Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός τώρα — Σάμος: Νέα σεισμική δόνηση αναστάτωσε το πρωί τους κατοίκους

Νέα σει­σμι­κή δόνη­ση, μεγέ­θους 4,7 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, σημειώ­θη­κε σήμε­ρα το πρωί στο Αιγαίο, στον θαλάσ­σιο χώρο 9 χιλιό­με­τρα βόρεια-βορειο­δυ­τι­κά της Σάμου, ή 271 χιλιό­με­τρα ανα­το­λι­κά της Αθή­νας, σύμ­φω­να με το Γεω­δυ­να­μι­κό Ινστι­τού­το του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών.

Η δόνη­ση, που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται «ασθε­νής» από το Ινστι­τού­το, κατα­γρά­φη­κε στις 07:31 από τους σεισμογράφους.

Στις 03:40 είχε κατα­γρα­φεί σει­σμι­κή δόνη­ση 4,1 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, σε από­στα­ση 31 χιλιο­μέ­τρων δυτι­κά-βορειο­δυ­τι­κά της Σάμου, ή 245 χιλιο­μέ­τρων ανα­το­λι­κά της Αθήνας.

Ισχυ­ρός σει­σμός 6,7 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ στο Αιγαίο έπλη­ξε στις 13:51 χθες Παρα­σκευή τη Σάμο, τη Χίο και περιο­χές στα παρά­λια της Τουρκίας.

Στη Σάμο, δύο μαθη­τές έχα­σαν τη ζωή τους όταν κατα­πλα­κώ­θη­καν από τοί­χο που κατέρ­ρευ­σε, ενώ ανα­φέρ­θη­καν τραυματισμοί.

Στην Τουρ­κία, ο πιο πρό­σφα­τος απο­λο­γι­σμός της υπη­ρε­σί­ας αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στρο­φών (AFAD), νωρί­τε­ρα σήμε­ρα το πρωί, έκα­νε λόγο για 24 νεκρούς, πάνω από 800 τραυ­μα­τί­ες και εκτε­τα­μέ­νες κατα­στρο­φές στην περιο­χή της Σμύρ­νης (Ιζμίρ). Σωστι­κά συνερ­γεία συνε­χί­ζουν να επι­χει­ρούν στα συντρίμ­μια πολυ­κα­τοι­κί­ας στο Μπαϊ­ρά­κλι, όπου υπάρ­χουν παγιδευμένοι.

Γεράσιμος Χουλιάρας: Πληθώρα μετασεισμών — 4,8 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος

Περισ­σό­τε­ροι από 55 μετα­σει­σμοί έχουν κατα­γρα­φεί μέχρι στιγ­μής, με τον μεγα­λύ­τε­ρο μεγέ­θους 4,8 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, και την  πλειο­ψη­φία τους πάνω από 3 Ρίχτερ, ανά­φε­ρε ο Γερά­σι­μος Χου­λιά­ρας, διευ­θυ­ντής Ερευ­νών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, μιλώ­ντας το πρωί σε εκπο­μπή της ΕΡΤ — 1. Εκτί­μη­σε ότι θα έχου­με μετα­σει­σμό 5 Ρίχτερ αυτές τις μέρες στην περιο­χή, ενώ σημεί­ω­σε ότι μετα­σει­σμι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα εκδη­λώ­νε­ται ομαλά.

Συνέ­στη­σε να μην υπάρ­ξει κανέ­νας εφη­συ­χα­σμός, ιδιαί­τε­ρα στα κατα­πο­νη­μέ­να κτί­ρια, από τα οποία όπως είπε πρέ­πει να μεί­νουν μακριά οι κάτοι­κοι. Ανα­φέρ­θη­κε στη σημα­σία της αντι­σει­σμι­κής θωρά­κι­σης και προ­στα­σί­ας στην χώρα μας σε σχέ­ση με τους ελέγ­χους στις κατα­σκευ­ές υπο­δο­μών και των παλαιό­τε­ρων κτι­ρί­ων, σημειώ­νο­ντας πως χρειά­ζε­ται η ενί­σχυ­ση του Οργα­νι­σμού Αντι­σει­σμι­κής Προ­στα­σί­ας με προ­σω­πι­κό για να κάνει τους ανα­γκαί­ους ελέγχους.

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο