Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολύ νωρίς για συμπεράσματα για την πηγή προέλευσης του ιού

Είναι πολύ νωρίς ακό­μη για να εξα­χθεί οποιο­δή­πο­τε συμπέ­ρα­σμα όσον αφο­ρά το αν η COVID-19 προ­ήλ­θε από την Κίνα, ανα­κοί­νω­σε χθες Παρα­σκευή ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ), ομά­δα του οποί­ου έχει απο­στα­λεί στην χώρα αυτή.

“Όλες οι υπο­θέ­σεις βρί­σκο­νται στο τρα­πέ­ζι. Είναι σαφώς υπερ­βο­λι­κά νωρίς για να κατα­λή­ξου­με σε ένα συμπέ­ρα­σμα για τον τόπο στον οποίο γεν­νή­θη­κε ο ιός αυτός, αν ήταν στην Κίνα ή εκτός Κίνας”, δήλω­σε ο διευ­θυ­ντής που είναι αρμό­διος για θέμα­τα έκτα­κτης υγειο­νο­μι­κής ανά­γκης στους κόλ­πους του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε στη Γενεύη.

“Υπάρ­χουν δια­φο­ρε­τι­κές (…) επι­στη­μο­νι­κές παρα­τη­ρή­σεις σε δια­φο­ρε­τι­κά μέρη του κόσμου”, συνέ­χι­σε, “είναι ένα μεγά­λο αίνιγ­μα και δεν μπο­ρού­με να έχου­με μια συνο­λι­κή εικό­να κοι­τά­ζο­ντας ένα από τα 10.000 κομ­μά­τια ενός παζλ”.

Ομά­δα εμπει­ρο­γνω­μό­νων του ΠΟΥ έφτα­σε στις 14 Ιανουα­ρί­ου στην Ουχάν για να ερευ­νή­σει για την πηγή προ­έ­λευ­σης του νέου κορο­νοϊ­ού, τα πρώ­τα κρού­σμα­τα του οποί­ου εντο­πί­στη­καν στα τέλη του 2019 σε αυτήν την πόλη στην κεντρι­κή Κίνα.

Τα μέλη της απο­στο­λής αυτής του ΠΟΥ πήγαν αμέ­σως μετά την άφι­ξή τους σε ένα ξενο­δο­χείο για να τηρή­σουν καρα­ντί­να δύο εβδο­μά­δων. Έκτο­τε εργά­ζο­νται εξ απο­στά­σε­ως και μόλις ολο­κλη­ρω­θεί η περί­ο­δος της καρα­ντί­νας τους ανα­μέ­νε­ται ότι θα μπο­ρούν να επι­σκε­φθούν μέρη και να συνα­ντή­σουν τις κινε­ζι­κές επα­φές τους.

Η Κίνα έχει πολ­λές φορές αφή­σει να εννοη­θεί ότι ο νέος κορο­νο­ϊ­ός εμφα­νί­στη­κε εκτός των συνό­ρων της.

Ο ιός αυτός έχει προ­κα­λέ­σει μέχρι σήμε­ρα τον θάνα­το περισ­σό­τε­ρων από δύο εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων στον κόσμο και έχει προ­σβάλ­λει δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια, ενώ έχει βαρύ­τα­τες επι­πτώ­σεις στην παγκό­σμια οικονομία.

“Η ομά­δα μας βρί­σκε­ται εκεί, η συνερ­γα­σία με τους Κινέ­ζους συνα­δέλ­φους μας είναι καλή. Εξε­τά­ζου­με τα δεδο­μέ­να”, πρό­σθε­σε ο Ράιαν. “Είναι πολύ νωρίς για να κατα­λή­ξου­με σε συμπε­ρά­σμα­τα, όμως έχου­με την αίσθη­ση ότι προ­ο­δεύ­ου­με λίγο και ελπί­ζου­με να συνε­χί­σου­με έτσι προς το συμ­φέ­ρον της δημό­σιας υγεί­ας και του μέλλοντος”.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο