Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τιμώντας την 25 Μαρτίου το 1946 (Ντοκουμέντο)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Πρό­κει­ται για ένα ντο­κου­μέ­ντο που βρί­σκε­ται στα ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας (Αρχείο Μιχά­λη Αδα­μί­δη). Είναι ανα­κοί­νω­ση που κυκλο­φό­ρη­σε το 1946 από μέρους της «Δια­κομ­μα­τι­κής Επι­τρο­πής ΕΑΜ Βέροιας» και δίνει αφε­νός το στίγ­μα της επο­χής και αφε­τέ­ρου τις τότε εκτι­μή­σεις για την Επα­νά­στα­ση του ’21. Συν­δέ­ει την επα­νά­στα­ση του ’21 με την Εθνι­κή Αντί­στα­ση, κάνει ανα­φο­ρά στον ηρω­ι­κό Δεκέμ­βρη και στην παρέμ­βα­ση των ξένων δυνά­με­ων, ενώ συν­δέ­ει την ιστο­ρι­κή επέ­τειο με κάλε­σμα για ΑΠΟΧΗ από τις εκλο­γές στις 31 Μάρ­τη 1946

prokurixi2

 

Γρά­φει σχε­τι­κά η προκήρυξη:

« Προς το λαό του νομού μας
Έλλη­νες, Ελληνίδες

Η 25 του Μάρ­τη είναι η Μεγά­λη μας Εθνι­κή γιορ­τή. Επέ­τειος της Επα­νά­στα­σης του ‘21

Με τα μεγα­λό­πνοα πατριω­τι­κά δημο­κρα­τι­κά απε­λευ­θε­ρω­τι­κά κηρύγ­μα­τα του πρω­το­μά­στο­ρα της λευ­τε­ριάς Ρήγα Φερ­ραί­ου του φλο­γε­ρού Παπα­φλέσ­σας του Καρα­τζά του Οικο­νό­μου της Φιλι­κής Εται­ρεί­ας ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και με τα προ­ο­δευ­τι­κά επα­να­στα­τι­κά ιδα­νι­κά της Μεγά­λης Γαλ­λι­κής Επα­νά­στα­σης η ελλη­νι­κή ψυχή, η Εθνι­κή συνεί­δη­ση που ποτέ δεν έσβυ­σε στα 400 χρό­νια βίας και τυρ­ρα­νί­ας πύρω­σε και φλο­γί­στη­κε με την ΑΘΑΝΑΤΗ ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ. Στις 25 του Μάρ­τη για πρώ­τη φορά υψώ­θη­κε και κυμά­τι­σε στον Ελλη­νι­κό ουρα­νό η γαλα­νό­λευ­κη, το σύμ­βο­λο της λευ­τε­ριάς βρό­ντη­σε κι’ αντή­χη­σε στα ελλη­νι­κά βου­νά το καρυοφύλλι.

Στις 25 του Μάρ­τη οι έλλη­νες αγρό­τες, εργά­τες, ναύ­τες και δια­νο­ού­με­νοι ύψω­σαν περή­φα­να το ανά­στη­μά τους ενά­ντια στην πανί­σχυ­ρη Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία και στον ντό­πιο Κοτζα­μπα­ση­δι­σμό και μαζί ενά­ντια στην αντί­δρα­ση της ιερής συμ­μα­χί­ας και δημιούρ­γη­σαν την αθά­να­τη τη δοξα­σμέ­νη κλευ­του­ριά. Κι’ ύστε­ρα από ένα μακρο­χρό­νιο άνι­σο σκλη­ρό αγώ­να νίκη­σαν. Νίκη­σε το Ελλη­νι­κό Έθνος, Νίκη­σε η Ελλη­νι­κή λεβεντιά.

Η επα­νά­στα­ση του ’21 είναι μία από τις φωτει­νό­τε­ρες σελί­δες της ελλη­νι­κής ιστο­ρί­ας. Μια ολό­λα­μπρη σελι­δα αθά­να­της δόξας και μεγα­λεί­ου. Είναι η πρώ­τη, η Μεγά­λη Εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κή Αντί­στα­ση της Νεο­ελ­λη­νι­κής Ιστο­ρί­ας. Είνε η ίδια η ιστο­ρία της επο­ποι­ί­ας της εθνι­κής αντί­στα­σης που όλοι ζήσαμε.

Η σημε­ρι­νή γιορ­τή ανή­κει στο λαό, για­τί το ’21 είναι δημιούρ­γη­μα του λαού. Και πρέ­πει να πάρει παλ­λαϊ­κό πανε­θνι­κό χαρα­κτή­ρα με τη συμ­με­το­χή όλου του λαού.
Ο λαός μας θα γιορ­τά­σει την εθνι­κή του γιορ­τή πανηγυρικά.

Πατριώ­τες και Πατριώτισσες

Όπως ακρι­βώς έγι­νε το Δεκέμ­βρη, οι ξένοι, κι’ ιδιαί­τε­ρα οι Άγγλοι, μαζύ με την ντό­πια αντί­δρα­ση ανέ­κο­ψαν το δρό­μο για τη δημο­κρα­τι­κή ανά­πλα­ση της χώρας μας και μισό­λυ­σαν ή δεν έλυ­σαν καθό­λου τα προ­βλή­μα­τα του λαού μας και του έθνους.

Σήμε­ρα ο ελλη­νι­κός λαός παλεύ­ει ύστε­ρα από 120 χρό­νια για τα ίδια ιδα­νι­κά για τον ίδιο σκο­πό. Για Δημο­κρα­τία, για ανε­ξαρ­τη­σία για την Ελλάδα.

Οπλι­σμέ­νος με την πεί­ρα και τα διδάγ­μα­τα του ’21 και ’41, φωτι­σμέ­νος με τα αθά­να­τα προ­ο­δευ­τι­κά σύμ­βο­λα 21 και 41 θα επι­βά­λει τελι­κά τη θέλη­σή του. Θα ματαιώ­σει τα σχέ­δια των αντι­δρα­στι­κών δυνά­με­νων και στη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση δε θα πάρει κανέ­νας μέρος στις ετοι­μα­ζό­με­νες κωμι­κές μα και ψεύ­τι­κες κι’ εγκλη­μα­τι­κές εκλογές.

Και τελι­κά θα ανα­κτή­σει και θα κατο­χυ­ρώ­σει της εθνι­κή του ανε­ξαρ­τη­σία και τη δημο­κρα­τία. Το Μεσο­λόγ­γι, αθά­να­το και φωτει­νό σύμ­βο­λο λευ­τε­ριάς, δημο­κρα­τί­ας και προ­ό­δου, μας φωτί­ζει το δρόμο.

Ζήτω ο ηρω­ϊ­κός ελλη­νι­κός λαός.
Ζήτω η επα­νά­στα­ση του ‘21
Ζήτω η εθνι­κή αντίσταση
Ζήτω η εθνι­κή ανεξαρτησία.
Ζήτω η Δημοκρατία

24 Μάρ­τη 1946
Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΑΜ ΒΕΡΟΙΑΣ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο