Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Στη φυλακή 16χρονος επειδή ζωγράφισε «χιτλερικό» μουστάκι σε αφίσα του Ερντογάν

Ένας 16χρονος από τη Μερ­σί­να της νότιας Τουρ­κί­ας συνε­λή­φθη και οδη­γή­θη­κε από­ψε στη φυλα­κή επει­δή ζωγρά­φι­σε «χιτλε­ρι­κό» μου­στά­κι σε προ­ε­κλο­γι­κή αφί­σα του προ­έ­δρου Ερντο­γάν, μετα­δί­δουν ορι­σμέ­να μέσα ενη­μέ­ρω­σης που πρό­σκει­νται στην αντιπολίτευση.

Σύμ­φω­να με τις εφη­με­ρί­δες Cumhuriyet και BirGün, καθώς και τον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό Halk TV, ο μαθη­τής λυκεί­ου κατη­γο­ρή­θη­κε ότι «ζωγρά­φι­σε με στυ­λό το μου­στά­κι του Χίτλερ και έγρα­ψε προ­σβλη­τι­κά σχό­λια» σε αφί­σα με το πρό­σω­πο του τούρ­κου προ­έ­δρου, η οποία είχε αναρ­τη­θεί κοντά στο σπί­τι του.

Η αστυ­νο­μία εξέ­τα­σε βίντεο από κάμε­ρες παρα­κο­λού­θη­σης και ταυ­το­ποί­η­σε τον δρά­στη, τον οποίο συνέ­λα­βε στο σπί­τι του, σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα. Κατά την ανά­κρι­ση «παρα­δέ­χτη­κε ότι ζωγρά­φι­σε το μου­στά­κι, αλλά αρνή­θη­κε πως έγρα­ψε σχόλια».

Ο 16χρονος οδη­γή­θη­κε ενώ­πιον εισαγ­γε­λέα, κατη­γο­ρή­θη­κε με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες για «προ­σβο­λή του προ­έ­δρου» και κρα­τεί­ται σε φυλα­κές ανη­λί­κων στην Ταρ­σό, μετέ­δω­σε το Halk TV.

Η «προ­σβο­λή του προ­έ­δρου» είναι μια από τις κατη­γο­ρί­ες που απαγ­γέλ­λο­νται συχνό­τε­ρα στην Τουρ­κία, αφού το 2022 κατα­γρά­φη­καν 16.753 υπο­θέ­σεις, σύμ­φω­να με στα­τι­στι­κά στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Δικαιοσύνης.

Ο 69χρονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν εξα­σφά­λι­σε μια νέα πεντα­ε­τή θητεία στην προ­ε­δρία της Τουρ­κί­ας, επι­κρα­τώ­ντας στον δεύ­τε­ρο γύρο των εκλο­γών του υπο­ψη­φί­ου της αντι­πο­λί­τευ­σης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο