Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα 31 πιο πολύτιμα εκατοστά στον κόσμο: Από τον Μάθιους στον Μέσι, 65 χρόνια δρόμος

Έχει ύψος 31 εκα­το­στά, μήκος 23 και πλά­τος 23 εκα­το­στά, το βάρος της είναι 7,2 κιλά, η αξία της απο­τι­μά­ται σε πάνω από 3.000 ευρώ, ενώ δύο επε­ξερ­γα­σμέ­νες ορει­χάλ­κι­νες πλά­κες είναι ανά­γλυ­φες για να τους δώσουν το σχή­μα μπά­λας. Της «Χρυ­σής Μπά­λας», ένα από τα πιο πολύ­τι­μα αντι­κεί­με­να στον κόσμο του ποδο­σφαί­ρου, το βρα­βείο που απο­νέ­μει το περιο­δι­κό France Football ‑μέσα από την ψηφο­φο­ρία των δημο­σιο­γρά­φων- στον καλύ­τε­ρο παί­κτη της ημε­ρο­λο­για­κής χρονιάς.

Θα την κρα­τή­σει από­ψε στα χέρια του, όπως επι­μέ­νουν τα ευρω­παϊ­κά ΜΜΕ, ο Λιο­νέλ Μέσι για 7η φορά στην καριέ­ρα του, περισ­σό­τε­ρες φορές από κάθε άλλον (ακο­λου­θεί με 5 ο Κρι­στιά­νο Ρονάλ­ντο) ή μία ανα­τρο­πή θα την φέρει για πρώ­τη φορά σε εκεί­να του Ρόμπερτ Λεβα­ντόφ­σκι ή του Καρίμ Μπενζεμά.

Ο Γάλ­λος, αν και είναι ανά­με­σα στα τρία φαβο­ρί, δεν ταξί­δε­ψε στο Παρί­σι, λόγω του αγώ­να που έχει την Τετάρ­τη με τη Ρεάλ Μαδρί­της απέ­να­ντι στην Αθλέ­τικ Μπιλ­μπάο, ενώ θα απου­σιά­σουν επί­σης Ζορ­ζί­νιο και Κρι­στιά­νο Ρονάλ­ντο, προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γουν την καρα­ντί­να κατά την επι­στρο­φή τους στη Βρετανία.

Η τελετή και οι νικητές μετά τις 20:30

Η τελε­τή της Χρυ­σής Μπά­λας του France Football 2021 θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο Théâtre du Châtelet, ξεκι­νώ­ντας από τις 17:30, και θα την παρου­σιά­σουν Ντι­ντιέ Ντρογκ­μπά και Σάντι Χέρι­μπερτ, με τους νικη­τές να ανα­κοι­νώ­νο­νται μετά τις 20:30.

Όπως και το 2019, το βρά­δυ θα γίνει η απο­νο­μή τεσ­σά­ρων τρο­παί­ων. Εκτός από τη «Χρυ­σή Μπά­λα» ανδρών και γυναι­κών, θα απο­νε­μη­θεί το τρό­παιο «Kopa», που επι­βρα­βεύ­ει τον καλύ­τε­ρο παί­κτη κάτω των 21 ετών, βρα­βείο που εκτός απρο­ό­πτου θα κατα­λή­ξει στον Ισπα­νό διε­θνή μέσο της Μπαρ­τσε­λό­να Πέδρι, ο οποί­ος ταξί­δε­ψε σήμε­ρα στο Παρί­σι, και το τρό­παιο «Yachine», που απο­νέ­με­ται στον καλύ­τε­ρο τερ­μα­το­φύ­λα­κα και διεκ­δι­κούν Τζαν­λουί­τζι Ντο­να­ρού­μα (Μίλαν/Παρί ΣΖ/Ιταλία) και Εντουάρ Μεντί (Τσέλσι/Σενεγάλη).

Μαζί με τον Πέδρι πέτα­ξε στο Παρί­σι και η Λίκε Μάρ­τενς, μία από τις πέντε παί­κτριες της Μπαρ­τσε­λό­να που φιλο­δο­ξούν να κερ­δί­σουν τη «Χρυ­σή Μπά­λα». Οι άλλες τέσ­σε­ρις, Αλέ­ξια Που­τέ­γιας (φαβο­ρί), Χένι Ερμό­σο, Σάντρα Πάνος και Ιρέ­νε Παρέ­δες, έμει­ναν στη Σεβί­λη, όπου βρί­σκο­νται με την εθνι­κή Ισπανίας.

Η Covid-19… στέρησε το βραβείο από το Λεβαντόφσκι

Ο Λιο­νέλ Μέσι εμφα­νί­ζε­ται ως το μεγά­λο φαβο­ρί, ως νικη­τής του Copa America, ένα ορό­ση­μο που η Αργε­ντι­νή δεν είχε πετύ­χει από το 1993. Την περα­σμέ­νη σεζόν, όλα έδει­χναν ότι ο Ρόμπερτ Λεβα­ντόφ­σκι θα ήταν εκεί­νος που θα κέρ­δι­ζε το τρό­παιο μετά από μια ονει­ρε­μέ­νη σεζόν, όπου η Μπά­γερν κέρ­δι­σε κάθε δυνα­τό τίτλο που διεκ­δι­κού­σε. Όμως η παν­δη­μία Covid-19 ακύ­ρω­σε το βραβείο.

Σε αυτό το ημε­ρο­λο­για­κό έτος ο Πολω­νός επι­θε­τι­κός έχει 63 γκολ στο ενερ­γη­τι­κό του και έχει κατα­κτή­σει την Bundesliga με την ομά­δα του Μονάχου.

Ο Καρίμ Μπεν­ζε­μά είναι τρί­τος στη λίστα του βάθρου. Ο Γάλ­λος στέ­φθη­κε πρω­τα­θλη­τής του Nations League με τη Γαλ­λία απέ­να­ντι στην Ισπα­νία. Με τη Ρεάλ Μαδρί­της έφτα­σε στα ημι­τε­λι­κά του Champions League και πάλε­ψε για τον τίτλο του πρω­τα­θλή­μα­τος μέχρι την τελευ­ταία μέρα.

Η γέννηση, η ένωση και ο χωρισμός

H «Χρυ­σή Μπά­λα» του France Football, το πιο πολυ­πό­θη­το βρα­βείο του ποδο­σφαί­ρου, που κάθε παί­κτης ονει­ρεύ­ε­ται να κερ­δί­σει μία ημέ­ρα, έφτα­σε στην 65η διορ­γά­νω­σή της. Ο ιστο­ρι­κός θεσμός της διορ­γα­νώ­νε­ται ξανά εξ ολο­κλή­ρου από το γαλ­λι­κό περιο­δι­κό France Football μετά από έξι χρό­νια συνύ­παρ­ξης με τη FIFA (World Player of the Year). Ετσι, τον νικη­τή επι­λέ­γουν και πάλι, 173 δημο­σιο­γρά­φοι από όλο τον κόσμο.

Η «Χρυ­σή Μπά­λα» …γεν­νή­θη­κε, όπως το Ευρω­παϊ­κό Κύπελ­λο, το 1956, και το 2010, υπό την προ­ε­δρία του Σεπ Μπλά­τερ στην FIFA, κατα­βλή­θη­καν 15.000.000 ευρώ στον Όμι­λο Amaury, που έχει στην κατο­χή του την L’Equipe και το France Football, προ­κει­μέ­νου να απο­κτη­θούν τα δικαιώ­μα­τα του τρο­παί­ου. Με την άφι­ξη του Τζιά­νι Ινφα­ντί­νο στην προ­ε­δρία της FIFA, υπήρ­ξε ρήξη και απο­φα­σί­στη­κε να μην συνε­χι­στεί η συμ­φω­νία, μιας και επι­θυ­μεί ένα βρα­βείο που να δίνε­ται απο­κλει­στι­κά από την FIFA.

Η «Χρυ­σή Μπά­λα», ήταν έμπνευ­ση του Γάλ­λου δημο­σιο­γρά­φου Γκα­μπριέλ Ανό και δίνε­ται στον κορυ­φαίο παί­κτη της χρο­νιάς, έπει­τα από ψηφο­φο­ρία δημο­σιο­γρά­φων. Στην αρχή, ανα­φε­ρό­ταν μονά­χα σε Ευρω­παί­ους παί­κτες, όμως από το 1995 επε­κτά­θη­κε και συμπε­ριέ­λα­βε όλους τους ποδο­σφαι­ρι­στές που αγω­νί­ζο­νται σε ευρω­παϊ­κούς συλ­λό­γους και το 2007 σε όλους τους παί­κτες από όλο τον κόσμο.

Μάθιους, ο πρώτος νικητής

Ο Στάν­λει Μάθιους της Μπλάκ­πουλ ήταν ο πρώ­τος νικη­τής, ενώ ο Ζορζ Ουεά με τη Μίλαν, ο μονα­δι­κός Αφρι­κα­νός που τα έχει κατα­φέ­ρει, όντας ο πρώ­τος μη Ευρω­παί­ος που κέρ­δι­σε το βρα­βείο. Ο Λού­κα Μόντριτς (2018), ήταν ο τελευ­ταί­ος ποδο­σφαι­ρι­στής, εκτός από τους Ρονάλ­ντο και Μέσι, που κατά­φε­ρε να κερ­δί­σει το βρα­βείο και ο πρώ­τος μετά τον Κακά (2007) που μπό­ρε­σε να «σπά­σει» το δίδυ­μο. Τους Μέσι και Ρονάλ­ντο ακο­λου­θούν με τρεις κατα­κτή­σεις ο Μισέλ Πλα­τι­νί (1983, 1984, 1985), ο Γιό­χαν Κρόιφ (1971, 1973, 1974) και ο Μάρ­κο Φαν Μπά­στεν (1988, 1989, 1992).

Οι 10 τελευταίοι νικητές της Χρυσής Μπάλας:

2010 Λιο­νέλ Μέσι Αργε­ντι­νή Μπαρτσελόνα

2011 Λιο­νέλ Μέσι Αργε­ντι­νή Μπαρτσελόνα

2012 Λιο­νέλ Μέσι Αργε­ντι­νή Μπαρτσελόνα

2013 Κρι­στιά­νο Ρονάλ­ντο Πορ­το­γα­λία Ρεάλ Μαδρίτης

2014 Κρι­στιά­νο Ρονάλ­ντο Πορ­το­γα­λία Ρεάλ Μαδρίτης

2015 Λιο­νέλ Μέσι Αργε­ντι­νή Μπαρτσελόνα

2016 Κρι­στιά­νο Ρονάλ­ντο Πορ­το­γα­λία Ρεάλ Μαδρίτης

2017 Κρι­στιά­νο Ρονάλ­ντο Πορ­το­γα­λία Ρεάλ Μαδρίτης

2018 Λού­κα Μόντριτς Κρο­α­τία Ρεάλ Μαδρίτης

2019 Λιο­νέλ Μέσι Αργε­ντι­νή Μπαρτσελόνα

2020 -

2021

Πηγή: ΑΠΕ

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο