Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση του χουντικού νομοσχεδίου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων

Γιάννης Γκιόκας: Η Ιστορία είναι γεμάτη νόμους που τους ακύρωσαν οι αγώνες του λαού

Η Ιστο­ρία είναι γεμά­τη τέτοιους νόμους — ζόμπι που θεσπί­στη­καν αλλά τους ακύ­ρω­σαν οι αγώ­νες του λαού και η ταξι­κή πάλη, αυτό θα γίνει για μια ακό­μα φορά, τόνι­σε ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ, Γιάν­νης Γκιό­κας, κατά την τοπο­θέ­τη­σή του. Σημεί­ω­σε πως το ΚΚΕ ενώ­νει τη φωνή του με τα συν­δι­κά­τα, τους φορείς και τους ανθρώ­πους που προ­έρ­χο­νται από τα Σώμα­τα Ασφα­λεί­ας και εκφρά­ζουν την κατα­δί­κη τους στο νομο­σχέ­διο και ζητούν την από­συρ­σή του. Πρό­σθε­σε ότι αυτό δεί­χνει ότι το νομο­σχέ­διο δεν απο­τε­λεί απαί­τη­ση της κοι­νω­νί­ας όπως ισχυ­ρί­ζε­ται η κυβέρ­νη­ση αλλά είναι ήδη κατα­δι­κα­σμέ­νο στη λαϊ­κή συνείδηση.

Ανέ­φε­ρε ότι η κυβέρ­νη­ση αξιο­ποιεί ψέμα­τα και προ­σχή­μα­τα για να στη­ρί­ξει το νομο­σχέ­διο. Τα αντέ­κρου­σε ένα προς ένα. Για τα περί ολι­γο­με­λών δια­δη­λώ­σε­ων υπο­γράμ­μι­σε πως στο νομο­σχέ­διο υπάρ­χουν γενι­κευ­μέ­νες απα­γο­ρεύ­σεις και περιο­ρι­σμοί, απει­λές διώ­ξε­ων για διορ­γα­νω­τές που θα τους φορ­τώ­νουν πρά­ξεις άλλων, με στό­χο κάθε λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση και ιδιαί­τε­ρα τις μαζι­κές. Για τα περί κατα­στρο­φής των κατα­στη­μά­των σημεί­ω­σε ότι από το 2011 έως το 2016 έκλει­σαν 200.000 κατα­στή­μα­τα λόγω της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, της φορο­λη­στεί­ας και της φτώ­χειας και όχι λόγω των διαδηλώσεων.

Για τη γνω­στο­ποί­η­ση της δια­δή­λω­σης ανέ­φε­ρε ότι αυτό συμ­βαί­νει και τώρα σε μεγά­λο βαθ­μό αλλά στο νομο­σχέ­διο συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται ως στοι­χείο γνω­στο­ποί­η­σης και ο σκο­πός της δια­δή­λω­σης και με βάση τον σκο­πό θα μπο­ρεί να γίνει ή όχι μια δια­δή­λω­ση. Όπως είπε, με το θεσμό του οργα­νω­τή θεμε­λιώ­νε­ται η αστι­κή ευθύ­νη για ενέρ­γειες προ­βο­κα­τό­ρων και τυλί­γο­νται σε μία κολ­λά χαρ­τί συν­δι­κα­λι­στές και πρό­σθε­σε ότι αυτό δεν αλλά­ζει με την νομο­θε­τι­κή βελ­τί­ω­ση που κατέ­θε­σε ο υπουργός.

Έκα­νε ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά στο άρθρο 19, λέγο­ντας πως είναι ο ιδε­ο­λο­γι­κός και πολι­τι­κός πυρή­νας του νομο­σχε­δί­ου και ανα­φέ­ρε­ται σε ιδε­ο­λο­γία της βίας συστή­νο­ντας Διεύ­θυν­σης Πρό­λη­ψης της Βίας τσου­βα­λιά­ζο­ντας τον ριζο­σπα­στι­σμό. Σημεί­ω­σε ότι αυτή είναι η επί­ση­μη πολι­τι­κή της ΕΕ, την οποίο έχουν υπη­ρε­τή­σει όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα. Υπεν­θύ­μι­σε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έφε­ρε το ιδιώ­νυ­μο στις κινη­το­ποι­ή­σεις κατά των πλει­στη­ρια­σμών, αρνή­θη­κε ως κυβέρ­νη­ση την πρό­τα­ση του ΚΚΕ για την κατάρ­γη­ση του «τρο­μο­νό­μου» και με το επι­χεί­ρη­μα περί μειο­ψη­φιών έβα­λε εμπό­δια στο δικαί­ω­μα στην απεργία.

Δεν αλλά­ζουν την ουσία του νομο­σχε­δί­ου οι νομο­θε­τι­κές βελ­τιώ­σεις που κατα­τέ­θη­καν από την κυβέρ­νη­ση, σημεί­ω­σε ο Γιάν­νης Γκιό­κας, λέγο­ντας ότι είναι προς διευ­κό­λυν­ση του ΚΙΝΑΛ για να ψηφί­σει το νομοσχέδιο.

Γιώργος Μαρίνος: Η λαϊκή πάλη θα το πετάξει στα σκουπίδια

Την εχθρό­τη­τα της κυβέρ­νη­σης απέ­να­ντι στα λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα και τις δεσμεύ­σεις της στο μεγά­λο κεφά­λαιο δεί­χνει το νομο­σχέ­διο για τις δια­δη­λώ­σεις, που η εργα­τι­κή — λαϊ­κή πάλη θα το πετά­ξει στα σκου­πί­δια και θα οδη­γή­σει τους εμπνευ­στές του στον εξευ­τε­λι­σμό, τόνι­σε ο Γιώρ­γος Μαρί­νος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τής του Κόμματος.

Τόνι­σε ότι ο καπι­τα­λι­σμός έχει αξε­πέ­ρα­στα προ­βλή­μα­τα, ευθύ­νε­ται για τις οικο­νο­μι­κές κρί­σεις και τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, φοβά­ται τη λαϊ­κή οργά­νω­ση και ανά­τα­ση και παίρ­νει τα μέτρα του. Πρό­σθε­σε ότι η ΕΕ έχει ανοί­ξει το δρό­μο με την ενο­χο­ποί­η­ση και ποι­νι­κο­ποί­η­ση της κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας, θέτο­ντας εκτός νόμου Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα. Υπο­γράμ­μι­σε πως είναι βαθύ­τε­ρη η στό­χευ­ση του νομο­σχε­δί­ου και ξεπερ­νά τα χου­ντι­κά δια­τάγ­μα­τα και αυτό το μαρ­τυ­ρά η σύστα­ση Διεύ­θυν­σης Πρό­λη­ψης της Βίας με τη στο­χο­ποί­η­ση του ριζο­σπα­στι­σμού και το τσου­βά­λια­σμά του με την τρο­μο­κρα­τία και υπαρ­κτές μορ­φές βίας όπως η ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή και η ενδοσχολική.

Σημεί­ω­σε πως από τη δεκα­ε­τία του ’70 αμέ­τρη­τες φορές οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ χρη­σι­μο­ποί­η­σαν την κατα­στο­λή κατά του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, το ίδιο έκα­νε και το ΠΑΣΟΚ και στον ίδιο δρό­μο ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα υπο­κρί­νε­ται, ενώ ως κυβέρ­νη­ση δια­τή­ρη­σε τα χου­ντι­κά δια­τάγ­μα­τα, χτύ­πη­σε το δικαί­ω­μα στην απερ­γία, έφε­ρε «ιδιώ­νυ­μο» στους πλει­στη­ρια­σμούς και αρνή­θη­κε την κατάρ­γη­ση του τρο­μο­νό­μου. Ανέ­φε­ρε ότι καρ­φί στο μάτι είναι οι μαζι­κοί καλά οργα­νω­μέ­νοι αγώ­νες και υπο­γράμ­μι­σε ότι το νομο­σχέ­διο θα μεί­νει στα χαρ­τιά και ότι το ΚΚΕ θα είναι στην πρώ­τη γραμ­μή της πάλης.

Συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας

Αίτη­ση αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό­τη­τας κατέ­θε­σαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25 κατά την έναρ­ξη της συζή­τη­σης στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής. Η Ελλη­νι­κή Λύση τάχθη­κε υπέρ των απα­γο­ρεύ­σε­ων και των περιο­ρι­σμών των δια­δη­λώ­σε­ων και ζήτη­σε να αυστη­ρο­ποι­η­θούν οι ποινές.

Το ΚΚΕ στή­ρι­ξε την αίτη­ση αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό­τη­τας, καθι­στώ­ντας σαφές ότι δεν υπο­στη­ρί­ζει πολι­τι­κά το άρθρο 11 του Συντάγ­μα­τος. Όπως σημεί­ω­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Γιάν­νης Γκιό­κας το άρθρο 11 του Συντάγ­μα­τος με τις αόρι­στες έννοιες που έχει έδι­νε τη δυνα­τό­τη­τα περιο­ρι­σμού των συνα­θροί­σε­ων και για αυτό το ΚΚΕ κατά τη συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση πρό­τει­νε να ανα­θε­ω­ρη­θεί το συγκε­κρι­μέ­νο άρθρο. Σημεί­ω­σε ότι είναι θέμα συσχε­τι­σμού δυνά­με­ων και ότι το λαϊ­κό κίνη­μα έχει κατα­κτή­σει το δικαί­ω­μα στη δια­δή­λω­ση. Πρό­σθε­σε πως οι περιο­ρι­σμοί του νομο­σχε­δί­ου ξεπερ­νούν ακό­μα και τους περιο­ρι­σμούς που θέτει το άρθρο 11 του Συντάγματος.

Βάζου­με ταφό­πλα­κα στο χου­ντι­κό διά­ταγ­μα του 1971 υπο­στή­ρι­ξε ο βου­λευ­τής της ΝΔ Κώστας Τζα­βά­ρας απα­ντώ­ντας στο αίτη­μα του ΣΥΡΙΖΑ και τον κάλε­σε να στη­ρί­ξει το νομοσχέδιο.

Αλέκα Παπαρήγα: Επικαλούνται τα δικαιώματα της «πλειοψηφίας» για να υποτάξουν τους εργαζόμενους

Τον κάλ­πι­κο χαρα­κτή­ρα που έχουν τα ιδε­ο­λο­γή­μα­τα και τα διά­φο­ρα συν­θή­μα­τα, με τα οποία έχει συνο­δευ­τεί από την κυβέρ­νη­ση και άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα το νομο­σχέ­διο για τον περιο­ρι­σμό των δια­δη­λώ­σε­ων, ανέ­δει­ξε η Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τής του Κόμματος.

Ανα­φε­ρό­με­νη στον ισχυ­ρι­σμό ότι οι πορεί­ες και οι δια­δη­λώ­σεις «δια­τα­ράσ­σουν» την κοι­νω­νι­κή και οικο­νο­μι­κή ζωή του τόπου, σημεί­ω­σε πως αν δεν γίνο­νταν όλες αυτές οι χιλιά­δες κινη­το­ποι­ή­σεις τα πράγ­μα­τα θα ήταν χει­ρό­τε­ρα. Αφού επι­σή­μα­νε πως τα συμ­φέ­ρο­ντα είναι ταξι­κά, δηλα­δή άλλα είναι τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου και άλλα των εργα­ζο­μέ­νων, ξεκα­θά­ρι­σε πως αν δεν δια­τα­ρα­χθεί η οικο­νο­μι­κή, κοι­νω­νι­κή και πολι­τι­κή ζωή αλλά μεί­νει στα­θε­ρή, ο λαός θα περά­σει σε φάση ακό­μη χει­ρό­τε­ρης εξαθλίωσης.

Ανά­λο­γη απά­ντη­σε έδω­σε σε όσους υπο­στη­ρί­ζουν ότι η «πεμ­πτου­σία της δημο­κρα­τί­ας» είναι πως δεν μπο­ρεί μια μειο­ψη­φία να επι­βά­λει με τις δια­δη­λώ­σεις τη θέλη­ση της στην πλειο­ψη­φία. Υπο­γράμ­μι­σε πως η δημο­κρα­τία είναι ταξι­κή, άλλη είναι η αστι­κή δημο­κρα­τία και άλλη η δημο­κρα­τία της εργα­τι­κής τάξης. Υπεν­θύ­μι­σε δε πως το 1% του πλη­θυ­σμού κατέ­χει το 60% του παγκό­σμιου πλού­του, ενώ καμία κυβέρ­νη­ση δεν εκλέ­γε­ται έχο­ντας την πλειο­ψη­φία του λαού. Όπως σημεί­ω­σε, αυτοί που μιλούν για «πλειο­ψη­φί­ες» και «μειο­ψη­φί­ες» αντι­στρέ­φουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και θέλουν την υπο­τα­γή των εργα­ζο­μέ­νων σε μια μειο­ψη­φία που σφε­τε­ρί­ζε­ται τα πάντα. Συμπλή­ρω­σε πως αυτοί που επι­κα­λού­νται το «ατο­μι­κό δικαί­ω­μα» στην κυκλο­φο­ρία, το κάνουν για­τί θέλουν να προ­βά­λουν το απο­μο­νω­μέ­νο και μεμο­νω­μέ­νο άτο­μο που θα συγκρού­ε­ται με την τάξη του.

Θανάσης Παφίλης: Το ΚΚΕ καλεί το λαϊκό κίνημα σε πειθαρχημένη απειθαρχία

Το νομο­σχέ­διο για τις δια­δη­λώ­σεις είναι κρί­κος σε μια συνε­χι­ζό­με­νη και κλι­μα­κού­με­νη κρα­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, τόνι­σε ο Θανά­σης Παφί­λης, κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ

Με αφορ­μή την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να εμφα­νί­σει το σχέ­διο νόμου σαν «απαί­τη­ση της κοι­νω­νί­ας», ανα­φέρ­θη­κε στους εκα­το­ντά­δες φορείς που εξέ­φρα­σαν τη δια­φω­νία τους. «Ακό­μα και το δικα­στι­κό σώμα λέει ότι δεν θα παί­ξει το ρόλο του δήμιου των λαϊ­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων», σημεί­ω­σε επι­κα­λού­με­νος τις αντι­δρά­σεις των δικα­στι­κών απέ­να­ντι στο νομο­σχέ­διο. Ο Θανά­σης Παφί­λης υπο­γράμ­μι­σε πως το νομο­σχέ­διο είναι απαί­τη­ση της μειο­ψη­φί­ας που κατέ­χει τον πλού­το κατα­λη­στεύ­ο­ντας το μόχθο της πλειο­ψη­φί­ας. «Αυτοί θέλουν σιγή νεκρο­τα­φεί­ου», είπε.

Απα­ντώ­ντας στον υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη και τους κυβερ­νη­τι­κούς βου­λευ­τές που ανέ­φε­ραν πως ο «νόμος θα εφαρ­μο­στεί», επι­σή­μα­νε πως όλες οι κατα­κτή­σεις έγι­ναν μέσα από σκλη­ρές ανα­με­τρή­σεις και αιμα­τη­ρούς αγώ­νες που κανέ­νας δεν κατά­φε­ρε να τους στα­μα­τή­σει. Πρό­σθε­σε πως το ΚΚΕ καλεί το λαϊ­κό κίνη­μα σε πει­θαρ­χη­μέ­νη απει­θαρ­χία και θα απα­ντή­σει με δύο λέξεις: «Μολών λαβέ».

Χρήστος Κατσώτης: Θέλουν να θωρακίσουν την κυριαρχία του κεφαλαίου με μέτρα καταστολής

Καλού­με τους εργα­ζό­με­νους, τους συντα­ξιού­χους, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, τους ανέρ­γους, ιδιαί­τε­ρα τους νέους και τις νέες να εκφρά­σουν την αντί­θε­σή τους στο νομο­σχέ­διο που θέλει να χτυ­πή­σει τους αγώ­νες για τη ζωή που δικαιού­νται, τόνι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Χρή­στος Κατσώτης.

Το νομο­σχέ­διο, επι­σή­μα­νε, σκο­πό έχει να θωρα­κί­σει την κυριαρ­χία του κεφα­λαί­ου με ενί­σχυ­ση των μέτρων κατα­στο­λής ενά­ντια στο εργα­τι­κό κίνη­μα και κυρί­ως ενά­ντια στους λίγους που συνει­δη­το­ποιούν τη θέση τους, τη δύνα­μη της εργα­τι­κής τάξης, τον δρό­μο της απε­λευ­θέ­ρω­σης. Γι’ αυτό, πρό­σθε­σε, προ­σαρ­μό­ζε­τε το νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο στην επί­ση­μη πολι­τι­κή της ΕΕ, στις απο­φά­σεις της για αντι­με­τώ­πι­ση της ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης, που με βάση αυτή διώ­κο­νται Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα, φυλα­κί­ζο­νται στε­λέ­χη τους.

Απα­ντώ­ντας στο επι­χεί­ρη­μα ότι η πλειο­ψη­φία των εργα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών στρω­μά­των δεν συμ­με­τέ­χει στους αγώ­νες, ο Χρ. Κατσώ­της σημεί­ω­σε ότι αυτή η πλειο­ψη­φία δεν είναι εχθρι­κή στους αγώ­νες. Ο φόβος, τόνι­σε, από την εργο­δο­τι­κή και κρα­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, η επιρ­ροή της θεω­ρί­ας του «εφι­κτού», του «ρεα­λι­στι­κού», που κρα­τά προ­σω­ρι­νά ή περιο­δι­κά έξω από τους αγώ­νες εργα­ζό­με­νους, να ξέρε­τε ότι δεν τους καθι­στά εχθρι­κούς. Παρα­κο­λου­θούν τους αγώ­νες, θέλουν να είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κοί. Λεί­πει το σώμα τους, όμως η καρ­διά τους είναι εκεί, σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο κομ­μου­νι­στής βου­λευ­τής, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι είναι παρα­πά­νω από βέβαιο ότι και αυτοί θα δια­βούν τον Ρουβίκωνα.

Θέλε­τε να εφαρ­μό­ζε­τε απα­ρέ­γκλι­τα το αντερ­γα­τι­κό νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που δια­σφα­λί­ζουν τις ανά­γκες των μονο­πω­λια­κών και επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Για το αστι­κό κρά­τος, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις κυβερ­νή­σεις του η δια­σφά­λι­ση της δημό­σιας ασφά­λειας και της κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κής ζωής είναι η μη αμφι­σβή­τη­ση της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας. Η απο­δο­χή, η ανο­χή της βαρ­βα­ρό­τη­τας του συστή­μα­τος, η εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις, οι πόλε­μοι, κατέ­λη­ξε ο Χρ. Κατσώτης.

Μανώλης Συντυχάκης: Βάζουν στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος

Το νομο­σχέ­διο για τον περιο­ρι­σμό των δια­δη­λώ­σε­ων «βάζει στο στό­χα­στρο το δικαί­ω­μα στη λαϊ­κή διεκ­δί­κη­ση για το οποίο χύθη­καν ποτα­μοί αίμα­τος, ποι­νι­κο­ποιεί τη σκέ­ψη, τη συνεί­δη­ση, την αμφι­σβή­τη­ση και τον αγώ­να ενά­ντια στο σημε­ρι­νό σύστη­μα της βαρ­βα­ρό­τη­τας και της εκμε­τάλ­λευ­σης», υπο­γράμ­μι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Μανώ­λης Συντυ­χά­κης προ­σθέ­το­ντας πως «είναι κατά­πτυ­στο, αντι­δη­μο­κρα­τι­κό, αυταρ­χι­κό και επι­κίν­δυ­νο, γι’ αυτό και ήδη από τα σπλά­χνα έχει κατα­πέ­σει στη συνεί­δη­ση των εργαζομένων».

Σημεί­ω­σε πως «επι­διώ­κε­ται η τρο­μο­κρά­τη­ση και η χει­ρα­γώ­γη­ση συνει­δή­σε­ων, ιδιαί­τε­ρα της νέας γενιάς» και πρό­σθε­σε: «Σας ρωτά­με, ποιος θα εμπο­δί­σει τη λαϊ­κή οργή μπρο­στά στη βαρ­βα­ρό­τη­τα της πολι­τι­κής σας. Ποιος εμπό­δι­σε ή ποια­νού την άδεια πήραν τα εκα­τομ­μύ­ρια φτω­χών και εξα­θλιω­μέ­νων που ξεχύ­θη­καν στους δρό­μους των ΗΠΑ με αφορ­μή το θάνα­το του Αφρο­α­με­ρι­κα­νού Φλόιντ. Ποιος θα εμπο­δί­σει τον ξενο­δο­χο­ϋ­πάλ­λη­λο, τον εργα­ζό­με­νο στον του­ρι­σμό, που καλεί­ται να ζήσει με εννέα ευρώ την ημέ­ρα, τους βιο­πα­λαι­στές επαγ­γελ­μα­τί­ες και αγρό­τες, που είναι στη χρε­ο­κο­πία, να διεκ­δι­κή­σουν τους καρ­πούς της δου­λειάς τους, να μπο­ρούν να ζήσουν τις οικο­γέ­νειές τους», σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά και συμπλή­ρω­σε πως «ό,τι κι αν σκαρ­φί­ζε­στε, όσους κατα­σταλ­τι­κούς και ιδε­ο­λο­γι­κούς μηχα­νι­σμούς κι αν φτιά­χνε­τε, το ποτά­μι της λαϊ­κής οργής είναι ο εφιάλ­της σας, είναι το φάντα­σμα που πλα­νά­ται μέρα και νύχτα, στον ύπνο και στον ξύπνιο σας, πάνω από τα κεφά­λια σας».

Το παρόν νομο­σχέ­διο δεν ήρθε ουρα­νο­κα­τέ­βα­το, «ούτε τα μέτρα ενά­ντια στον εχθρό-λαό είναι μονά­χα προ­νό­μιο της ακρο­δε­ξιάς νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρης κυβέρ­νη­σης της ΝΔ» είπε και κάλε­σε τον ΣΥΡΙΖΑ να απα­ντή­σει για­τί επί κυβερ­νή­σε­ώς του δεν κατάρ­γη­σε τις χου­ντι­κές δια­τά­ξεις για τις δια­δη­λώ­σεις που τώρα επι­κα­λεί­ται ή για­τί επέ­κτει­νε τον τρο­μο­νό­μο. «Είναι γνω­στά τα έργα και οι ημέ­ρες του» είπε και επο­σή­μα­νε πως «πάνω σε αυτά κτί­ζει η ΝΔ». «Όσες βελ­τιώ­σεις και αν κάνε­τε με τις όποιες νομο­θε­τι­κές βελ­τιώ­σεις σε αυτό το νομο­σχέ­διο-έκτρω­μα, είναι για να ρίξε­τε στά­χτη στα μάτια του λαού, για να δώσε­τε πάσα στο ΚΙΝΑΛ για να το υπερ­ψη­φί­σει. Το οργα­νω­μέ­νο λαϊ­κό κίνη­μα θα δώσει την απά­ντη­ση που αρμό­ζει σε έναν νόμο-τερα­τούρ­γη­μα: Θα το πετά­ξει στο καλά­θι των αχρή­στων», κατέληξε.

Διαμάντω Μανωλάκου: Στο στόχαστρο η αμφισβήτηση του συστήματος της στυγνής εκμετάλλευσης

Στο στό­χα­στρο του νομο­σχε­δί­ου μπαί­νει κάθε προ­ο­δευ­τι­κή και ριζο­σπα­στι­κή σκέ­ψη τόνι­σε η βου­λευ­τής του ΚΚΕ Δια­μά­ντω Μανωλάκου.Όπως είπε, η «καρ­διά» του νομο­σχε­δί­ου είναι το άρθρο 19 με το οποίο συνει­δη­τά «τσου­βα­λιά­ζο­νται ο ριζο­σπα­στι­σμός με υπαρ­κτές μορ­φές βίας όπως η ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή και η ενδο­σχο­λι­κή βία». Ειδι­κό­τε­ρα για την τελευ­ταία υπο­γράμ­μι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση στο­χεύ­ει στη συνεί­δη­ση της νεο­λαί­ας, δημιουρ­γώ­ντας τη «ρετσι­νιά» ότι η συμ­με­το­χή σε συγκε­ντρώ­σεις είναι εγκλη­μα­τι­κή ενέρ­γεια. «Ποι­νι­κο­ποιεί­τε τον αγώ­να που ανε­βά­ζει τον άνθρω­πο αφού αγω­νί­ζε­ται για μια ανώ­τε­ρη κοι­νω­νία» πρόσθεσε.

Υπο­γράμ­μι­σε επί­σης ότι το νομο­σχέ­διο είναι η συνέ­χεια του νόμου για τον περιο­ρι­σμό της απερ­γί­ας που ξεκί­νη­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και υπεν­θύ­μι­σε ότι κρα­τι­κή κατα­στο­λή και βία υπάρ­χει με όλες τις αστι­κές κυβερνήσεις.

Αφού ανα­φέρ­θη­κε στις εκτι­μή­σεις ότι θα ακο­λου­θή­σει βαθιά καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, υπο­γράμ­μι­σε πως με αυτό το νομο­σχέ­διο λαμ­βά­νο­νται προ­λη­πτι­κά μέτρα τα οποία δεν ποι­νι­κο­ποιούν απλά τη λαϊ­κή δια­μαρ­τυ­ρία, αλλά «αυτό που φοβά­στε περισ­σό­τε­ρο», όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, την αμφι­σβή­τη­ση και τη δρά­ση ενά­ντια στο σύστη­μα της στυ­γνής εκμε­τάλ­λευ­σης. «Παίρ­νε­τε προ­λη­πτι­κά μέτρα ποι­νι­κο­ποιώ­ντας τη διά­θε­ση, τη σκέ­ψη για να μη μετα­τρα­πούν σε δρά­ση», υπο­γράμ­μι­σε, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας πως η προ­σπά­θεια φίμω­σης του λαού δεν θα περάσει.

Νίκος Παπα­να­στά­σης: Κατεύ­θυν­ση της ΕΕ η κατα­στο­λή του ταξι­κού εργα­τι­κού κινήματος

Τη γενι­κό­τε­ρη κατεύ­θυν­ση της ΕΕ για την κατα­στο­λή του εργα­τι­κού κινή­μα­τος ανέ­δει­ξε μετα­ξύ άλλων ο Νίκος Παπα­να­στά­σης, βου­λευ­τής του ΚΚΕ. Σημεί­ω­σε ότι τα μέτρα κατα­στο­λής δεν απο­τε­λούν ελλη­νι­κή και­νο­το­μία, τονί­ζο­ντας ότι «στο στό­χα­στρο της λυκο­συμ­μα­χί­ας βρί­σκε­ται το ταξι­κό εργα­τι­κό κίνη­μα και ο κομ­μου­νι­σμός», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ν. Παπα­να­στά­σης ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στο αντι­λαϊ­κό έργο της κυβέρ­νη­σης, λέγο­ντας ότι μέσα σε ένα χρό­νο ψηφί­στη­καν 85 αντι­λαϊ­κά νομο­θε­τή­μα­τα και περι­μέ­νουν στη σει­ρά άλλα δέκα νομο­σχέ­δια. Είναι πλέ­ον ανα­γκαία η χρή­ση της ωμής βίας για να υλο­ποι­η­θούν οι κυβερ­νη­τι­κές επι­διώ­ξεις, τόνι­σε, ενώ χαρα­κτή­ρι­σε «κρο­κο­δεί­λια» τα «δάκρυα» του ΣΥΡΙΖΑ, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση βρή­κε έτοι­μο έδα­φος από τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Υπο­γράμ­μι­σε ακό­μα ότι η δυνα­μι­κή που ανα­πτύσ­σει το εργα­τι­κό κίνη­μα «στοι­χειώ­νει την κάθε σας στιγ­μή», όπως είπε, τονί­ζο­ντας ότι ο νόμος θα μεί­νει στα χαρ­τιά, αφού ‑όπως σημεί­ω­σε- υπάρ­χει και η δύνα­μη και η δυνα­μι­κή να το ακυρώσει.

Γιάννης Δελής: Στο στόχαστρο κάθε εργατική — λαϊκή κινητοποίηση

Στο στό­χα­στρο του νομο­σχε­δί­ου μπαί­νει κάθε εργα­τι­κή — λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση, κάθε λαϊ­κή δια­μαρ­τυ­ρία χωρίς εξαί­ρε­ση, σημεί­ω­σε ο Γιάν­νης Δελής, βου­λευ­τής του ΚΚΕ. Πρό­κει­ται, συνέ­χι­σε, για ένα ακό­μα νομο­θέ­τη­μα προ­λη­πτι­κής κατα­στο­λής των αγώ­νων του λαού και εξ’ αυτού του λόγου και μια ιδιό­τυ­πη προ­αγ­γε­λία κλι­μά­κω­σης της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής το επό­με­νο διά­στη­μα, ένα νομο­θέ­τη­μα ανά­με­σα στα τόσα που ψήφι­σαν όλες οι προη­γού­με­νες κυβερνήσεις.

Παράλ­λη­λα, ο κομ­μου­νι­στής βου­λευ­τής ανα­φέρ­θη­κε στα ανά­λο­γα δια­χρο­νι­κά αντι­λαϊ­κά νομο­θε­τή­μα­τα των εκά­στο­τε κυβερ­νή­σε­ων, όπως οι τρο­μο­νό­μοι, που ‑όπως σημεί­ω­σε- απο­τε­λούν τη ρίζα, την αφε­τη­ρία, τη μήτρα των ρυθ­μί­σε­ων περί της λεγό­με­νης ριζο­σπα­στι­κής βίας και τυλί­γουν σε μια κόλ­λα χαρ­τί αθώ­ους ανθρώ­πους χωρίς κανέ­να απο­λύ­τως απο­δει­κτι­κό στοιχείο.

«Όλα αυτά τα νομο­σχέ­δια δεν είναι εφευ­ρέ­σεις ούτε του Χρυ­σο­χο­ΐ­δη, ούτε του Μητσο­τά­κη, όπως δεν ήταν ούτε του Τσί­πρα ούτε του Καρα­μαν­λή παλαιό­τε­ρα, παρά υλο­ποιούν τις σχε­τι­κές κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, η οποία ανοι­χτά μιλά στις εκθέ­σεις της για τον κίν­δυ­νο της δημό­σιας ασφά­λειας από τις δια­δη­λώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας του λαού», υπο­γράμ­μι­σε ο ομι­λη­τής. «Και ακό­μα πιο ανοι­χτά και πιο συχνά η ΕΕ τσου­βα­λιά­ζει τη δρά­ση του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος με την τρο­μο­κρα­τία και την ιδε­ο­λο­γία της βίας, δια­μορ­φώ­νο­ντας ένα πολυ­πλό­κα­μο μηχα­νι­σμό κατα­στο­λής, ιδε­ο­λο­γι­κής πίε­σης, χαφιε­δι­σμού, κρα­τι­κού αυταρ­χι­σμού με στό­χο τη λεγό­με­νη απο­ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση, δηλα­δή την υπο­τα­γή και την ενσω­μά­τω­ση στο βάρ­βα­ρο καπι­τα­λι­στι­κό σύστημα».

Μαρία Κομνηνάκα: Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα θα στείλει τους νόμους και το σύστημα σας στα αζήτητα της ιστορίας

Στο αντι­δρα­στι­κό νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο, πάνω στο οποίο πατά­ει το νομο­σχέ­διο για τις δια­δη­λώ­σεις, ανα­φέρ­θη­κε η βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνη­νά­κα. Συγκε­κρι­μέ­να, ανα­φέρ­θη­κε στις απα­νω­τές τρο­πο­ποι­ή­σεις του ποι­νι­κού κώδι­κα που έγι­ναν από τις κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον «τρο­μο­νό­μο» που άφη­σε αλώ­βη­το ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποί­ος, σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες της ΕΕ ταυ­τί­ζει τα ριζο­σπα­στι­κά κινή­μα­τα με την τρο­μο­κρα­τία. Όπως είπε, με βάση αυτές τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ βγαί­νουν, για παρά­δειγ­μα, εκτός νόμου Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμματα.

Σημεί­ω­σε ακό­μα ότι το νομο­θέ­τη­μα έχει στραμ­μέ­νο το βλέμ­μα στο μέλ­λον, αφού προ­βλέ­πει προ­λη­πτι­κά μέτρα. Έφε­ρε ως παρά­δειγ­μα τη δημιουρ­γία Διεύ­θυν­σης Πρό­λη­ψης της Βίας στην οποία θα συμ­με­τέ­χουν από μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες μέχρι ΜΚΟ και θα έχουν στό­χο την αντι­με­τώ­πι­ση της «ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης», δηλα­δή την αμφι­σβή­τη­ση του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστήματος.

Η Μαρία Κομνη­νά­κα τόνι­σε πως κανέ­νας νόμος δεν μπο­ρεί να βάλει σε «καλού­πια» το οργα­νω­μέ­νο λαϊ­κό κίνη­μα, το οποίο θα στεί­λει και τους νόμους και το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα στα αζή­τη­τα της ιστορίας.

Γιάννης Γκιόκας: Δεν αλλάζουν την ουσία οι τροποποιήσεις που έγιναν

Σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στις σημε­ρι­νές κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο για τις δια­δη­λώ­σεις κάλε­σε από το βήμα της Βου­λής ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ Γιάν­νης Γκιό­κας, μιλώ­ντας στη συζή­τη­ση επί των άρθρων.

Σημεί­ω­σε ότι από τη μέχρι τώρα συζή­τη­ση το μόνο επι­χεί­ρη­μα της κυβερ­νη­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας που έχει βάση είναι ότι αυτές οι αντι­δρα­στι­κές δια­τά­ξεις έχουν εφαρ­μο­στεί σε άλλες χώρες με απα­γο­ρεύ­σεις δια­δη­λώ­σε­ων έως και απα­γό­ρευ­ση Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των με βαρύ τίμη­μα για τους λαούς. Η σιγή νεκρο­τα­φεί­ου είναι το πρό­τυ­πό σας, ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Γ. Γκιόκας.

Μιλώ­ντας επί των άρθρων ανέ­φε­ρε πως οι τρο­πο­ποι­ή­σεις που έγι­ναν δεν αλλά­ζουν ούτε στο ελά­χι­στο την ουσία του νομο­σχε­δί­ου και πως έγι­ναν για να διευ­κο­λυν­θεί το ΚΙΝΑΛ να το ψηφί­σει. Ανέ­φε­ρε ότι και ο σκο­πός μιας δια­δή­λω­σης είναι κρι­τή­ριο για το αν θα επι­τρα­πεί και πως περι­λαμ­βά­νο­νται και οι συγκε­ντρώ­σεις πολι­τι­κών κομ­μά­των που σημαί­νει ότι σε μια πορεία το κρά­τος θα μπο­ρεί να κρί­νει ότι ο σκο­πός που είναι ενά­ντια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον καπι­τα­λι­σμό δεν συνά­δει με το Σύνταγ­μα και θα απα­γο­ρεύ­ει τη συγκέντρωση.

Σχο­λιά­ζο­ντας την αφαί­ρε­ση του Ιδιώ­νυ­μου για τους συμ­με­τέ­χο­ντες σε απα­γο­ρευ­μέ­νη δια­δή­λω­ση σημεί­ω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση κάνει την ανά­γκη φιλο­τι­μία διό­τι δεν θα μπο­ρού­σε να εφαρ­μο­σθεί. Ανα­φέρ­θη­κε στην αστι­κή ευθύ­νη του διορ­γα­νω­τή, λέγο­ντας ότι με βάση το νομο­σχέ­διο θα πρέ­πει να απο­δεί­ξει στο δικα­στή­ριο ότι πήρε όλα τα μέτρα και πως δεν ευθύ­νε­ται για τις ζημιές που προ­κά­λε­σαν προ­βο­κά­το­ρες. Με αυτό τον τρό­πο θα σέρ­νο­νται στα δικα­στή­ρια πρω­το­πό­ροι αγω­νι­στές και επί χρό­νια θα ταλαι­πω­ρού­νται πολι­τι­κά, οικο­νο­μι­κά και ηθι­κά. Ανέ­φε­ρε ακό­μα ότι θεσμο­θε­τεί­ται ο κοι­νω­νι­κός αυτο­μα­τι­σμός, η προ­βο­κά­τσια και οι μπίζ­νες διό­τι ήδη ασφα­λι­στι­κές εται­ρεί­ες ακο­νί­ζουν τα νύχια τους και ετοι­μά­ζουν δου­λειές για να σέρ­νουν στα δικα­στή­ρια συνδικαλιστές.

Γιώργος Λαμπρούλης : Τα καταστήματα κλείνουν από την αντιλαϊκή πολιτική

Πρό­κλη­ση και προ­πα­γάν­δα χαρα­κτή­ρι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Γιώρ­γος Λαμπρού­λης τον κυβερ­νη­τι­κό ισχυ­ρι­σμό ότι τα εμπο­ρο­κα­τα­στή­μα­τα κλεί­νουν από τις δια­δη­λώ­σεις, τονί­ζο­ντας πως οι επαγ­γελ­μα­τί­ες γνω­ρί­ζουν ποιες κυβερ­νή­σεις και ποιες πολι­τι­κές τους οδη­γούν σε αδιέ­ξο­δο, στην υπερ­χρέ­ω­ση και στον εφιάλ­τη των πλειστηριασμών.

Σημεί­ω­σε πως δεκά­δες χιλιά­δες κατα­στή­μα­τα έκλει­σαν τα προη­γού­με­να χρό­νια λόγω της κυριαρ­χί­ας των αλυ­σί­δων και του τσα­κί­σμα­τος του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος. Ανα­φέρ­θη­κε στη μεί­ω­ση των μισθών, στην εκ περι­τρο­πής εργα­σία και στην ανεργία.

Τόνι­σε ότι στό­χος του νομο­σχε­δί­ου είναι οι μαζι­κές ταξι­κές και περι­φρου­ρη­μέ­νες δια­δη­λώ­σεις που το περιε­χό­με­νό τους δεν βολεύ­ουν το σύστη­μα. Πρό­σθε­σε ότι υλο­ποιεί­ται η στρα­τη­γι­κή της ΕΕ που έχει στο στό­χα­στρό της την κομ­μου­νι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία και έχει απα­γο­ρεύ­σει Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα σε πολ­λά κρά­τη ‑μέλη.

Λεωνίδας Στολτίδης: Είστε ανιστόρητοι υπηρέτες των επιχειρηματικών ομίλων

Συμπε­ρι­φέ­ρε­στε ως ανι­στό­ρη­τοι υπη­ρέ­τες των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων αρνού­με­νοι να απο­δε­χτεί­τε ότι η προ­σπά­θεια γονα­τί­σμα­τος του λαϊ­κού κινή­μα­τος γκρε­μί­στη­κε ακό­μα και σε δικτα­το­ρία και σε Κατο­χή, τόνι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Λεω­νί­δας Στολτίδης.

Σημεί­ω­σε ότι γελιού­νται όσοι νομί­ζουν ότι θα μας φοβί­σει η κατα­στο­λή και πρό­σθε­σε ότι ο λαός δεν θα μεί­νει με σταυ­ρω­μέ­να τα χέρια μπρο­στά στα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει και έκα­νε ειδι­κή ανα­φο­ρά στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και στους δεκά­δες φορείς και σωμα­τεία που συντο­νί­ζουν τον αγώ­να τους ενά­ντια στην καρ­κι­νο­γό­να καύ­ση σκουπιδιών.

Δικαιολογίες ΣΥΡΙΖΑ για το χτύπημα στην απεργία — Απάντηση του Θ. Παφίλη

Να δικαιο­λο­γή­σει τα αδι­καιο­λό­γη­τα για το «χτύ­πη­μα» στο δικαί­ω­μα στην απερ­γία όταν ήταν στην κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της κρι­τι­κής που δέχθη­κε κατά τη συζή­τη­ση στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής για το νομο­σχέ­διο για τις διαδηλώσεις.

Ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζα­να­κό­που­λος ισχυ­ρί­στη­κε ότι το 50+1 για να απο­φα­σι­στεί μια απερ­γία ήταν μια «ακραία πίε­ση των ευρω­παϊ­κών θεσμών και του ΔΝΤ» και πως η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ την …περιό­ρι­σε «απο­κλει­στι­κά και μόνο για τα πρω­το­βάθ­μια σωμα­τεία» και δεν αφο­ρά δευ­τε­ρο­βάθ­μιες και τρι­το­βάθ­μιες συν­δι­κα­λι­στι­κές οργανώσεις.

«Προ­σφέ­ρα­τε τις καλύ­τε­ρες υπη­ρε­σί­ες», σχο­λί­α­σε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ Θανά­σης Παφί­λης, τονί­ζο­ντας ότι «η καρ­διά του συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος είναι το πρω­το­βάθ­μιο σωμα­τείο», εκεί που όπως είπε «υπάρ­χει η εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία» και «υπάρ­χουν τρεις βάρ­διες» και οι εργα­ζό­με­νοι δεν μπο­ρούν να συγκε­ντρω­θούν σε μια συνέ­λευ­ση. Συνέ­στη­σε στον ΣΥΡΙΖΑ καλύ­τε­ρα να μη μιλά­ει για το θέμα.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο