Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης | ΕΜΣΤ: «Αυτούς ξέρουμε, αυτούς θέλουμε και από αυτούς αγοράζουμε έργα τέχνης»! | Ανακοίνωση — Καταγγελία ΕΕΤΕ -

Ανακοίνωση Καταγγελία ΕΕΤΕ headerΜόνο ως κοι­νω­νι­κή αναλ­γη­σία, περι­φρό­νη­ση για τους 6.700 εικα­στι­κούς καλ­λι­τέ­χνες, μπο­ρεί να χαρα­κτη­ρι­στεί η από­φα­ση του ΔΣ του ΕΜΣΤ, το οποίο με εισή­γη­ση της νέας διευ­θύ­ντριας κ. Γρέ­γου, προ­χω­ρά σε επι­λε­κτι­κή αγο­ρά έργων τέχνης από το ποσό της έκτα­κτης επι­χο­ρή­γη­σης του ΥΠΠΟΑ για την ενί­σχυ­ση του σύγ­χρο­νου πολι­τι­σμού και ειδι­κό­τε­ρα για τη στή­ρι­ξη της σύγ­χρο­νης εικα­στι­κής δημιουρ­γί­ας, λόγω των επι­πτώ­σε­ων της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης, συνο­λι­κού ύψους 210.000 ευρώ, η οποία του δόθη­κε στις 2 Ιου­νί­ου του 2020.

Να υπο­θέ­σου­με ότι η νέα καλ­λι­τε­χνι­κή διευ­θύ­ντρια κ. Γρέ­γου και το ΔΣ του ΕΜΣΤ, δεν έχουν αντι­λη­φθεί τον σκο­πό για τον οποίο το ΥΠΠΟΑ ‑όπως εξήγ­γει­λε- έδω­σε την έκτα­κτη επιχορήγηση;

Η έκτα­κτη αυτή επι­χο­ρή­γη­ση περιέ­γρα­φε τον επι­με­ρι­σμό του ποσού στις εξής δράσεις:

  1. 80.000 € για την αγο­ρά έργων τέχνης που θα εμπλου­τί­σουν τις συλ­λο­γές του Μουσείου.
  2. 80.000 € για την ανά­θε­ση παρα­γω­γής έργων σε καλλιτέχνες.
  3. 50.000 € για την παρα­γω­γή ψηφια­κών δράσεων.

Δηλα­δή δόθη­καν από το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού κάποια χρή­μα­τα, που ουσια­στι­κά είναι μια ελά­χι­στη “στα­γό­να στον ωκε­α­νό των ανα­γκών” των εικα­στι­κών Καλ­λι­τε­χνών, την οποία μάλι­στα το ΕΜΣΤ όχι μόνο μέχρι σήμε­ρα –ενά­μι­ση χρό­νο μετά- δεν έχει δια­νεί­μει, αλλά και απο­φα­σί­ζει να την χρη­σι­μο­ποι­ή­σει και έξω από τους σκο­πούς για τους οποί­ους δόθη­κε, για τον εμπλου­τι­σμό των συλ­λο­γών του και μόνο και μάλι­στα με τα λεχθέ­ντα κατά την συνε­δρί­α­ση του ΔΣ του ΕΜΣΤ:

«Αυτούς ξέρου­με, αυτούς θέλου­με και από αυτούς αγο­ρά­ζου­με έργα τέχνης»!…
Ούτε καν συζή­τη­σαν την πρό­τα­ση του ΕΕΤΕ να γίνει ανοι­χτή πρό­σκλη­ση ενδια­φέ­ρο­ντος προς όλους τους καλ­λι­τέ­χνες, θέτο­ντας εισο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια για την συμ­με­το­χή τους στην αγο­ρά έργων τέχνης από το ΕΜΣΤ.

Δυστυ­χώς, με εισή­γη­ση της νέας διευ­θύ­ντριας του ΕΜΣΤ κ. Γρέ­γου, απο­φά­σι­σαν την επι­λε­κτι­κή αγο­ρά έργων τέχνης μόνο από εννέα (9) καλ­λι­τέ­χνες, εκ των οποί­ων μόνο οι τρεις είναι μέλη του ΕΕΤΕ!

Η προ­κλη­τι­κή αυτή από­φα­ση, μόνο ως δείγ­μα γρα­φής μπο­ρεί να χαρα­κτη­ρι­στεί για το τι πρό­κει­ται να ακο­λου­θή­σει, μιας και ευθέ­ως ξεκα­θά­ρι­σε η κ. Γρέ­γου στο ΔΣ του ΕΜΣΤ ότι και στο δεύ­τε­ρο ποσό των 80.000 ευρώ για ανά­θε­ση παρα­γω­γής καλ­λι­τε­χνι­κού έργου θα ακο­λου­θη­θεί, η ίδια επι­λε­κτι­κή μέθο­δος αγο­ράς έργων τέχνης!

Όσον αφο­ρά το τρί­το μέρος της επι­χο­ρή­γη­σης του ΥΠΠΟΑ των 50.000 ευρώ για την παρα­γω­γή ψηφια­κών δρά­σε­ων, μόνο εκτός τόπου και χρό­νου, μπο­ρεί να χαρα­κτη­ρι­στεί η εισή­γη­ση της κ. Διευ­θύ­ντριας, η οποία ανα­φέρ­θη­κε σε παρα­γω­γή ψηφια­κού περιο­δι­κού του ΕΜΣΤ, στο οποίο θα ανα­πτύσ­σο­νται οι από­ψεις για την Σύγ­χρο­νη τέχνη ή θα αγο­ρα­στεί «από έναν (1) καλ­λι­τέ­χνη υψη­λού επι­πέ­δου ένα (1) υπέ­ρο­χο ψηφια­κό έργο»!

Απευ­θυ­νό­μα­στε στην κυβέρ­νη­ση, στην Υπουρ­γό Πολι­τι­σμού κ. Λίνα Μεν­δώ­νη, στον υφυ­πουρ­γό Σύγ­χρο­νου Πολι­τι­σμού του ΥΠΠΟΑ κ. Νικό­λα Για­τρο­μα­νω­λά­κη, οι οποί­οι επο­πτεύ­ουν το ΕΜΣΤ να παρέμ­βουν, προ­κει­μέ­νου να εξυ­πη­ρε­τη­θεί ο σκο­πός για τη στή­ρι­ξη της σύγ­χρο­νης εικα­στι­κής δημιουρ­γί­ας, λόγω των επι­πτώ­σε­ων της υγειο­νο­μι­κής κρίσης.

Αξί­ζει να σημειώ­σου­με ότι η από­φα­ση αυτή του ΔΣ του ΕΜΣΤ δεν μπο­ρεί να εκτε­λε­στεί τώρα και για τεχνι­κούς λόγους, μιας και το ποσό των 210.000 ευρώ αφο­ρά το 2020. Για να εντα­χθεί σε προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό άλλου έτους (π.χ. 2022) απαι­τεί­ται η ανα­θε­ώ­ρη­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού. Για το 2022 μπο­ρεί να υπο­βλη­θεί αίτη­μα ανα­θε­ώ­ρη­σης από το ΕΜΣΤ από την 1/4/2021 και μετά, πράγ­μα που δεν έχει γίνει. Άρα η χρή­ση της επι­χο­ρή­γη­σης θα μπο­ρέ­σει να γίνει μετά από την έγκρι­ση της ανα­θε­ώ­ρη­σης που θα δώσει το Γενι­κό Λογι­στή­ριο του Κρά­τους. Με άλλα λόγια… τα χρή­μα­τα θα φτά­σουν στους όποιους καλ­λι­τέ­χνες άγνω­στο πότε.

Αν θέλου­με να μιλή­σου­με για ενί­σχυ­ση προς τον Πολι­τι­σμό, θα πρέ­πει να είναι αξιό­λο­γη, διαρ­κής και «θερα­πεύ­ου­σα» ουσια­στι­κά τους θιγό­με­νους από τις οικο­νο­μι­κές κατα­στά­σεις καλ­λι­τέ­χνες, που σημαί­νει μια άλλη προ­σέγ­γι­ση του θέμα­τος της στή­ρι­ξης της Τέχνης και των ανθρώ­πων της.

Το ΕΜΣΤ είναι δημό­σιο Μου­σείο και οφεί­λει να ασκεί έργο με δια­φα­νείς και ισό­τι­μους για όλους τους Καλ­λι­τέ­χνες όρους και όχι να λει­τουρ­γεί ως ιδιωτικό.ΔΣ ΕΕΤΕ

 


PDF LogoΔελτίο Τύπου για την αγορά έργων ενίσχυσης των καλλιτεχνών από το ΕΜΣΤ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο