Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Οι σεισμοί μετακίνησαν την πλάκα της Ανατολίας έως και 10 μέτρα, σύμφωνα με επιστήμονες

Η πλά­κα της Ανα­το­λί­ας μετα­το­πί­στη­κε έως και 10 μέτρα ανα­το­λι­κά ως απο­τέ­λε­σμα των ισχυ­ρών σει­σμών που έπλη­ξαν τη νότια Τουρ­κία, δήλω­σε σήμε­ρα ένας Ιτα­λός σεισμολόγος.

Μιλώ­ντας στο ιτα­λι­κό κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων ANSA, ο Αλε­σά­ντρο Αμά­το του Εθνι­κού Ινστι­τού­του Γεω­φυ­σι­κής και Ηφαι­στειο­λο­γί­ας (INGV), είπε ότι οι σει­σμοί ενερ­γο­ποί­η­σαν ένα νέο τεκτο­νι­κό ρήγ­μα στα σύνο­ρα μετα­ξύ Τουρ­κί­ας και Συρί­ας, το οποίο προ­κά­λε­σε μετα­τό­πι­ση του εδά­φους μέχρι 10 μέτρα.

«Υπήρ­ξε μια εγκάρ­σια μετα­τό­πι­ση», τόνι­σε, προ­σθέ­το­ντας ότι το έδα­φος γλί­στρη­σε ορι­ζό­ντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτο­νι­κού ρήγ­μα­τος με προ­σα­να­το­λι­σμό προς τα αρι­στε­ρά, προς την κατεύ­θυν­ση του Αιγαί­ου Πελάγους.

Ξεχω­ρι­στά, η Τίνα Λάρ­σεν, ανώ­τε­ρη ερευ­νή­τρια στο Εθνι­κό Γεω­λο­γι­κό Ινστι­τού­το Δανί­ας και Γροι­λαν­δί­ας (GEUS), ανέ­φε­ρε ότι οι δονή­σεις από τον σει­σμό κατα­γρά­φη­καν από σει­σμο­γρά­φους στη Δανία και τη Γροι­λαν­δία, σύμ­φω­να με το ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμ­βαί­νει ένας τόσο ισχυ­ρός σει­σμός, οι δονή­σεις ταξι­δεύ­ουν από την περιο­χή όπου συνέ­βη η υπό­γεια μετα­τό­πι­ση, μέσα από τη συμπα­γή γη και σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο», είπε.

 

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο