Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Την πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης ζητάει ο δήμαρχος — Στα χέρια των Ρώσων η πόλη

Η Μαριού­πο­λη στη νότια Ουκρα­νία βρί­σκε­ται στα πρό­θυ­ρα μιας ανθρω­πι­στι­κής κατα­στρο­φής και πρέ­πει να εκκε­νω­θεί πλή­ρως, δήλω­σε σήμε­ρα ο δήμαρ­χος της πόλης, ενώ η αντι­πρό­ε­δρος της ουκρα­νι­κής κυβέρ­νη­σης Ιρί­να Βερε­στσούκ υπο­γράμ­μι­σε πως το Κίε­βο δεν σχε­διά­ζει να ανοί­ξει σήμε­ρα ανθρω­πι­στι­κούς δια­δρό­μους για την απο­μά­κρυν­ση αμά­χων από πολιορ­κη­μέ­νες πόλεις επει­δή οι υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών προει­δο­ποιούν για πιθα­νή ρωσι­κή «προ­βο­κά­τσια» στους δια­δρό­μους αυτούς.

«Δυστυ­χώς σήμε­ρα βρι­σκό­μα­στε στα χέρια των κατα­κτη­τών». Ο Μποϊ­τσέν­κο ζήτη­σε την πλή­ρη εκκέ­νω­ση του ενα­πο­μεί­να­ντος πλη­θυ­σμού της Μαριού­πο­λης, η οποία είχε πλη­θυ­σμό πάνω από 400.000 προ­τού η Ρωσία ξεκι­νή­σει την εισβο­λή της στην Ουκρα­νία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο δήμαρ­χος της Μαριού­πο­λης Βαντίμ Μποϊ­τσέν­κο δήλω­σε ότι περί­που 160.000 άμα­χοι παρα­μέ­νουν παγι­δευ­μέ­νοι στην πόλη χωρίς ηλε­κτρο­δό­τη­ση. Είκο­σι έξι λεω­φο­ρεία περι­μέ­νουν για να απο­μα­κρύ­νουν αμά­χους, αλλά οι ρωσι­κές δυνά­μεις δεν συμ­φώ­νη­σαν να τους επι­τρέ­ψουν την ασφα­λή διέ­λευ­ση, πρόσθεσε.

«Η Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία παί­ζει μαζί μας», δήλω­σε ο δήμαρ­χος. Η Ρωσία αρνεί­ται πως στο­χο­θε­τεί αμά­χους και κατη­γο­ρεί την Ουκρα­νία για την απο­τυ­χία να συμ­φω­νη­θούν ασφα­λείς διά­δρο­μοι για τους παγι­δευ­μέ­νους αμάχους.

Το ρωσι­κό δίκτυο RT μετέ­δω­σε ότι ο ηγέ­της των Τσε­τσέ­νων, Ραμ­ζάν Καντί­ροφ, έφτα­σε στην Μαριού­πο­λη για να παρά­σχει «ηθι­κή υπο­στή­ρι­ξη» στα τσε­τσε­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα που πολε­μούν στην πόλη. Οι ρωσι­κές αρχές δεν έδω­σαν λεπτο­μέ­ρειες για την πορεία των επι­χει­ρή­σε­ων στην περιο­χή, αλλά δήλω­σαν ότι «η πόλη θα ασφα­λι­στεί σύντο­μα», σύμ­φω­να με το ρωσι­κό δίκτυο.

Το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «RIA Novosti» μετέ­δω­σε πως ο επικε­φα­λής της απο­κα­λού­με­νης «Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας του Ντό­νε­τσκ» Ντέ­νις Που­σί­λιν δήλω­σε ότι ανα­μέ­νουν να πάρουν τον έλεγ­χο της Μαριού­πο­λης στο «πολύ κοντι­νό μέλλον».

Στο μετα­ξύ η ουκρα­νή υφυ­πουρ­γός Άμυ­νας Χάνα Μαλιάρ δήλω­σε σήμε­ρα πως οι ρωσι­κές δυνά­μεις ανα­συ­ντάσ­σο­νται, αλλά δεν μπο­ρούν να προ­χω­ρή­σουν που­θε­νά στην Ουκρανία.

Η ίδια πρό­σθε­σε πως οι ρωσι­κές δυνά­μεις προ­σπα­θούν να ενι­σχύ­σουν θέσεις που κρα­τούν ήδη και να δια­σπά­σουν τις άμυ­νες του Κιέ­βου, αλλά δεν έχουν ελπί­δα να κατα­λά­βουν την πρωτεύουσα.

«Από σήμε­ρα, ο εχθρός ανα­συ­ντάσ­σει τις δυνά­μεις του, αλλά δεν μπο­ρεί να προ­χω­ρή­σει που­θε­νά στην Ουκρα­νία», δήλω­σε η Μαλιάρ στη διάρ­κεια ενη­μέ­ρω­σης των δημο­σιο­γρά­φων, χωρίς να παρά­σχει στοι­χεία για τις κινή­σεις των ρωσι­κών στρατευμάτων.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο