Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι πρέπει να κάνετε άμεσα με τον σκύλο/γάτα σας – Ο νέος νόμος για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς

Σύμ­φω­να με το ΦΕΚ 169/18–9‑2021 (Ν.4830) που αφο­ρά το «Νέο Πλαί­σιο για την ευζω­ία των ζώων συντρο­φιάς – Πρό­γραμ­μα «ΑΡΓΟΣ» και λοι­πές δια­τά­ξεις» ο ιδιο­κτή­της ζώου συντρο­φιάς έχει τις εξής υποχρεώσεις:

1) Να στει­ρώ­σει τον σκύ­λο ή τη γάτα του, εντός έξι μηνών από την από­κτη­σή τους, εφό­σον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Εάν το ζώο είναι μικρό­τε­ρο σε ηλι­κία (κάτω του ενός έτους), τότε ο ιδιο­κτή­της θα πρέ­πει να φρο­ντί­σει για τη στεί­ρω­σή του αφού συμπλη­ρώ­σει τους 12 μήνες ζωής και μέσα σε χρο­νι­κό διά­στη­μα έξι μηνών. Ωστό­σο, η προ­θε­σμία μπο­ρεί να δια­φο­ρο­ποιεί­ται, ανά­λο­γα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά του, έπει­τα από εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νη γνω­μά­τευ­ση κτηνιάτρου.

Η στεί­ρω­ση δεν είναι υπο­χρε­ω­τι­κή για ζώα, των οποί­ων δείγ­μα γενε­τι­κού υλι­κού (DNA) έχει απο­στα­λεί στο Εργα­στή­ριο Φύλα­ξης και Ανά­λυ­σης Γενε­τι­κού Υλι­κού Ζώων Συντρο­φιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ)

ΚΚΕ: Πεδίο επιχειρηματικής δράσης αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα

Αντίθετοι στον νόμο για τα ζώα συντροφιάς οι κτηνίατροι

“Είναι σίγουρο ότι ο πακτωλός χρημάτων που τον συνο­δεύ­ει δεν αφο­ρά καθόλου στα ίδια τα ζώα και ούτε ποτέ θα φτάσει σε αυτά”

“Κανένας ορθός νους, αλλά και κανένας απλός νους, δεν μπο­ρεί να κατανοήσει για­τί ένα νομοσχέδιο, που αφο­ρά στην ευζωία, στην υγεία των ζώων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, επιμένει να ψηφι­στεί και διαφημίζεται τόσο, όταν:

- κανένα κενό δεν συμπληρώνει.

- σύσσωμη η επι­στη­μο­νι­κή, η επαγ­γελ­μα­τι­κή και η ζωο­φι­λι­κή κοινότητα έχει απολύτως αντίθετη γνώμη.

- κανένας νους δεν γίνεται να κατανοήσει, ποια αλα­ζο­νι­κή συμπε­ρι­φο­ρά επιβάλλει να αγνοηθούν φορείς με ενδιαφέρον αλλά και εμπειρία πολύπλευρη και πολυ­ε­τή, όταν δεκάδες κείμενα θέσεων, αντιπαραθέσεων, τεκμηρίωσης και προσπαθειών κατέληξαν μάλλον σε κάδους απορριμμάτων σε μια προ­σχη­μα­τι­κή διαβούλευση.

- είναι δύσκολο, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να πιστέψει κανείς, όσο καλή προαίρεση και αν έχει, ότι το ενδιαφέρον ενός αναίτιου σχεδίου νόμου για “την προστασία των ζώων” έχει σκο­πό τα ίδια τα ζώα.

Ν.4830

Στην περί­πτω­ση που ο ιδιο­κτή­της αρνεί­ται να στει­ρώ­σει το ζώο του, ή δεν απο­στεί­λει δείγ­μα γενε­τι­κού υλι­κού (DNA) στο Εργα­στή­ριο Φύλα­ξης και Ανά­λυ­σης Γενε­τι­κού Υλι­κού Ζώων Συντρο­φιάς, θα του επι­βλη­θεί πρό­στι­μο 1.000 ευρώ. Παράλ­λη­λα, θα του δοθεί τρί­μη­νη προ­θε­σμία για να προ­βεί στη στεί­ρω­ση ή την απο­στο­λή δείγ­μα­τος γενε­τι­κού υλι­κού του ζώου.

Αν παρέλ­θει και αυτό το χρο­νι­κό διά­στη­μα, και ο ιδιο­κτή­της δεν έχει μερι­μνή­σει για την απαι­τού­με­νη ενέρ­γεια, τότε επι­βάλ­λε­ται εκ νέου το πρόστιμο.

Πρέ­πει να διευ­κρι­νι­σθεί ότι η υπο­χρέ­ω­ση του ιδιο­κτή­τη να στει­ρώ­σει το δεσπο­ζό­με­νο ζώο συντρο­φιάς ή να απο­στεί­λει δείγ­μα γενε­τι­κού υλι­κού του (DNA) άρχε­ται την 1/3/2022 και τα πρό­στι­μα θα επι­βάλ­λο­νται από την 1/9/2022.

Να ανα­φερ­θεί ότι, η στεί­ρω­ση δεν είναι υπο­χρε­ω­τι­κή για τους σκύ­λους εργα­σί­ας των Ενό­πλων Δυνάμεων.

2) Να σημά­νει και να κατα­γρά­ψει τον σκύ­λο ή τη γάτα του στο Εθνι­κό Μητρώο Ζώων Συντρο­φιάς (ΕΜΖΣ), πριν το ζώο απο­χω­ρί­σει από τον τόπο γέν­νη­σής του και, οπωσ­δή­πο­τε, εντός προ­θε­σμί­ας δύο μηνών από τη γέν­νη­ση του, όπως και σε κάθε άλλη περί­πτω­ση απόκτησης.

Να τονι­στεί ότι είναι υπο­χρε­ω­τι­κή η ηλε­κτρο­νι­κή σήμαν­ση κάθε σκύ­λου και γάτας, η κατα­χώ­ρι­σή τους στο ΕΜΖΣ, όπως και η κατα­χώ­ρι­ση κάθε μετα­βο­λής. Δηλα­δή, ο ιδιο­κτή­της ή ο ανά­δο­χος του ζώου συντρο­φιάς (σκύ­λου ή γάτας) είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος να ενη­με­ρώ­νει τον κτη­νί­α­τρο ή τον αρμό­διο υπάλ­λη­λο του δήμου, για τη μετα­βο­λή των στοι­χεί­ων που έχουν κατα­χω­ρι­σθεί στο ΕΜΖΣ, και αφο­ρούν είτε τον ίδιο (όπως ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο, διεύ­θυν­ση, τηλέ­φω­νο, αριθ­μό ταυ­τό­τη­τας ή δια­βα­τη­ρί­ου ή άλλου ισο­δύ­να­μου δημο­σί­ου εγγρά­φου) είτε το ζώο συντρο­φιάς, το αργό­τε­ρο εντός προ­θε­σμί­ας 10 εργα­σί­μων ημε­ρών από τη μεταβολή.

Κατ’ εξαί­ρε­ση, η απώ­λεια και η εύρε­ση θα πρέ­πει να δηλω­θούν εντός προ­θε­σμί­ας δύο εργά­σι­μων ημε­ρών, από το σχε­τι­κό γεγο­νός. Σε περί­πτω­ση αλλα­γής ιδιο­κτή­τη, ενη­με­ρώ­νο­νται, ανα­λό­γως, από τον κτη­νί­α­τρο, το ΕΜΖΣ και το δια­βα­τή­ριο του ζώου.

Αν ο ιδιο­κτή­της πρό­κει­ται να μετα­να­στεύ­σει σε άλλη χώρα μαζί με το ζώο του, τότε η δια­γρα­φή του ζώου συντρο­φιάς από το ΕΜΖΣ πραγ­μα­το­ποιεί­ται απο­κλει­στι­κά με την επί­δει­ξη σχε­τι­κού απο­δει­κτι­κού εγγρά­φου, το οποίο έχει εκδο­θεί από δημό­σια αρχή, πάρο­χο υπη­ρε­σιών κοι­νής ωφέ­λειας ή χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό ίδρυ­μα της χώρας όπου θα εγκατασταθούν.

3) Να μερι­μνά για τον ετή­σιο εμβο­λια­σμό του ζώου, εφό­σον αυτός προ­βλέ­πε­ται, και την κτη­νια­τρι­κή εξέ­τα­σή του, η οποία απο­δει­κνύ­ε­ται από το ηλε­κτρο­νι­κό βιβλιά­ριο υγεί­ας ή το δια­βα­τή­ριο του ζώου, εφό­σον διαθέτει.

4) Να τηρεί τους κανό­νες ευζω­ί­ας του ζώου συντρο­φιάς και να μερι­μνά για την ανα­γκαία κτη­νια­τρι­κή περί­θαλ­ψή του. Να του εξα­σφα­λί­ζει άνε­το, υγιει­νό και κατάλ­λη­λο κατά­λυ­μα, το οποίο να είναι προ­σαρ­μο­σμέ­νο στον φυσι­κό τρό­πο δια­βί­ω­σης του ζώου. Παράλ­λη­λα, το κατά­λυ­μα θα πρέ­πει να του επι­τρέ­πει να βρί­σκε­ται στη φυσι­κή του στά­ση, έτσι ώστε να μην εμπο­δί­ζο­νται οι φυσι­κές του κινή­σεις. Επί­σης, στο ζώο θα πρέ­πει να δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα για πραγ­μα­το­ποί­η­ση της απα­ραί­τη­της για την υγεία και την ευζω­ία του άσκη­σης.

5) Να έχει στην κατο­χή του το δια­βα­τή­ριο του ζώου του, εάν πρό­κει­ται να ταξι­δέ­ψει με αυτό στο εξω­τε­ρι­κό και να μερι­μνά για την ενη­μέ­ρω­σή του, σε περί­πτω­ση μετα­βο­λής των στοι­χεί­ων του ιδιο­κτή­τη ή του ζώου.

6) Να μην εγκα­τα­λεί­πει το ζώο συντρο­φιάς του. Στην περί­πτω­ση που επι­θυ­μεί να το απο­χω­ρι­στεί, και εφό­σον δεν έχει βρει νέο ιδιο­κτή­τη, είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος να γνω­στο­ποι­ή­σει την πρό­θε­σή του στην αρμό­δια υπη­ρε­σία του δήμου, του τόπου της μόνι­μης κατοι­κί­ας του.

Ο δήμος μερι­μνά για την υιο­θε­σία του και τη γνω­στο­ποιεί μέσω της Πανελ­λή­νιας Πλατ­φόρ­μας Υιο­θε­σί­ας Αδέ­σπο­των Ζώων Συντροφιάς.

Η ανάρ­τη­ση της δεν θα ξεπερ­νά τους δύο μήνες, εφό­σον πρό­κει­ται για σκύ­λο ή γάτα.

Αν δεν βρε­θεί νέος ιδιο­κτή­της, το παρα­δί­δει στην αρμό­δια υπη­ρε­σία του δήμου, με την υπο­γρα­φή σχε­τι­κής υπεύ­θυ­νης δήλω­σης, και κατα­βά­λει 300 ευρώ για την παρά­δο­ση του σκύ­λου του ή 100 ευρώ για τη γάτα του ή άλλο ζώο συντροφιάς.

Ειδι­κά για τους σκύ­λους και τις γάτες, ο πιστο­ποι­η­μέ­νος υπάλ­λη­λος του δήμου μερι­μνά άμε­σα για την ενη­μέ­ρω­ση του ΕΜΖΣ ως προς τη μετα­βο­λή αυτή και την κατα­γρα­φή του ζώου ως αδέ­σπο­του με τα στοι­χεία του δήμου.

Ο ιδιο­κτή­της που απο­χω­ρί­ζε­ται το ζώο συντρο­φιάς του και το παρα­δί­δει στον δήμο, στε­ρεί­ται της δυνα­τό­τη­τας από­κτη­σης άλλου ζώου συντρο­φιάς για χρο­νι­κό διά­στη­μα τριών ετών

7) Να μερι­μνά για τον καθα­ρι­σμό του περι­βάλ­λο­ντος από τα περιτ­τώ­μα­τα του ζώου συντρο­φιάς, εκτός αν πρό­κει­ται για σκύ­λο βοή­θειας, έρευ­νας και διά­σω­σης κατά τη διάρ­κεια άσκη­σης των καθη­κό­ντων του, σκύ­λο στη διάρ­κεια του κυνη­γιού ή σκύ­λο φύλα­ξης ποι­μνί­ων κατά τη διάρ­κεια εκτέ­λε­σης των καθη­κό­ντων τους.

8) Να φρο­ντί­ζει, ώστε να καλύ­πτο­νται οι ελά­χι­στες ανά­γκες του ζώου. Το ζώο θα πρέ­πει να έχει επαρ­κή επα­φή με τον ίδιο ή άλλον άνθρω­πο, ώστε να μην νοιώ­θει μονα­ξιά και να δια­τη­ρεί­ται η ψυχι­κή του υγεία. Επί­σης, θα πρέ­πει να μερι­μνά για την εκπαί­δευ­σή του, όταν απαιτείται.

9)  Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέ­χει ιατρι­κός λόγος. Επι­τρέ­πε­ται η πρα­κτι­κή κοπής μικρού τμή­μα­τος του ενός αυτιού γάτας από κτη­νί­α­τρο, μετά από επέμ­βα­ση στείρωσης.

Σε κάθε περί­πτω­ση, να δια­σφα­λί­ζει ότι το ζώο συντρο­φιάς απο­λαμ­βά­νει τις πέντε ελευ­θε­ρί­ες των ζώων:
i. Ελευ­θε­ρία από την πεί­να και τη δίψα,
ii. Ελευ­θε­ρία από άσκο­πη ταλαι­πω­ρία και καταπόνηση,
iii. Ελευ­θε­ρία από πόνο, τραυ­μα­τι­σμό και ασθένεια,
iv. Ελευ­θε­ρία από φόβο και αγωνία,
v. Ελευ­θε­ρία έκφρα­σης φυσιο­λο­γι­κής συμπεριφοράς).

10) Ο ιδιο­κτή­της ή ο ανά­δο­χος ζώου συντρο­φιάς ευθύ­νε­ται για οποια­δή­πο­τε βλά­βη ή ζημιά προ­κα­λεί­ται από το ζώο, σύμ­φω­να με το άρθρο 924 του Αστι­κού Κώδι­κα (π.δ. 456/1984, Α’ 164).

Για τα αδέ­σπο­τα ζώα συντρο­φιάς, τα οποία δεν φιλο­ξε­νού­νται σε ανά­δο­χο, η αντί­στοι­χη ευθύ­νη βαρύ­νει το πρό­σω­πο, τα στοι­χεία του οποί­ου έχουν κατα­χω­ρη­θεί στο ΕΜΖΣ για το συγκε­κρι­μέ­νο ζώο (δήμος ή φιλο­ζω­ι­κό σωμα­τείο ή φιλο­ζω­ι­κή οργά­νω­ση μη κερ­δο­σκο­πι­κού χαρα­κτή­ρα ή ιδιώ­της που δια­θέ­τουν κατα­φύ­γιο), εφό­σον αυτοί δεν έχουν συμ­μορ­φω­θεί με τις υπο­χρε­ώ­σεις τους από τον νόμο και ιδί­ως, αν δεν έχουν στει­ρώ­σει τα ζώα αυτά, εκτός εάν κατα­βλη­θεί αστι­κή απο­ζη­μί­ω­ση για την προ­κλη­θεί­σα βλά­βη ή ζημία από άλλον φορέα, όπως ασφα­λι­στι­κή εταιρεία.

Για τα αδέ­σπο­τα ζώα συντρο­φιάς που δεν έχουν σημαν­θεί, η ευθύ­νη βαρύ­νει τον δήμο, στα όρια του οποί­ου προ­κλή­θη­κε η βλά­βη ή η ζημία.

11) Να μερι­μνά να γίνε­ται ο περί­πα­τος του σκύ­λου πάντα με συνο­δό και οφεί­λει να παίρ­νει τα κατάλ­λη­λα μέτρα, έτσι ώστε να μην εξέρ­χε­ται ελεύ­θε­ρα ο σκύ­λος του από τον χώρο της ιδιο­κτη­σί­ας του και εισέρ­χε­ται σε χώρους άλλων ιδιο­κτη­σιών ή σε κοι­νό­χρη­στους χώρους.

Για την απο­φυ­γή ατυ­χη­μά­των υπο­χρε­ού­ται, κατά τη διάρ­κεια του περι­πά­του, να κρα­τά­ει τον σκύ­λο του με λου­ρί και να βρί­σκε­ται σε μικρή από­στα­ση από αυτόν – η ίδια υπο­χρέ­ω­ση ισχύ­ει και για οποιον­δή­πο­τε συνο­δό του ζώου.

Η υπο­χρέ­ω­ση αυτή δεν ισχύ­ει όταν ο σκύ­λος βρί­σκε­ται μέσα σε πάρ­κο ζώων. Οφεί­λει να φρο­ντί­ζει να μην μένει μόνι­μα δεμέ­νος ο σκύ­λος του, και όχι πάνω από δύο ώρες την ημέ­ρα, εντός της ιδιο­κτη­σί­ας του, ακό­μα κι αν η αλυ­σί­δα ή το σκοι­νί είναι μακρύ.

Σε εξαι­ρε­τι­κές περι­πτώ­σεις, και εφό­σον η ιδιο­κτη­σία δεν έχει περί­φρα­ξη, επι­τρέ­πε­ται η χρή­ση υπό­γειου ηλε­κτρο­νι­κού φράχτη.

Αν ο σκύ­λος μένει μόνι­μα στην αυλή ή σε άλλον εξω­τε­ρι­κό χώρο, τότε οφεί­λει να του παρέ­χει κατά­λυ­μα για ανά­παυ­ση, το οποίο να είναι τοπο­θε­τη­μέ­νο σε δρο­σε­ρό και σκιε­ρό μέρος το καλο­καί­ρι, και, τον χει­μώ­να να είναι επαρ­κώς προ­στα­τευ­μέ­νο από το κρύο και τον αέρα.

Να τονι­στεί ότι το κατά­λυ­μα για ανά­παυ­ση πρέ­πει να προ­στα­τεύ­ε­ται από τη βρο­χή, το χιό­νι και τα λιμνά­ζο­ντα ύδατα.

Ο εξω­τε­ρι­κός χώρος, στον οποίο δια­μέ­νει ο σκύ­λος, πρέ­πει να καθα­ρί­ζε­ται ανά τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα και η έκτα­σή του να του δίνει τη δυνα­τό­τη­τα κίνη­σης και άσκη­σης ‑ανά­λο­γης με τη φυλή και την ηλι­κία του.

12) Ο ιδιο­κτή­της γάτας οφεί­λει να μερι­μνά, ώστε αυτή να μην δια­βιεί σε κλου­βί.

13)  Απα­γο­ρεύ­ε­ται η αφαί­ρε­ση του μέσου ηλε­κτρο­νι­κής σήμαν­σης από τον ιδιο­κτή­τη του ζώου συντρο­φιάς, ή από άλλο πρό­σω­πο, ή από κτη­νί­α­τρο, χωρίς κτη­νια­τρι­κή γνω­μά­τευ­ση, η οποία βεβαιώ­νει την ανα­γκαιό­τη­τα της αφαί­ρε­σης και εντο­λή αρμό­διου εισαγγελέα.

Σε κάθε επί­σκε­ψη επα­να­λη­πτι­κού εμβο­λια­σμού στον κτη­νί­α­τρο, ελέγ­χε­ται η λει­τουρ­γία του μέσου ηλε­κτρο­νι­κής σήμαν­σης, και αν δεν λει­τουρ­γεί, τοπο­θε­τεί­ται νέο.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο