Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Στην τελική ευθεία των εκλογών

Με τις αντι­πα­ρα­θέ­σεις ανά­με­σα στους κύριους διεκ­δι­κη­τές της νίκης να μαί­νο­νται, η προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δος στην Τουρ­κία για τις προ­ε­δρι­κές και βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της 14ης Μάη μπαί­νει στην τελι­κή ευθεία, έχο­ντας στο επί­κε­ντρό της την ενδο­α­στι­κή δια­μά­χη για το ποιος θα υπη­ρε­τή­σει καλύ­τε­ρα τον στό­χο της «γεω­πο­λι­τι­κής ανα­βάθ­μι­σης» του τουρ­κι­κού κεφαλαίου.

Η αντι­πα­ρά­θε­ση είναι έντο­νη και δεν λεί­πουν ακό­μη και περι­στα­τι­κά βίας. Ο υπο­ψή­φιος για την αντι­προ­ε­δρία με την ενω­μέ­νη αντι­πο­λί­τευ­ση, δήμαρ­χος της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, Εκρέμ Ιμά­μο­γλου, έγι­νε στό­χος επί­θε­σης με πέτρες, κατά τη διάρ­κεια προ­ε­κλο­γι­κής του ομι­λί­ας στην Ερζε­ρούμ, όπου του­λά­χι­στον εννέα άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν. Μια επί­θε­ση που το περι­βάλ­λον του δημάρ­χου Κων­στα­ντι­νού­πο­λης απέ­δω­σε στους «Γκρί­ζους Λύκους» και «ακραί­ους ισλα­μι­στές της HUDA PAR». Περι­στα­τι­κό με πυρο­βο­λι­σμούς κατα­γρά­φη­κε χθες σε γρα­φεία του Ρεπου­μπλι­κα­νι­κού Κόμ­μα­τος στην πόλη Ούρ­φα, στα νοτιο­α­να­το­λι­κά της χώρας, ενώ στό­χος επι­θέ­σε­ων έχουν γίνει και προ­ε­κλο­γι­κά κέντρα στο ΑΚΡ.

Παράλ­λη­λα δεν λεί­πουν και οι αντι­πα­ρα­θέ­σεις σε προ­σω­πι­κό επί­πε­δο, με τον Ερντο­γάν, σε χθε­σι­νή συγκέ­ντρω­ση στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, να απο­κα­λεί τον Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου «μέθυ­σο» που συνερ­γά­ζε­ται με τρομοκράτες.

Έξωθεν παρεμβάσεις

Την ίδια ώρα, εμφα­νείς είναι και οι έξω­θεν παρεμ­βά­σεις υπέρ του ενός ή του άλλου υπο­ψη­φί­ου. Χαρα­κτη­ρι­στι­κές ήταν οι «συστά­σεις» της ηγε­σί­ας του κόμ­μα­τος των Πρα­σί­νων της Γερ­μα­νί­ας (όπου ζουν πάρα πολ­λοί Τούρ­κοι μετα­νά­στες), η οποία ζήτη­σε την κατα­ψή­φι­ση του νυν προ­έ­δρου, Ρ. Τ. Ερντο­γάν, καλώ­ντας σε ψήφο για «δημο­κρα­τι­κή δια­δι­κα­σία αλλα­γής» και προ­κρί­νο­ντας τη δρα­στι­κή ανα­θέρ­μαν­ση των διερ­γα­σιών ειδι­κά γύρω από το Κουρδικό.

Μέσα σε αυτό το κλί­μα καλού­νται την Κυρια­κή στις κάλ­πες πάνω από 64,1 εκα­τομ­μύ­ρια Τούρ­κοι ψηφο­φό­ροι για να εκλέ­ξουν νέο κοι­νο­βού­λιο και πρό­ε­δρο, με τη μάχη μετα­ξύ Ερντο­γάν και Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου να θεω­ρεί­ται αμφίρροπη.

Οι τελευ­ταί­ες δημο­σκο­πή­σεις δίνουν ένα μικρό προ­βά­δι­σμα στον υπο­ψή­φιο της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περί­πτω­ση είναι σαφές ότι τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα στη γει­το­νι­κή χώρα, που υπο­φέ­ρουν από την ακρί­βεια, τη φτώ­χεια και τους πολε­μι­κούς τυχο­διω­κτι­σμούς της αστι­κής τάξης, δεν μπο­ρούν να περι­μέ­νουν φιλο­λαϊ­κές λύσεις από κανέ­να κόμ­μα που βάζει στην προ­με­τω­πί­δα του τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφαλαίου.

Στη «ρότα» ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου

Εξάλ­λου, το επι­τε­λείο του Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου ξεκα­θά­ρι­σε πως οι στό­χοι της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής δεν θα αλλά­ξουν και ότι γνώ­μο­νας και της δικής του κυβέρ­νη­σης θα είναι η ανα­βάθ­μι­ση της θέσης της Τουρ­κί­ας και του τουρ­κι­κού κεφα­λαί­ου σε μία δια­κρι­τή περι­φε­ρεια­κή δύνα­μη, ενώ στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά θα δια­τη­ρή­σει στο ακέ­ραιο τις απα­ρά­δε­κτες τουρ­κι­κές διεκδικήσεις.

Όπως δήλω­σε στο «Politico» ο σύμ­βου­λος εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής του Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου, Ουνάλ Τσε­βι­κιούζ, «εμείς θα δώσου­με έμφα­ση στο γεγο­νός ότι η Τουρ­κία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στις συζη­τή­σεις μας με τη Ρωσία θα επι­διώ­ξου­με φυσι­κά μια σχέ­ση μετα­ξύ ίσων», ενώ ξεκα­θά­ρι­σε ότι η στε­νή σχέ­ση με το ΝΑΤΟ «δεν σημαί­νει πως η Τουρ­κία θα ευθυ­γραμ­μι­στεί με τις κυρώ­σεις (της Δύσης κατά της Ρωσί­ας). Δεν θα το κάνει. Αλλά του­λά­χι­στον, η σχέ­ση (με τη Ρωσία) θα είναι πιο δια­φα­νής. Έτσι, θα ανοί­ξει ένας νέος ορί­ζο­ντας μπρο­στά και στις δύο χώρες».

Ανα­φε­ρό­με­νος δε στο Αιγαίο και την κατά­στα­ση συνο­λι­κά στη Μεσό­γειο, ο Τσε­βι­κιούζ είπε ότι «η επα­να­προ­σέγ­γι­ση μετα­ξύ Τουρ­κί­ας και Ελλά­δας στα διμε­ρή τους προ­βλή­μα­τα (στο Αιγαίο) θα διευ­κο­λύ­νει τον συντο­νι­σμό για την αντι­με­τώ­πι­ση και των άλλων προ­βλη­μά­των στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο», μιλώ­ντας για «ένα πιο ώρι­μο, πιο διπλω­μα­τι­κό στιλ αντι­με­τώ­πι­σης δια­φο­ρών και δια­φω­νιών» που θα υιο­θε­τή­σει μια ηγε­σία Κιλιτσντάρογλου.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο