Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Τουλάχιστον 24 νεκροί και 804 τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό στο Αιγαίο

Μέλη σωστι­κών συνερ­γεί­ων συνέ­χι­ζαν τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα, με φακούς φορε­μέ­νους στα μέτω­πά τους, να ανα­ζη­τούν επι­ζώ­ντες στα συντρίμ­μια κτι­ρί­ων που κατέρ­ρευ­σαν στη δυτι­κή Τουρ­κία μετά τον ισχυ­ρό σει­σμό που σημειώ­θη­κε χθες το μεση­μέ­ρι στο Αιγαίο και στοί­χι­σε τη ζωή σε του­λά­χι­στον 24 ανθρώ­πους και τραυ­μά­τι­σε πάνω από 800 στη χώρα αυτή — ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της σει­σμι­κής δόνη­σης φθά­νει τους 26 νεκρούς αν προ­στε­θούν οι δύο έφη­βοι μαθη­τές που έχα­σαν τη ζωή τους στη Σάμο.

Στο Μπαϊ­ρά­κλι, στην επαρ­χία της Σμύρ­νης (Ιζμίρ), σωστι­κά συνερ­γεία προ­σπα­θού­σαν να ανοί­ξουν δίο­δο στα συντρίμ­μια επτα­ώ­ρο­φης πολυ­κα­τοι­κί­ας κι ενί­ο­τε ζητού­σαν από τον κόσμο που παρέ­με­νε συγκε­ντρω­μέ­νος να κάνει ησυ­χία, καθώς συνέ­χι­ζαν να ψάχνουν παγι­δευ­μέ­νους όλη τη νύχτα, μετέ­δω­σε αντα­πο­κρί­τρια του Γαλ­λι­κού Πρακτορείου.

Η σει­σμι­κή δόνη­ση, το μέγε­θος της οποί­ας εκτι­μή­θη­κε πως ανερ­χό­ταν σε επτά βαθ­μούς της κλί­μα­κας Ρίχτερ από το αμε­ρι­κα­νι­κό ινστι­τού­το γεω­φυ­σι­κών μελε­τών (USGS), σημειώ­θη­κε λίγο πριν από τις δύο (ώρα Ελλά­δας) στο Αιγαίο, νοτιο­δυ­τι­κά της Σμύρ­νης, της τρί­της μεγα­λύ­τε­ρης πόλης της Τουρ­κί­ας, κοντά στη Σάμο.

TURKEY SEISMOS3

Ο σει­σμός ήταν τόσο ισχυ­ρός και επι­φα­νεια­κός που έγι­νε αισθη­τός ως την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη και την Αθή­να, ενώ προ­κά­λε­σε μίνι τσου­νά­μι, το οποίο πλημ­μύ­ρι­σε τους δρό­μους της Σεφε­ρί­χι­σαρ, τουρ­κι­κής πόλης κοντά στο επί­κε­ντρο, και χτύ­πη­σε τις ακτές της Σάμου.

Ο Γκιο­κάν Καν, δια­νο­μέ­ας, 32 ετών, ήταν πάνω στη μοτο­σι­κλέ­τα του όταν έγι­νε ο σει­σμός. «Τρο­μο­κρα­τή­θη­κα — όχι για μένα, για τη γυναί­κα μου και τον γιο μου (…) Μονο­λό­γη­σα: ‘δεν θα τελειώ­σει ποτέ’. Είχα την αίσθη­ση πως κρά­τη­σε δέκα λεπτά», αφη­γή­θη­κε.

TURKEY SEISMOS2

Ως νωρί­τε­ρα σήμε­ρα το πρωί στην Τουρ­κία κατα­γρά­φο­νταν 24 θάνα­τοι και 804 τραυ­μα­τι­σμοί, σύμ­φω­να με την υπη­ρε­σία αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στρο­φών (AFAD). Κατά την ίδια πηγή, 17 κτί­ρια κατέρ­ρευ­σαν ή υπέ­στη­σαν πολύ σοβα­ρές ζημιές.

Νοσο­κο­μεία της Σμύρ­νης, γεμά­τα ασθε­νείς εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, ανα­γκά­στη­καν να δια­κο­μί­σουν εσπευ­σμέ­να ασθε­νείς σε δομές υγεί­ας άλλων τουρ­κι­κών πόλε­ων, για να μπο­ρέ­σουν να εισα­γά­γουν τραυματίες.

TURKEY SEISMOS2

Το 1999 ισχυ­ρός σει­σμός 7,4 βαθ­μών είχε πλή­ξει τη βορειο­δυ­τι­κή Τουρ­κία στοι­χί­ζο­ντας τη ζωή σε πάνω από 17.000 ανθρώ­πους, ανά­με­σά τους περί­που χίλιους στην Κωνσταντινούπολη.

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο