Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τελικά ο «Ιανός» ενισχύεται και αποκτά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα, σύμφωνα με το meteo

Ο «Ιανός», ο οποί­ος βρι­σκό­ταν σήμε­ρα το πρωί στη θαλάσ­σια περιο­χή μετα­ξύ Σικε­λί­ας και Πελο­πον­νή­σου, έχει αρχί­σει να ενι­σχύ­ε­ται και να απο­κτά στα­δια­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά Μεσο­γεια­κού Κυκλώ­να (Medicane), σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών.

Η ατμο­σφαι­ρι­κή πίε­ση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βρά­δυ ανα­μέ­νε­ται να πέσει στα επί­πε­δα των 990 hPa, ενώ οι άνε­μοι που τον συνο­δεύ­ουν, εκτι­μή­θη­καν από δορυ­φό­ρους στα 65 χιλιό­με­τρα ανά ώρα, δηλα­δή περί­που οκτώ μποφόρ.

Σύμ­φω­να με τα νεό­τε­ρα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινη­θεί ενι­σχυό­με­νος προς το Κεντρι­κό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελο­πόν­νη­σο, όπου θα βρε­θεί τις πρω­ι­νές ώρες της Παρα­σκευ­ής. Ωστό­σο η τρο­χιά που θα ακο­λου­θή­σει στη συνέ­χεια, παρα­μέ­νει αβέ­βαιη, με πιθα­νό­τε­ρο σενά­ριο να στρα­φεί νότια.

Οι περιο­χές που ανα­μέ­νε­ται να πλη­γούν περισ­σό­τε­ρο, είναι το Ιόνιο, η Πελο­πόν­νη­σος και η Κεντρι­κή Στε­ρεά, ενώ ηπιό­τε­ρα άλλες περιο­χές της ανα­το­λι­κής ηπει­ρω­τι­κής χώρας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Αττι­κής. Πέραν των μεγά­λων υψών βρο­χής, ο «Ιανός» θα συνο­δεύ­ε­ται από σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες, ανέ­μους που κατά τόπους θα πνέ­ουν σε επί­πε­δα θύελ­λας (άνω των δέκα μπο­φόρ) και πολύ μεγά­λο κυμα­τι­σμό στη θάλασσα.

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

 Ευρεία σύσκε­ψη έχει συγκα­λέ­σει ο Υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, σήμε­ρα στις 11.00, στο Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (κτί­ριο Φάρος), ενό­ψει της επερ­χό­με­νης κακο­και­ρί­ας «Ιανός», που ανα­μέ­νε­ται να πλή­ξει μεγά­λο μέρος της χώρας μας κατά τις επό­με­νες ώρες. Στο μετα­ξύ ο κυκλώ­νας Ιανός έχει φθά­σει στο νησί της Ζακύνθου.

Η σύσκε­ψη πραγ­μα­το­ποιεί­ται προ­κει­μέ­νου να υπάρ­χει συνε­χής συντο­νι­σμός όλων των εμπλε­κό­με­νων φορέ­ων Πολι­τι­κής Προστασίας.

Στη σύσκε­ψη θα συμ­με­τά­σχουν, επί­σης, από πλευ­ράς Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Βασί­λειος Παπα­γε­ωρ­γί­ου, ο Ανα­πλη­ρω­τής Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Γεώρ­γιος-Μάριος Καρα­γιάν­νης και ο Διευ­θυ­ντής της αρμό­διας Διεύ­θυν­σης Σχε­δια­σμού – Αντι­με­τώ­πι­σης Εκτά­κτων Ανα­γκών της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Φοί­βος Θεοδώρου.

Επι­πλέ­ον, θα συμ­με­τά­σχουν εκπρό­σω­ποι του Υπουρ­γεί­ου Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών, του Υπουρ­γεί­ου Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος, του ΕΚΑΒ, της Περι­φέ­ρειας Αττι­κής, της Εθνι­κής Μετε­ω­ρο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας (ΕΜΥ), των παρα­χω­ρη­σιού­χων δια­χεί­ρι­σης Εθνι­κού Οδι­κού Δικτύ­ου, της Περι­φε­ρεια­κής Ένω­σης Δήμων Αττι­κής, της Ένω­σης εται­ρειών κινη­τής τηλε­φω­νί­ας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Μετά το πέρας της σύσκε­ψης θα ακο­λου­θή­σουν δηλώσεις.

Ζάκυνθος: Κλειστά αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία

Κλει­στά θα παρα­μεί­νουν αύριο, Παρα­σκευή 18/9, τα σχο­λεία της Ζακύν­θου όλων των βαθ­μί­δων εκπαί­δευ­σης, εξαι­τί­ας των ακραί­ων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων που ανα­μέ­νε­ται να πλή­ξουν το νησί.

Την από­φα­ση έλα­βε ο δήμαρ­χος Ζακύν­θου Νική­τας Αρε­τά­κης, ενό­ψει του μεσο­γεια­κού κυκλώ­να “Ιανός”.

Έκλεισε η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης

Κλει­στή είναι η ακτο­πλοϊ­κή γραμ­μή Ζακύν­θου-Κυλ­λή­νης λόγω των ακραί­ων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων που έχει προ­κα­λέ­σει στην περιο­χή του Ιονί­ου η κακο­και­ρία “Ιανός”.

Οι άνε­μοι ανοι­χτά της Ζακύν­θου φθά­νουν έως και τα 8–9 μπο­φόρ, γεγο­νός που καθι­στά αδύ­να­το τον από­πλου των πλοί­ων από τα λιμά­νια Ζακύν­θου και Κυλλήνης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο