Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ αποχαιρετά την Τιτίκα Σαριγκούλη

«Απο­χαι­ρε­τού­με με θλί­ψη την αγα­πη­μέ­νη ηθο­ποιό και συγ­γρα­φέα Τιτί­κα Σαρι­γκού­λη, που για 60 χρό­νια υπη­ρέ­τη­σε με πάθος την τέχνη της μέσα από το θέα­τρο, τον κινη­μα­το­γρά­φο και την τηλε­ό­ρα­ση. Αει­κί­νη­τη, γεμά­τη ζωντά­νια και με και­νούρ­για πάντα σχέ­δια για την επό­με­νη καλ­λι­τε­χνι­κή της δου­λειά, η Τιτί­κα είχε μια γεμά­τη και δημιουρ­γι­κή ζωή ως την τελευ­ταία της πνοή» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του.

Όπως επι­ση­μαί­νει «ξεχω­ρι­στή θέση στην καρ­διά της είχαν τα περισ­σό­τε­ρα από 60 βιβλία της, με θέμα­τα αντλη­μέ­να κύρια από την Iστο­ρία, που την προ­σέγ­γι­ζε με έναν ιδιαί­τε­ρο και πρω­τό­τυ­πο τρό­πο, βασι­σμέ­νη στις μελέ­τες της πάνω στο αρχαίο δράμα.

Προ­σω­πι­κό­τη­τα ξεχω­ρι­στή, πηγαία, ανυ­πό­τα­χτη, με ισχυ­ρή θέλη­ση και πεί­σμα όπως ήταν, δεν έχα­νε ευκαι­ρία για να δηλώ­σει με παρ­ρη­σία την προ­σή­λω­σή της στην κομ­μου­νι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία, να υπε­ρα­σπι­στεί την ιστο­ρία του κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος και του πρώ­του εργα­τι­κού κρά­τους, της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, να στη­λι­τεύ­σει με λόγια τσε­κου­ρά­τα την αστι­κή πολι­τι­κή υπο­στη­ρί­ζο­ντας με σθέ­νος τις θέσεις του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ελλάδας.

Για την προ­σφο­ρά της στο θέα­τρο, της απο­νε­μή­θη­κε το 2015 τιμη­τι­κός έπαι­νος από τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, μετά την παρά­στα­ση «Βάκ­χες» του Ευρι­πί­δη στο Θέα­τρο της Πετρού­πο­λης. Η τελευ­ταία θεα­τρι­κή παρου­σία της ήταν στο έργο του Φεντε­ρί­κο Γκαρ­θία Λόρ­κα «Το σπί­τι της Μπερ­νάρ­ντα ‘Αλμπα», που με ιδιαί­τε­ρο ενθου­σια­σμό παρου­σί­α­σε και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Γενά­ρη του 2019».

«Στους αγώ­νες του σήμε­ρα και του αύριο θα θυμό­μα­στε πάντα την ευχή της: ‘Το νέο αίμα του Κόμ­μα­τος να φτά­σει την υπό­θε­σή μας ακό­μα πιο μακριά!’.

Εκφρά­ζου­με τα ειλι­κρι­νή μας συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια της και τους φίλους της» κατα­λή­γει το ΚΚΕ στην ανα­κοί­νω­σή του.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο