Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέφτουν θύματα εξαναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Τα ευρω­παϊ­κά κρά­τη πρέ­πει να κάνουν περισ­σό­τε­ρα ώστε να προ­στα­τεύ­σουν χιλιά­δες παι­διά από το να πέσουν στα χέρια δου­λε­μπό­ρων που δρουν σε εγκλη­μα­τι­κά δίκτυα ή ακό­μα και στις ίδιες τους τις οικο­γέ­νειες, προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα η Europol, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τους κιν­δύ­νους που αντι­με­τω­πί­ζουν αγό­ρια και νεα­ροί πρόσφυγες.

Οι δου­λέ­μπο­ροι στο­χο­θε­τούν ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο παι­διά από χώρες όπως η Νιγη­ρία και το Βιετ­νάμ και τα εξα­να­γκά­ζουν να εργά­ζο­νται σε αγρο­κτή­μα­τα και εργο­στά­σια ή τα που­λά­νε για σεξουα­λι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, επι­ση­μαί­νει η Ευρω­παϊ­κή Αστυ­νο­μι­κή Υπηρεσία.

«Τα παι­διά που βρί­σκο­νται σε ευά­λω­τη κατά­στα­ση και γίνο­νται αντι­κεί­με­νο εκμε­τάλ­λευ­σης πρέ­πει να προ­στα­τεύ­ο­νται περισ­σό­τε­ρο από οποιον­δή­πο­τε άλλο» τονί­ζει η επι­κε­φα­λής της Europol Κατρίν Ντε Μπολ σε μια ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε με την ευκαι­ρία της Ευρω­παϊ­κής Ημέ­ρας κατά της Εμπο­ρί­ας Ανθρώπων.

Του­λά­χι­στον 4 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά παγκο­σμί­ως πέφτουν θύμα­τα εξα­να­γκα­στι­κής εργα­σί­ας και σεξουα­λι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης, σύμ­φω­να με τον Οργα­νι­σμό Ηνω­μέ­νων Εθνών.

Αυτά τα παι­διά τα ανα­γκά­ζουν να επαι­τούν, να κλέ­βουν στον δρό­μο ή από κατα­στή­μα­τα, ενώ τα δίνουν σε παρά­νο­μες υιο­θε­σί­ες και τα υπο­χρε­ώ­νουν σε ψεύ­τι­κους γάμους, σύμ­φω­να με την έκθεση.

Εξάλ­λου, η εμπο­ρία ανθρώ­πων για εργα­σια­κή εκμε­τάλ­λευ­ση κατα­γρά­φει άνο­δο στην Ευρώ­πη και υπερ­τε­ρεί της σεξουα­λι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης ως κυρί­αρ­χη μορ­φή της σύγ­χρο­νης δου­λεί­ας σε αρκε­τές χώρες, μετα­ξύ αυτών της Βρε­τα­νί­ας, του Βελ­γί­ου και της Πορ­το­γα­λί­ας, σύμ­φω­να με το Συμ­βού­λιο της Ευρώπης.

Πολ­λά παι­διά πωλού­νται σε εγκλη­μα­τι­κά δίκτυα από τις ίδιες τους τις οικο­γέ­νειες με την ελπί­δα μιας καλύ­τε­ρης ζωής, ενώ άλλα πέφτουν θύμα­τα εκμε­τάλ­λευ­σης ή δια­κί­νη­σης απευ­θεί­ας από τους συγ­γε­νείς τους, κατα­δει­κνύ­ει η έρευ­να της Europol.

«Οι δρά­στες εμπο­ρί­ας ανθρώ­πων συχνά στρα­το­λο­γούν τους γονείς και τα παι­διά τους… κατό­πιν χρη­σι­μο­ποιούν τα παι­διά ενα­ντί­ον των οικο­γε­νειών ώστε να τις ελέγ­χουν» είπε στο Thomson Reuters Foundation η Ντέ­μπι Μπι­ντλ, η διευ­θύ­ντρια προ­γράμ­μα­τος της οργά­νω­σης ECPAT UK.

«Τα παι­διά θύμα­τα απλά δεν απο­κα­λύ­πτο­νται, καθώς συχνά δεν γνω­ρί­ζουν ότι τα εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται» συμπλή­ρω­σε η ίδια κατά τη διάρ­κεια μιας τηλε­φω­νι­κής συνέντευξης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο