα­βη­τές του Ομάν, πήγε στη Σανάα για συνο­μι­λί­ες με σκο­πό να τεθεί σε ισχύ νέα κατά­παυ­ση του πυρός και να μπουν θεμέ­λια για πιο διαρ­κή εκεχειρία.

Στο πλαί­σιο αυτό, η διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νη κυβέρ­νη­ση και οι αντάρ­τες της Ανσάρ Αλλάχ, ή Χού­θι ‑από το όνο­μα της οικο­γέ­νειας που ηγεί­ται της παράταξης‑, προ­χώ­ρη­σαν τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες σε ανταλ­λα­γή περί­που 900 αιχ­μα­λώ­των πολέμου.

Δεν είχε παρου­σια­στεί ποτέ ξανά τόσο «σοβα­ρή ευκαι­ρία» να αρχί­σει ειρη­νευ­τι­κή δια­δι­κα­σία στη χώρα τα τελευ­ταία οκτώ χρό­νια, ανέ­φε­ρε με ικα­νο­ποί­η­ση τη Δευ­τέ­ρα ο ειδι­κός επι­τε­τραμ­μέ­νος του ΟΗΕ Χανς Γκρούντ­μπεργκ. Όμως «δεν έχου­με ψευ­δαι­σθή­σεις. Θα χρεια­στεί πολ­λή δου­λειά για να οικο­δο­μη­θεί εμπι­στο­σύ­νη και να γίνουν συμ­βι­βα­σμοί», προειδοποίησε.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο