Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τιμολόγια ρεύματος: Οι μάσκες έπεσαν, οι λογαριασμοί εκτοξεύονται

Οι «μάσκες έπε­σαν» για την «κατάρ­γη­ση της ρήτρας ανα­προ­σαρ­μο­γής» που δια­τυ­μπά­νι­ζε η κυβέρ­νη­ση όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα. Στο πλαί­σιο των νέων ρυθ­μί­σε­ων για τη δια­μόρ­φω­ση των τιμών της Ενέρ­γειας με κατάρ­γη­ση της ρήτρας, οι προ­μη­θευ­τές Ενέρ­γειας ανα­κοί­νω­σαν τα νέα τιμο­λό­για ρεύ­μα­τος για τον Αύγου­στο. Με βάση όσα ανα­κοι­νώ­θη­καν, οι αυξή­σεις είναι υπέ­ρο­γκες, σε τέτοιο βαθ­μό που όχι μόνο εκτο­ξεύ­ουν εκ νέου τους λογα­ρια­σμούς που θα δουν προ­σε­χώς τα νοι­κο­κυ­ριά, αλλά στην ουσία έχουν ενσω­μα­τώ­σει ολό­κλη­ρη τη ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής στα τιμο­λό­για και με το παρα­πά­νω! Ετσι, ανα­μέ­νε­ται οι λογα­ρια­σμοί ρεύ­μα­τος να είναι ακό­μα μεγα­λύ­τε­ροι πλέ­ον και για εκεί­νους που, μέχρι σήμε­ρα, δεν πλή­ρω­ναν τα μαλ­λιά της κεφα­λής τους για τη ρήτρα.

Συγκε­κρι­μέ­να, κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλο­βα­τώ­ρα δια­μορ­φώ­νο­νται τα ονο­μα­στι­κά οικια­κά τιμο­λό­για ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας για τον Αύγου­στο. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η κυβέρ­νη­ση, σύμ­φω­να με διαρ­ρο­ές, υπο­λό­γι­ζε ότι η τελι­κή τιμή ανά κιλο­βα­τώ­ρα τον Αύγου­στο στους λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος θα είναι κάτω από τα 20 λεπτά του ευρώ, ενώ η αντί­στοι­χη προη­γού­με­νη τιμή κυμαι­νό­ταν μετα­ξύ 18 και 20 λεπτών!

Ενδει­κτι­κά, η ΔΕΗ, που έχει το μεγα­λύ­τε­ρο μερί­διο στην προ­μή­θεια ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, ανα­κοί­νω­σε ότι το τιμο­λό­γιο για τον Αύγου­στο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλο­βα­τώ­ρα (0,498 για κατα­να­λώ­σεις πάνω από 2.000 κιλο­βα­τώ­ρες το τετρά­μη­νο). Στα 0,495 ευρώ/kWh είναι το τιμο­λό­γιο της «Ηρων» για τον επό­με­νο μήνα, στα 0,54913 ευρώ/kWh της «Protergia». Στα­δια­κά ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νω­θούν τα νέα τιμο­λό­για από όλους τους προμηθευτές.

Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα

Η ανα­κοί­νω­ση των νέων τιμο­λο­γί­ων ανά τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα είναι κάτι που είχε συμ­φω­νη­θεί μετα­ξύ τους, προ­κει­μέ­νου από τη μία οι εται­ρεί­ες να ενσω­μα­τώ­σουν τη ρήτρα στα τιμο­λό­για και από την άλλη η κυβέρ­νη­ση να ρίξει στά­χτη στα μάτια των νοι­κο­κυ­ριών, που­λώ­ντας το παρα­μύ­θι της «κατάρ­γη­σης της ρήτρας ανα­προ­σαρ­μο­γής». Αλλω­στε, η «απε­λευ­θέ­ρω­ση» της αγο­ράς Ενέρ­γειας, σε συν­δυα­σμό με το Χρη­μα­τι­στή­ριο Ενέρ­γειας και το εμπό­ριο ρύπων, καθο­ρί­ζει τις τιμές, κάτι που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπο­στη­ρί­ζουν και υλοποιούν.

Μετά τις ανα­κοι­νώ­σεις των εται­ρειών ο υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντας και Ενέρ­γειας, Κώστας Σκρέ­κας, ανα­κοί­νω­σε πως η επι­δό­τη­ση επε­κτεί­νε­ται και για τον Αύγου­στο, δηλώ­νο­ντας προ­κλη­τι­κά: «Από σήμε­ρα, οι πολί­τες έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να γνω­ρί­ζουν εγκαί­ρως, και με δια­φά­νεια, την πραγ­μα­τι­κή τιμή κάθε προ­μη­θευ­τή ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, καθώς οι πάρο­χοι υπο­χρε­ώ­νο­νται να ενη­με­ρώ­σουν για τις τιμές του επό­με­νου μήνα με ανάρ­τη­ση στην ιστο­σε­λί­δα τους. Τώρα όλα είναι καθα­ρά, όλα είναι δια­φα­νή και οι κατα­να­λω­τές μπο­ρούν να συγκρί­νουν και να επι­λέ­ξουν τον πάρο­χο που επιθυμούν».

Πρό­σθε­σε πως για τον μήνα Αύγου­στο, η συνο­λι­κή επι­δό­τη­ση «προ­σεγ­γί­ζει τα 1,136 δισ. ευρώ, απορ­ρο­φώ­ντας έως και το 90% της αύξη­σης για όλους τους οικια­κούς κατα­να­λω­τές για το σύνο­λο της μηνιαί­ας κατα­νά­λω­σης και για τις κύριες και μη κύριες κατοι­κί­ες, το 100% της αύξη­σης για τους δικαιού­χους ΚΟΤ, το 80% της αύξη­σης για τους μικρο­με­σαί­ους επαγ­γελ­μα­τί­ες με παρο­χή ισχύ­ος μέχρι 35 KVa, και το 82–99% της αύξη­σης για τους αγρό­τες». Μόνο που όλα αυτά τα μέτρα δεν έχουν κανέ­να αντί­κρι­σμα, κάτι που φάνη­κε πρό­σφα­τα και από το «Power pass». Θυμί­ζου­με άλλω­στε ότι οι φου­σκω­μέ­νοι λογα­ρια­σμοί έρχο­νταν με τιμές στα 15 και 20 λεπτά ανά κιλο­βα­τώ­ρα, ενώ τίπο­τα δεν εξα­σφα­λί­ζει ότι δεν θα υπάρ­ξει εκ νέου αύξη­ση τον Σεπτέμ­βρη, δεδο­μέ­νου ότι το ράλι των διε­θνών τιμών συνεχίζεται.

«Για όλες τις κύριες και μη κύριες κατοι­κί­ες η επι­δό­τη­ση ανέρ­χε­ται στα 337 ευρώ/MWh για το σύνο­λο της μηνιαί­ας κατα­νά­λω­σης και χωρίς εισο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια. Απορ­ρο­φού­με, έτσι, το 90% της αύξη­σης με στό­χο η τιμή της κιλο­βα­τώ­ρας να κυμαί­νε­ται μετα­ξύ 15 — 17 λεπτών. Για τους δικαιού­χους κοι­νω­νι­κού τιμο­λο­γί­ου η επι­δό­τη­ση ανέρ­χε­ται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορ­ρο­φή­σου­με έως και το 100% της αύξη­σης. Για τους εμπο­ρι­κούς κατα­να­λω­τές με παρο­χή ισχύ­ος μέχρι 35 KVa εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα, εστια­τό­ρια, περί­πτε­ρα, ψιλι­κά η επι­δό­τη­ση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνο­λο της μηνιαί­ας κατα­νά­λω­σης και απορ­ρο­φού­με έως και το 80% της ανα­τί­μη­σης. Για τους αγρό­τες και όλα τα αγρο­τι­κά τιμο­λό­για η επι­δό­τη­ση ανέρ­χε­ται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύ­πτο­ντας από το 82% έως το 99% της αύξη­σης. Στους βιο­μη­χα­νι­κούς κατα­να­λω­τές η επι­δό­τη­ση θα είναι 250 ευρώ / MWh ώστε να απορ­ρο­φή­σου­με έως και το 67% της αύξη­σης. Για το φυσι­κό αέριο και για τους εμπο­ρι­κούς κατα­να­λω­τές, η επι­δό­τη­ση ανέρ­χε­ται στα 30 ευρώ / θερ­μι­κή MWh», είπε ο υπουργός.

Θυμί­ζου­με, τέλος, ότι από κοι­νού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφι­σαν πριν από μερι­κές μέρες στη Βου­λή νομο­σχέ­διο με το οποίο ενσω­μα­τώ­νε­ται Οδη­γία της ΕΕ που «επι­και­ρο­ποιεί» και «εκσυγ­χρο­νί­ζει» το καθε­στώς των άδι­κων ειδι­κών φόρων κατα­νά­λω­σης στο ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα και στα «ενερ­γεια­κά προ­ϊ­ό­ντα», δηλα­δή των φόρων που μαζί με τα «πρά­σι­να» χαρά­τσια, τη ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής, κ.λπ. εκτι­νάσ­σουν «στον Θεό» την τιμή του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και την ακρί­βεια στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατανάλωσης!

Πηγή: 902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο