Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το γηραιότερο δέντρο στην Ευρώπη, ετών 1230!!! (ΦΩΤΟ)

Ένα ιτα­λι­κό πεύ­κο στο Εθνι­κό Πάρ­κο Πολί­νο, στα νότια της Νάπο­λης, είναι αυτό που πλέ­ον θεω­ρεί­ται επι­βε­βαιω­μέ­να ‑με βάση την επι­στη­μο­νι­κή χρο­νο­λό­γη­ση- το γηραιό­τε­ρο γνω­στό δέντρο στην Ευρώ­πη, έχο­ντας ηλι­κία 1.230 ετών.

italus2

Το πεύ­κο, με την ονο­μα­σία «Ίτα­λους», δια­δέ­χε­ται τον «Άδω­νι», ένα ελλη­νι­κό πεύ­κο στην Πίν­δο, που το 2016 είχε χρο­νο­λο­γη­θεί ότι έχει ηλι­κία 1.075 ετών.

italus3

Η θέση του σε μια από­κρη­μνη βρα­χώ­δη πλα­γιά, ήταν ο λόγος που το βοή­θη­σε να επι­βιώ­σει τόσα χρό­νια από ακραί­ες και­ρι­κές συν­θή­κες, αλλά και από πυρ­κα­γιές που σημειώ­θη­καν στην διάρ­κεια των αιώνων.

italus4

Η χρο­νο­λό­γη­ση του δεν έγι­νε με ακρί­βεια, καθώς το εσω­τε­ρι­κό του είχε μετα­τρα­πεί σε σκό­νη. Έτσι, η ηλι­κία του υπο­λο­γί­στη­κε από άλλα στοι­χεία, ανά­με­σα στα οποία και η διά­με­τρος του κορμού.

italus5
Στην Ευρώ­πη υπάρ­χουν αρκε­τά ακό­μη αιω­νό­βια δέντρα, μερι­κά από τα οποία πιθα­νώς έχουν ξεπε­ρά­σει και την ηλι­κία των 1.500 ετών, αλλά μέχρι στιγ­μής δεν έχουν μελε­τη­θεί εξο­νυ­χι­στι­κά για να επι­βε­βαιω­θεί πόσο γέρι­κα είναι.

Όσον αφο­ρά το αρχαιό­τε­ρο γνω­στό επι­στη­μο­νι­κά επι­βε­βαιω­μέ­νο δέντρο στον κόσμο, η τιμή ανή­κει σε ένα πεύ­κο στην Καλι­φόρ­νια, που είναι άνω των 5.000 ετών. Υπάρ­χει, επί­σης, ένα νορ­βη­γι­κό έλα­το ηλι­κί­ας 9.560 ετών, το οποίο είναι το γηραιό­τε­ρο στον κόσμο δέντρο-μέλος αποι­κί­ας, καθώς ανή­κει σε μια ομά­δα όμοιων γενε­τι­κά δέντρων, τα οποία μοι­ρά­ζο­νται το ίδιο σύστη­μα ριζών, αλλά γεν­νούν ξεχω­ρι­στούς κορ­μούς και κλαδιά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο