Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ισραήλ επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στους Παλαιστίνιους – Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το έγκλημα

Με εξορ­γι­στι­κές αιτιά­σεις ο ισραη­λι­νός στρα­τός επι­χει­ρεί να απορ­ρί­ψει τις ευθύ­νες για το βάρ­βα­ρο δολο­φο­νι­κό χτύ­πη­μα στο νοσο­κο­μείο «Al-Ahly» στην κεντρι­κή Γάζα με πάνω από 500 νεκρούς, την ώρα που γιγα­ντώ­νε­ται το κύμα αντι­δρά­σε­ων για το απάν­θρω­πο χτύπημα.

Ο κατο­χι­κός ισραη­λι­νός στρα­τός αρχι­κά επι­κα­λέ­στη­κε «άγνοια» για τον βομ­βαρ­δι­σμό του νοσο­κο­μεί­ου, πιθα­νο­λο­γώ­ντας ότι έπε­σε αδέ­σπο­τη ρου­κέ­τα της Χαμάς και στη συνέ­χεια ανα­κοί­νω­σε ότι είναι «νωρίς» για να απα­ντή­σει στο ερώτημα.

Τελι­κά, μετά από αρκε­τή ώρα, μετά τις 11 μ.μ., απο­ποι­ή­θη­κε κάθε ευθύ­νη, ρίχνο­ντας το φταί­ξι­μο αρχι­κά στη Χαμάς και έπει­τα στην «Ισλα­μι­κή Τζι­χάντ»: «Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες βασι­σμέ­νες σε αρκε­τές πηγές που έχου­με στα χέρια μας, η οργά­νω­ση “Ισλα­μι­κή Τζι­χάντ” είναι υπεύ­θυ­νη για την απο­τυ­χη­μέ­νη εκτό­ξευ­ση ρου­κε­τών που έπλη­ξε το νοσο­κο­μείο στη Γάζα», ανα­κοί­νω­σε, αφού πρώ­τα σβή­στη­κε ανάρ­τη­ση ενός από τους εκπρο­σώ­πους του ισραη­λι­νού στρα­τού στο X (πρώ­ην Twitter), ότι το νοσο­κο­μείο που βομ­βαρ­δί­στη­κε «ήταν βάση της Χαμάς». Ο δε Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπ. Νετα­νιά­χου δήλω­σε πως για το μακε­λειό φταί­νε «οι βάρ­βα­ροι τρο­μο­κρά­τες στη Γάζα και όχι ο ισραη­λι­νός στρα­τός».

Τόσο ο «Ισλα­μι­κός Τζι­χάντ» όσο και η Χαμάς έσπευ­σαν να δια­ψεύ­σουν τους ισραη­λι­νούς ισχυ­ρι­σμούς, τονί­ζο­ντας ότι αφε­νός στην περιο­χή δεν υπήρ­χαν εγκα­τα­στά­σεις εκτό­ξευ­σης, αφε­τέ­ρου ότι δεν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε καμία εκτό­ξευ­ση εκεί­νες τις ώρες.

Την ίδια ώρα, η Ιορ­δα­νία ακυ­ρώ­νει την τετρα­με­ρή σύνο­δο που θα διε­ξα­γό­ταν σήμε­ρα στην Ιορ­δα­νία με τη συμ­με­το­χή του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν, του Ιορ­δα­νού μονάρ­χη Αμπ­ντά­λα Β΄, του προ­έ­δρου της Αιγύ­πτου Άμπ­ντελ Φάταχ αλ Σίσι και του προ­έ­δρου της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής Μαχ­μούντ Αμπάς, μετά τον βομ­βαρ­δι­σμό του νοσο­κο­μεί­ου. Η σύνο­δος θα διε­ξα­χθεί «όταν ληφθεί η από­φα­ση να στα­μα­τή­σει ο πόλε­μος και να τερ­μα­τι­στούν οι σφα­γές», τόνι­σε ο επι­κε­φα­λής της ιορ­δα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας Αϊμάν Σαφά­ντι.

Κατό­πιν αιτή­μα­τος της Ρωσί­ας και των Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των, το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ πρό­κει­ται να συνε­δριά­σει εκτά­κτως εντός της ημέ­ρας, έπει­τα από τον πολύ­νε­κρο βομ­βαρ­δι­σμό στη Λωρί­δα της Γάζας, ενώ ανα­μέ­νε­ται να συζη­τή­σουν σχέ­διο από­φα­σης που καταρ­τί­στη­κε από τη Βρα­ζι­λία. Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Οργα­νι­σμού Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες τόνι­σε σήμε­ρα ότι η επί­θε­ση της Χαμάς στο Ισρα­ήλ «δεν μπο­ρεί να δικαιο­λο­γή­σει τη συλ­λο­γι­κή τιμω­ρία των Παλαι­στι­νί­ων» στη Λωρί­δα της Γάζας.

Από την πλευ­ρά της η Σαου­δι­κή Αρα­βία κατα­δί­κα­σε έντο­να το «στυ­γε­ρό έγκλη­μα» που διέ­πρα­ξαν οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις βομ­βαρ­δί­ζο­ντας το νοσο­κο­μείο «Αλ Αχλί», δήλω­σε αργά το βρά­δυ της Τρί­της το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών του βασι­λεί­ου, σε ανα­κοί­νω­ση που εξέδωσε.

Ο Ιρα­νός πρό­ε­δρος Εμπρα­χίμ Ραϊ­σί κατα­δί­κα­σε τον πολύ­νε­κρο βομ­βαρ­δι­σμό, λέγο­ντας πως «οι φλό­γες των αμε­ρι­κα­νοϊσ­ραη­λι­νών βομ­βών» σύντο­μα πρό­κει­ται «να κατα­βρο­χθί­σουν» το Ισρα­ήλ.

Το μακε­λειό προ­κά­λε­σε την κατα­κραυ­γή του Αρα­βι­κού Συν­δέ­σμου, της Αφρι­κα­νι­κής Ένω­σης του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, των κυβερ­νή­σε­ων της Αιγύ­πτου, του Κατάρ, της Τουρ­κί­ας, του Κανα­δά, του προ­έ­δρου του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Σαρλ Μισέλ κ.ά. Το εξό­φθαλ­μο έγκλη­μα εις βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού οδή­γη­σε και τον Γάλ­λο πρό­ε­δρο Εμ. Μακρόν να δηλώ­σει ότι «τίπο­τε δεν μπο­ρεί να δικαιο­λο­γή­σει τη στο­χο­ποί­η­ση αμάχων».

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Al Jazeera»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο