Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Με ιογενή γαστρεντερίτιδα ο Ερντογάν – Αναβάλλει την προεκλογική του εκστρατεία στην τελική ευθεία

Αντι­μέ­τω­πος με ιογε­νή γαστρε­ντε­ρί­τι­δα, ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας Ταγίπ Ερντο­γάν ανα­γκά­σθη­κε να ακυ­ρώ­σει τις σημε­ρι­νές του δημό­σιες εμφα­νί­σεις για δεύ­τε­ρη συνε­χή ημέ­ρα, 17 ημέ­ρες πριν από τις προ­ε­δρι­κές και βου­λευ­τι­κές εκλογές.

Ο 69χρονος τούρ­κος πρό­ε­δρος θα εμφα­νι­σθεί μέσω τηλε­διά­σκε­ψης στα εγκαί­νια του πρώ­του πυρη­νι­κού σταθ­μού της Τουρ­κί­ας, του σταθ­μού του Άκου­γιου, σε μία προ­σπά­θεια να δια­ψεύ­σει τις φήμες για την κατά­στα­ση της υγεί­ας του.

Η τελε­τή των εγκαι­νί­ων του πυρη­νι­κού σταθ­μού του Άκου­γιου, που κατα­σκευά­σθη­κε από τον ρωσι­κό κολοσ­σό Rosatom, επρό­κει­το να είναι σημα­ντι­κή για την εικό­να του τούρ­κου προ­έ­δρου εκδή­λω­ση, για την οποία ο Ερντο­γάν επε­δί­ω­ξε την παρου­σία και του ρώσου προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, που επί­σης θα συμ­με­τά­σχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε μία προ­σπά­θεια να δια­λύ­σει τις φήμες που δια­δό­θη­καν στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης μετά την ανα­κοί­νω­ση της ματαί­ω­σης της παρου­σί­ας του Ερντο­γάν σε δύο δημό­σιες εκδη­λώ­σεις, ο διευ­θυ­ντής επι­κοι­νω­νί­ας της τουρ­κι­κής προ­ε­δρί­ας Φαρε­τίν Αλτούν, απα­ντώ­ντας στις φήμες ότι ο τούρ­κος πρό­ε­δρος υπέ­στη έμφραγ­μα, έγρα­ψε στο Twitter: «Απορ­ρί­πτου­με κατη­γο­ρη­μα­τι­κά τέτοιους αβά­σι­μους ισχυ­ρι­σμούς σε σχέ­ση με την κατά­στα­ση της υγεί­ας του προ­έ­δρου @RTErdogan».

«Ιογενής γαστρεντερίτιδα»

Το επει­σό­διο ξεκί­νη­σε το βρά­δυ της Τρί­της: ο Ερντο­γάν επρό­κει­το να δώσει μακρά συνέ­ντευ­ξη σε δύο τουρ­κι­κά τηλε­ο­πτι­κά δίκτυα, λιγό­τε­ρο από 20 ημέ­ρες πριν από τις εκλο­γές και αφού έκα­νε τρεις δημό­σιες εμφα­νί­σεις σε ισά­ριθ­μες πόλεις μέσα στην ίδια ημέρα.

Η εκπο­μπή καθυ­στέ­ρη­σε χωρίς εξη­γή­σεις για μιά­μι­ση ώρα και δια­κό­πη­κε αιφ­νι­δια­στι­κά στο δέκα­το λεπτό.

«Ο, γουά­ου», ακού­στη­κε μία άγνω­στη φωνή πίσω από την κάμε­ρα πριν δια­κο­πεί η μετά­δο­ση, ενώ ο δημο­σιο­γρά­φος που δια­τύ­πω­νε την ερώ­τη­σή του σηκω­νό­ταν από την θέση του.

Κάτω­χρος, ο Ερντο­γάν εμφα­νί­σθη­κε στην οθό­νη ένα τέταρ­το αργό­τε­ρα περι­κό­πτο­ντας την συνέ­ντευ­ξη και εξη­γώ­ντας ότι έχει «κολ­λή­σει ιογε­νή γαστρεντερίτιδα».

Σε tweet, ο Ερντο­γάν δήλω­σε χθες ότι «ξεκου­ρά­ζε­ται στο σπί­τι κατό­πιν συμ­βου­λής των για­τρών», ακυ­ρώ­νο­ντας τρεις επι­σκέ­ψεις στην κεντρι­κή Ανατολία.

«Δεν υπάρχει ανησυχία»

«Δεν υπάρ­χει ανη­συ­χία, είναι καλά. Πιστεύω ότι θα επα­να­λά­βει το πρό­γραμ­μά του από αύριο», δήλω­σε η υπουρ­γός Οικο­γέ­νειας Ντέ­ρια Για­νίκ στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο NTV.

Ωστό­σο, το επει­σό­διο έρχε­ται σε μία κακή στιγ­μή για τον τούρ­κο πρό­ε­δρο: στην εξου­σία από το 2003, ο Ερντο­γάν βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πος με την ενω­μέ­νη αντι­πο­λί­τευ­ση που κερ­δί­ζει έδα­φος και προη­γεί­ται σε πολ­λές δημοσκοπήσεις.

Ο βασι­κός του αντί­πα­λος, ο Κεμάλ Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου, επι­κε­φα­λής της συμ­μα­χί­ας έξι κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης, δέχθη­κε και την υπο­στή­ρι­ξη του φιλο­κουρ­δι­κού HDP, που, συγκε­ντρώ­νο­ντας περί το 10% των ψήφων, θεω­ρεί­ται ο ρυθ­μι­στής των εκλογών.

Η κατά­στα­ση της υγεί­ας του τούρ­κου ηγέ­τη, για τον οποίο κανέ­να ιατρι­κό ανα­κοι­νω­θέν δεν έχει δημο­σιευ­θεί, τρο­φο­δο­τεί τις φήμες έπει­τα από μία πρώ­τη εγχεί­ρη­ση στο παχύ έντε­ρο το 2011 και μία δεύ­τε­ρη τον επό­με­νο χρό­νο. Τότε, ο τότε πρω­θυ­πουρ­γός Ερντο­γάν είχε δια­ψεύ­σει δημο­σί­ως ότι πάσχει από καρ­κί­νο του παχέ­ος εντέ­ρου και είχε εξη­γή­σει ότι εγχει­ρί­σθη­κε για την αφαί­ρε­ση πολυπόδων.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο