Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ιράν ανακοίνωσε την «κατάσχεση» του ελληνόκτητου τάνκερ για «κλοπή ιρανικού πετρελαίου»

Το Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό της Ισλα­μι­κής Δημο­κρα­τί­ας του Ιράν ανα­κοί­νω­σε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα ότι προ­χώ­ρη­σε στην «κατά­σχε­ση» ενός πετρε­λαιο­φό­ρου στη Θάλασ­σα του Ομάν, με δικα­στι­κή από­φα­ση, ανα­φε­ρό­με­νο στην είδη­ση που κυκλο­φό­ρη­σε σχε­τι­κά με την κατά­λη­ψη του ελλη­νό­κτη­του δεξα­με­νό­πλοιου «St. Nikolas», στο οποίο επι­βαί­νει ένας Έλλη­νας δόκι­μος πλοί­αρ­χος. Μία είδη­ση που επι­βε­βαιώ­νει τους τερά­στιους κιν­δύ­νους που ενέ­χει η πολύ­μορ­φη εμπλο­κή της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης και του κεφα­λαί­ου της χώρας μας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και τις αντιθέσεις.

Σύμ­φω­να με το Ιράν, το πλοίο κατα­σχέ­θη­κε σε αντί­ποι­να για την κλο­πή ιρα­νι­κού πετρε­λαί­ου από τις ΗΠΑ, ενώ η Ambrey, μια βρε­τα­νι­κή εται­ρεία ναυ­τι­λια­κών κιν­δύ­νων, είπε ότι στο δεξα­με­νό­πλοιο, που μετο­νο­μά­στη­κε πρό­σφα­τα από «Suez Rajan» σε «Nicholas ST», είχε ασκη­θεί δίω­ξη και είχε επι­βλη­θεί πρό­στι­μο από τις ιρα­νι­κές αρχές για «μετα­φο­ρά ιρα­νι­κού πετρε­λαί­ου το οποίο κατα­σχέ­θη­κε από τις αμε­ρι­κα­νι­κές αρχές».

Τον περα­σμέ­νο Απρί­λη, το ναυ­τι­κό των ΗΠΑ κατά­σχε­σε το ελλη­νό­κτη­το δεξα­με­νό­πλοιο Suez Rajan με σημαία Νήσων Μάρ­σαλ, που μετέ­φε­ρε ιρα­νι­κό πετρέ­λαιο, υπό το πρό­σχη­μα της «επι­βο­λής κυρώ­σε­ων» και το οδή­γη­σε στο λιμά­νι του Τέξας, όπου ξεφορ­τώ­θη­κε τον Αύγουστο.

«Μετά την παρα­βί­α­ση του πλοί­ου Suez Rajan τον Απρί­λιο και την κλο­πή ιρα­νι­κού πετρε­λαί­ου από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, το πετρε­λαιο­φό­ρο με τη νέα ονο­μα­σία Nicholas ST κατα­σχέ­θη­κε σήμε­ρα το πρωί», μετα­δί­δει στο ρεπορ­τάζ του ο ιστο­τό­πος presstv.ir.

Δεν είναι η πρώ­τη φορά που η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και το ελλη­νι­κό εφο­πλι­στι­κό κεφά­λαιο εμπλέ­κο­νται «μέχρι τα μπού­νια» στο κου­βά­ρι των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντιθέσεων.

Τον Μάιο του 2022, οι ελλη­νι­κές αρχές, μετά από σχε­τι­κό αίτη­μα των ΗΠΑ κατέ­σχε­σαν ένα ρωσι­κό πλοίο, το Pegas, που μετέ­φε­ρε ιρα­νι­κό πετρέ­λαιο, στα ανοι­κτά των ακτών της Καρύστου.

Το Ιράν καταγ­γέλ­λει επί­σης ότι τον Φεβρουά­ριο του 2021, η Ουά­σιγ­κτον κατέ­λα­βε ένα δεξα­με­νό­πλοιο που μετέ­φε­ρε ιρα­νι­κό πετρέ­λαιο στα ανοι­κτά των ακτών της πόλης Fujairah των Εμι­ρά­των και πού­λη­σε περισ­σό­τε­ρα από ένα εκα­τομ­μύ­ριο βαρέ­λια πετρε­λαί­ου που κατα­σχέ­θη­καν από αυτό για 110 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια ή 55 δολά­ρια το βαρέλι.

Πηγή: 902.gr

Ονο­ρέ Μπαλ­ζάκ: «Διπλή οικο­γέ­νεια» (Νου­βέ­λα)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο