Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν-Μπάιντεν: Συνομίλησαν επί μιάμιση ώρα για το ζήτημα της Ουκρανίας

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν και ο Ρώσος ομό­λο­γός του Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν συνο­μί­λη­σαν σήμε­ρα τηλε­φω­νι­κά επί μια και πλέ­ον ώρα για την Ουκρα­νία, ανα­κοί­νω­σε ο Λευ­κός Οίκος.

“Η ασφα­λής κλή­ση μετα­ξύ του προ­έ­δρου Μπάι­ντεν και του Ρώσου προ­έ­δρου Πού­τιν τελεί­ω­σε στις 12.06 τοπι­κή ώρα στην Ουά­σινγ­κτον (19.06 ώρα Ελλά­δας)”, δήλω­σε αξιω­μα­τού­χος μετά την πολυα­να­με­νό­με­νη αυτή συνομιλία.

Λίγο νωρί­τε­ρα το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ διέ­τα­ξε όλο το προ­σω­πι­κό της Αμε­ρι­κα­νι­κής Πρε­σβεί­ας στο Κίε­βο ‑εκτός από έναν στε­νό «πυρή­να» διπλω­μα­τών και υπαλ­λή­λων- να εγκα­τα­λεί­ψουν την ουκρα­νι­κή πρωτεύουσα.

Ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος του Αμε­ρι­κα­νι­κού ΥΠΕΞ δήλω­σε ότι η απο­χώ­ρη­ση από την πρε­σβεία, μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες των ΗΠΑ στην Ευρώ­πη, αντα­να­κλά την επεί­γου­σα ανά­γκη των Αμε­ρι­κα­νών πολι­τών να εγκα­τα­λεί­ψουν αμέ­σως την Ουκρα­νία, επει­δή η Ουά­σιγ­κτον έχει περιο­ρι­σμέ­νη ικα­νό­τη­τα να τους βοη­θή­σει εάν η χώρα μετα­τρα­πεί σε «πολε­μι­κή ζώνη».

Η Ουκρανία αποδοκιμάζει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις σχετικά με μια ρωσική εισβολή, που τροφοδοτούν “τον πανικό”

Οι αμε­ρι­κα­νι­κές προει­δο­ποι­ή­σεις που κάνουν λόγο για μια επι­κεί­με­νη επί­θε­ση της Ρωσί­ας ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας «προ­κα­λούν τον πανι­κό και δεν βοη­θούν» τους Ουκρα­νούς, είπε σήμε­ρα ο πρό­ε­δρος της χώρας Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, όπως μετα­δί­δει το πρα­κτο­ρείο Interfax-Ukraine.

«Αυτή τη στιγ­μή ο καλύ­τε­ρος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανι­κός στη χώρα μας. Και όλες αυτές οι πλη­ρο­φο­ρί­ες (σχε­τι­κά με μια πιθα­νή επί­θε­ση) το μόνο που κάνουν είναι να προ­κα­λούν τον πανι­κό και δεν μας βοη­θούν», δήλω­σε ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος, κατά τη διάρ­κεια μιας επί­σκε­ψης στην επαρχία.

Ο ίδιος έκρι­νε ότι υπάρ­χουν «πάρα πολ­λές» ανα­κοι­νώ­σεις, που κάνουν λόγο για έναν «βαθύ, ολο­κλη­ρω­τι­κό πόλε­μο εκ μέρους της Ρωσίας».

«Εάν έχε­τε μια επι­πλέ­ον πλη­ρο­φο­ρία σχε­τι­κά με μια βέβαιη, κατά 100%, εισβο­λή, δώστε την μας!», τόνισε.

«Κατα­νο­ού­με τον κίν­δυ­νο, γνω­ρί­ζου­με ότι βρί­σκο­νται εκεί», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ εκτι­μούν εδώ και εβδο­μά­δες ότι μια ρωσι­κή εισβο­λή ενα­ντί­ον της γει­το­νι­κής χώρας είναι επι­κεί­με­νη και χθες ανέ­φε­ραν πως ενδε­χο­μέ­νως πρό­κει­ται για θέμα ημερών.

«Εργα­ζό­μα­στε στο διπλω­μα­τι­κό επί­πε­δο, συζη­τά­με καθη­με­ρι­νά με τις αρχές δια­φό­ρων χωρών, τους ηγέ­τες τους, σε δια­φο­ρε­τι­κά επί­πε­δα. Για αυτό ακρι­βώς θεω­ρού­με πως η διπλω­μα­τι­κή οδός είναι η μόνη που θα οδη­γή­σει στην απο­κλι­μά­κω­ση», σημεί­ω­σε σήμε­ρα ο Ζελένσκι.

Συνομιλία Πούτιν — Μακρόν

Νωρί­τε­ρα ο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν συνο­μί­λη­σε τηλε­φω­νι­κά με τον πρό­ε­δρο της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν.

Γάλ­λος αξιω­μα­τού­χος μετά την συνο­μι­λία των δύο ανδρών δήλω­σε ότι «δεν βλέ­που­με καμία ένδει­ξη σε αυτά που λέει ο πρό­ε­δρος Πού­τιν ότι πρό­κει­ται να προ­χω­ρή­σει στην επίθεση».

Δεν βλέ­που­με καμία ένδει­ξη σε αυτά που λέει ο πρό­ε­δρος Πού­τιν ότι πρό­κει­ται να προ­χω­ρή­σει στην επί­θε­ση”, δήλω­σε ο αξιω­μα­τού­χος στους δημο­σιο­γρά­φους μετά την τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία Μακρόν και Πού­τιν που διήρ­κη­σε σχε­δόν 90 λεπτά.

“Είμα­στε ωστό­σο εξαι­ρε­τι­κά προ­σε­κτι­κοί και σε εγρή­γορ­ση ως προς τη ρωσι­κή (στρα­τιω­τι­κή) στά­ση προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γου­με το χειρότερο”.

Η Γαλ­λία θα συνι­στού­σε, εντού­τοις, τώρα στους Γάλ­λους πολί­τες να απο­φύ­γουν τα ταξί­δια στην Ουκρα­νία, δήλω­σε ο αξιωματούχος.

Παράλ­λη­λα το Ελι­ζέ ανα­κοί­νω­σε ότι ο Εμα­νου­έλ Μακρόν επα­νέ­λα­βε στον Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν την “απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα (των Δυτι­κών) να αντι­δρά­σουν” σε περί­πτω­ση στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης στην Ουκρανία.

Σύμ­φω­να με την Γαλ­λι­κή προ­ε­δρία ο Εμ. Μακρόν θα έχει από­ψε τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία με τον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο Τζο Μπάι­ντεν, τον Γερ­μα­νό καγκε­λά­ριο ‘Ολαφ Σολτς και τον Ουκρα­νό πρό­ε­δρο Βολο­ντί­μιρ Ζελένσκι.

Ρωσική διαμαρτυρία

Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας κάλε­σε σήμε­ρα τον Αμε­ρι­κα­νό στρα­τιω­τι­κό ακό­λου­θο, μετά τη δια­μαρ­τυ­ρία του για ένα περι­στα­τι­κό στο οποίο είπε ότι αμε­ρι­κα­νι­κό υπο­βρύ­χιο παρα­βί­α­σε τα χωρι­κά του ύδα­τα στην άπω Ανα­το­λή, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο RIA.

Ο ρωσι­κός στρα­τός είχε ανα­κοι­νώ­σει νωρί­τε­ρα ότι χρη­σι­μο­ποί­η­σε “κατάλ­λη­λα μέσα” ώστε το αμε­ρι­κα­νι­κό υπο­βρύ­χιο να εγκα­τα­λεί­ψει τα ρωσι­κά ύδα­τα αφού το σκά­φος αγνό­η­σε το αίτη­μα να φύγει.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο