Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αποθήκευση κρασιού στο σπίτι

Κάποιες μέρες είναι τόσο κου­ρα­στι­κές και επί­πο­νες, όπου το μόνο πράγ­μα που μπο­ρεί να σας χαλα­ρώ­σει είναι μια γου­λιά ενός γευ­στι­κού κρα­σιού στο τέλος της ημέ­ρας. Είτε είστε φαν του λευ­κού ή του κόκ­κι­νου, το να υπάρ­χει πάντο­τε δια­θέ­σι­μο στο σπί­τι σας ένα ποιο­τι­κό κόκ­κι­νο κρα­σί, απο­τε­λεί μεγά­λο όφε­λος για κάθε σπί­τι. Φαντα­στεί­τε τώρα ότι ανοί­γε­τε ένα μπου­κά­λι “Μαγι­κό Βου­νό” Λαζα­ρί­δη, περι­μέ­νο­ντας να γευ­τεί­τε όλα αυτά τα πλού­σια αρώ­μα­τα των μπα­χα­ρι­κών και καπνού, και αντ’ αυτού να γευ­τεί­τε κάτι που να θυμί­ζει ελά­χι­στα στο αγα­πη­μέ­νο σας κόκ­κι­νο κρα­σί. Σίγου­ρα είναι κάτι που δεν θα το ήθε­λε κανείς.

Βρείτε τη σωστή θερμοκρασία 

Κατά την απο­θή­κευ­ση του κρα­σιού, να έχε­τε πάντα στο νου σας τον βασι­κό κανό­να του 60/60. 60 βαθ­μοί Φαρε­νάιτ (15.5 βαθ­μοί Κελ­σί­ου) και 60% το επί­πε­δο υγρα­σί­ας στο δωμά­τιο στο οποίο το τοπο­θε­τεί­τε. Πρέ­πει να γνω­ρί­ζε­τε πως τα κρα­σιά “αντι­πα­θούν” το ζεστό και ξηρό κλί­μα. Εάν λοι­πόν απο­θη­κεύ­σε­τε το κρα­σί σας σε ένα δρο­σε­ρό χώρο, θα κατα­φέ­ρε­τε να το δια­τη­ρή­σε­τε για ένα σημα­ντι­κό χρο­νι­κό διάστημα.

Οργανώστε τα μπουκάλια σας 

“Για κάθε λεπτό που σπα­τα­λά­τε στην οργά­νω­ση ενός πράγ­μα­τος, κερ­δί­ζε­τε πίσω μια ώρα” είχε πει ο Βενια­μίν Φρα­γκλί­νος και είναι κάτι που μας βρί­σκει από­λυ­τα σύμ­φω­νους. Ένας απο­τε­λε­σμα­τι­κός τρό­πος οργά­νω­σης, είναι να οργα­νώ­σε­τε τα κρα­σιά σας ανα περιο­χή, για παρά­δειγ­μα να ξεχω­ρί­σε­τε τα ελλη­νι­κά με τα ξένα κρα­σιά σας. Στη συνέ­χεια, μπο­ρεί­τε να τα οργα­νώ­σε­τε χρο­νο­λο­γι­κά, με τα παλαιό­τε­ρα μπου­κά­λια να τοπο­θε­τού­νται στο κάτω μέρος του ραφιού και τα νεό­τε­ρα προς την κορυφή.

Φυλάξτε τα “καθημερινά κρασιά” σας στο ψυγείο 

Μπο­ρεί­τε να απο­θη­κεύ­σε­τε τα πιο πολύ­τι­μα κρα­σιά στο ασφα­λές και δρο­σε­ρό μέρος που ανα­φέ­ρα­με και παρα­πά­νω και να τοπο­θε­τή­σε­τε τα καθη­με­ρι­νά σας κρα­σιά στο ψυγείο σας — ναι, ακό­μη και τα κόκ­κι­να κρα­σιά σας. Είναι προ­τι­μό­τε­ρο να βγά­λεις ένα κόκ­κι­νο κρα­σί από το ψυγείο μια ώρα πριν το απο­λαύ­σεις, παρα να βασι­στείς στη θερ­μο­κρα­σία ή το φωτι­σμό του σπι­τιού σου.

Χρησιμοποιήστε τα καλύτερα υλικά για το κελάρι κρασιών σας

Εάν είστε από εκεί­νους που η ενα­σχό­λη­ση τους είναι τόσο μεγά­λη με το κρα­σί, ώστε έχε­τε φτά­σει στο σημείο να αντι­γρά­ψε­τε μια κάβα στην Αθή­να στο σπί­τι σας, τότε αυτή η ενέρ­γεια απευ­θύ­νε­ται σε εσάς. Σκε­φτεί­τε την προ­σθή­κη μετρη­τών οθό­νης, συρ­τα­ριών και ραφιών για να τοπο­θε­τή­σε­τε τα κρα­σιά σας. Για τους πιο εξει­δι­κευ­μέ­νους, η κατο­χή ενός βαρε­λιού κρα­σιού σίγου­ρα θα δώσει μια αξιό­πι­στη λύση για τη μακρο­χρό­νια δια­τή­ρη­σή του.

Επενδύστε σε ένα ψυγείο κρασιού

Επεν­δύ­στε σε ένα ειδι­κό ψυγείο κρα­σιού μικρού μεγέ­θους — ακό­μη και αν έχε­τε για παρά­δειγ­μα 5 μπου­κά­λια στην κατο­χή σας. Σε ένα ειδι­κό ψυγείο κρα­σιού μπο­ρεί­τε να απο­θη­κεύ­σε­τε οποιο­δή­πο­τε μπου­κά­λι δεν έχε­τε σκο­πό να τα κατα­να­λώ­σε­τε βραχυπρόθεσμα.

Δώστε προσοχή στην ωρίμανση του κρασιού σας 

Είναι γεγο­νός πως ορι­σμέ­να κρα­σιά ωρι­μά­ζουν καλύ­τε­ρα από κάποια άλλα. Τα λευ­κά και τα ροζέ δεν επω­φε­λού­νται απα­ραί­τη­τα με το πέρας του χρό­νου. Από την άλλη τα κόκ­κι­να κρα­σιά, μπο­ρούν να ωρι­μά­σουν από 3 έως 10 χρό­νια, ανα­πτύσ­σο­ντας μερι­κές ενδια­φέ­ρου­σες νέες γεύσεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο