Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τελικά υπάρχουν «λεφτόδεντρα», κύριε Μητσοτάκη;

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

«Δεν υπάρ­χουν λεφτό­δε­ντρα» σημεί­ω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός κ. Κ. Μητσο­τά­κης στην τηλε­ο­πτι­κή του συνέ­ντευ­ξη στον ΣΚΑΪ. Δεν είναι η πρώ­τη φορά που ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­φέ­ρε­ται σε «λεφτό­δε­ντρα» προ­κει­μέ­νου να δικαιο­λο­γή­σει την βαθύ­τα­τα αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης του.

Η πρα­κτι­κή είναι γνω­στή και την έχουν ακο­λου­θή­σει πιστά όλες οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις: Όταν πρό­κει­ται για τους εργα­ζό­με­νους, για τον λαό, για την στή­ρι­ξη του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας και Πρό­νοιας, για την δημό­σια Παι­δεία, για έργα πυρο­προ­στα­σί­ας, αντι­σει­σμι­κής και αντι­πλημ­μυ­ρι­κής θωρά­κι­σης, τότε «δεν υπάρ­χουν λεφτό­δε­ντρα». Αν, όμως, μιλά­με για το μεγά­λο κεφά­λαιο, τους εφο­πλι­στές, τους μεγα­λο­βιο­μή­χα­νους, τους φαρ­μα­κο­βιο­μή­χα­νους, τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες για χάρη του ΝΑΤΟ, τότε υπάρ­χουν ολό­κλη­ρα δάση από λεφτόδεντρα.

«Δεν υπάρ­χουν λεφτό­δε­ντρα» για μισθούς, συντά­ξεις και επιδόματα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως λεφτό­δε­ντρα για 24 μαχη­τι­κά «Rafale» συνο­λι­κού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, όπως και 4,4 δισ. ευρώ για ετή­σιες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες του ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρ­χουν λεφτό­δε­ντρα» για ουσια­στι­κή ενί­σχυ­ση των δημό­σιων δομών Υγεί­ας (ΠΦΟ, δημό­σια νοσο­κο­μεία, κλπ) εν μέσω πανδημίας.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως μπό­λι­κα λεφτό­δε­ντρα για 1,2 δισ. ευρώ «δωρά­κια» στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους (φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες, μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών, κλπ). Σύμ­φω­να με τον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2022, από την υπο­τι­θέ­με­νη αύξη­ση κατά 209 εκατ. των συνο­λι­κών κρα­τι­κών «δαπα­νών για την Υγεία», τα 176 θα πάνε στις φαρμακοβιομηχανίες.

«Δεν υπάρ­χουν λεφτό­δε­ντρα» όταν πρό­κει­ται για κοι­νω­νι­κές δαπάνες.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως λεφτό­δε­ντρα όταν πρό­κει­ται για την κάλυ­ψη των ανα­γκών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, γι’ αυτό άλλω­στε και με τον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2022 τρι­πλα­σιά­ζο­νται οι χρη­μα­το­δο­τή­σεις στο υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας και τετρα­πλα­σιά­ζο­νται αυτές για το υπουρ­γείο Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, δηλα­δή η στή­ρι­ξη των αντί­στοι­χων υπο­δο­μών και επεν­δύ­σε­ων από το Πρό­γραμ­μα Δημο­σί­ων Επεν­δύ­σε­ων (ΠΔΕ), το ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανά­καμ­ψης και Ανθε­κτι­κό­τη­τας (ΤΑΑ).

«Δεν υπάρ­χουν λεφτό­δε­ντρα» για προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού σε ευαί­σθη­τους κοι­νω­νι­κούς τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως λεφτό­δε­ντρα για τον περί­φη­μο «ανα­πτυ­ξια­κό νόμο» της ΝΔ (στον οποίο ενσω­μα­τώ­θη­καν «και­νο­το­μί­ες» του αντί­στοι­χου «ανα­πτυ­ξια­κού νόμου» του 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ) με τον οποίο δίδο­νται μια σει­ρά «μπό­νους» σε επι­χει­ρη­μα­τί­ες, όπως φορο­λο­γι­κά προ­νό­μια, επι­χο­ρή­γη­ση για κάλυ­ψη επεν­δυ­τι­κών σχε­δί­ων, επι­δο­τή­σεις για τζά­μπα εργα­σία, κλπ.

«Δεν υπάρ­χουν λεφτό­δε­ντρα» για την χρη­μα­το­δό­τη­ση έργων που άπτο­νται της προ­στα­σί­ας του λαού από πυρ­κα­γιές, πλημ­μύ­ρες, χιο­νιά­δες, σει­σμούς, κλπ. Που να βρε­θούν «λεφτό­δε­ντρα», άλλω­στε, για έργα που δεν προ­σφέ­ρουν κέρ­δος και επο­μέ­νως δεν είναι επι­λέ­ξι­μα για χρηματοδότηση;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, βέβαια, λεφτό­δε­ντρα για τους μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες των ΜΜΕ, τους μεγα­λο­κα­να­λάρ­χες και εκδό­τες που δια­μορ­φώ­νουν την κοι­νή γνώ­μη. Όπως, για παρά­δειγ­μα, τα 20 εκατ. ευρώ «ζεστό χρή­μα» που η κυβέρ­νη­ση μοί­ρα­σε σε ΜΜΕ μέσω της «Λίστας Πέτσα», αλλά και άλλα «δώρα» που περι­λαμ­βά­νει το νομο­σχέ­διο Λιβά­νιου (χρη­μα­το­δό­τη­ση ασφαλ. Εισφο­ρών, απαλ­λα­γές από πρό­στι­μα του ΕΣΡ, «διευ­θέ­τη­ση» χρό­νου εργα­σί­ας, κλπ).

«Δεν υπάρ­χουν λεφτό­δε­ντρα» για ΜΕΘ, ασθε­νο­φό­ρα, ενί­σχυ­ση των μέσων μαζι­κής μετα­φο­ράς και των δημό­σιων συγκοι­νω­νιών, αγο­ρά λεωφορείων.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως λεφτό­δε­ντρα όταν δωρί­ζο­νται 30 εκατ. ευρώ σε ιδιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις στον χώρο της Υγεί­ας για «κλι­νι­κούς και εργα­στη­ρια­κούς ελέγ­χους», όταν δίνο­νται 23 εκατ. ευρώ για τον περαι­τέ­ρω εξο­πλι­σμό της Αστυ­νο­μί­ας (περι­πο­λι­κά, θωρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα, εφο­δί­ων, κλπ).

«Δεν υπάρ­χουν λεφτό­δε­ντρα» για την ενί­σχυ­ση των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, των μικρών εμπό­ρων, των μικρο­με­σαί­ων αγρο­τών, μας ενη­με­ρώ­νει ο κ. Μητσοτάκης.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ωστό­σο, λεφτό­δε­ντρα όταν πρό­κει­ται για δοθεί κρα­τι­κή ενί­σχυ­ση (με χρή­μα­τα των φορο­λο­γού­με­νων) σε ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες, όπως για παρά­δειγ­μα τα 120 εκατ. ευρώ στην «Aegean».

Μέ βάση τα παρα­πά­νω θέτου­με – ρητο­ρι­κά – το ερώ­τη­μα: Τελι­κά, υπάρ­χουν ή όχι λεφτό­δε­ντρα κύριε Μητσοτάκη;

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο