Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: 125 χρόνια κάθειρξης σε διακινητές για τον πνιγμό του μικρού Άϊλαν

Τουρ­κι­κό δικα­στή­ριο κατα­δί­κα­σε σήμε­ρα τρεις επι­κε­φα­λής ενός κυκλώ­μα­τος παρά­νο­μης δια­κί­νη­σης ανθρώ­πων, σε 125 χρό­νια κάθειρ­ξης τον καθέ­να, για το θάνα­το πέντε ανθρώ­πων, μετα­ξύ των οποί­ων ήταν και ο Άϊλαν Κούρ­ντι, ένα τρί­χρο­νο προ­σφυ­γό­που­λο από τη Συρία, το πτώ­μα του οποί­ου ξεβρά­στη­κε νεκρό πριν από πέντε σχε­δόν χρό­νια, προ­κα­λώ­ντας παγκό­σμια συγκίνηση.

Οι παρά­νο­μοι δια­κι­νη­τές, που ήταν φυγό­δι­κοι, συνε­λή­φθη­σαν από τουρ­κι­κές δυνά­μεις ασφα­λεί­ας αυτή την εβδο­μά­δα στην νότια επαρ­χία Άδα­να. Το δικα­στή­ριο στην Μού­γκλα τους κατα­δί­κα­σε για «ανθρω­πο­κτο­νία με ενδε­χό­με­νο δόλο». Οι εθνι­κό­τη­τές τους δεν έγι­ναν άμε­σα γνωστές.

Το 2015, η οικο­γέ­νεια του τρί­χρο­νου αγο­ριού προ­σπά­θη­σε να φτά­σει στην Κω από το Μπό­ντρουμ, αλλά η φου­σκω­τή λέμ­βος ανε­τρά­πη με απο­τέ­λε­σμα τον πνιγ­μό πέντε από τους επι­βαί­νο­ντες, ανά­με­σά τους η μητέ­ρα, ο αδερ­φός του αγο­ριού και δύο άλλοι. Ο πατέ­ρας της οικο­γέ­νειας Αμπ­ντου­λάχ, ήταν το μόνο μέλος της οικο­γέ­νειας που επιβίωσε.

Η φωτο­γρα­φία με το άψυ­χο πτώ­μα του Άϊλαν να κεί­τε­ται σε μια παρα­λία κοντά στο Μπό­ντρουμ σόκα­ρε τότε τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα και έγι­νε σύμ­βο­λο των δει­νών των Σύρων προσφύγων.

Το 2016, οι τουρ­κι­κές αρχές είχαν κατα­δι­κά­σει για την ίδια υπό­θε­ση δύο Σύρους άνδρες σε τέσ­σε­ρα χρό­νια φυλά­κι­σης για κατη­γο­ρί­ες παρά­νο­μης δια­κί­νη­σης ανθρώπων.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο