Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να τιμήσει τον ηρωϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

«Τα συν­θή­μα­τα του Πολυ­τε­χνεί­ου παρα­μέ­νουν επί­και­ρα στον αγώ­να ενά­ντια στην πολι­τι­κή που οδη­γεί τον λαό στη φτώ­χεια, την ανερ­γία, την ανα­σφά­λεια, ενά­ντια στην εμπλο­κή της Ελλά­δας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, ενά­ντια στην κατα­στο­λή και τον αυταρ­χι­σμό». Αυτό ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ, σε ανα­κοί­νω­σή του για τα 46 χρό­νια από τον ηρω­ϊ­κό ξεση­κω­μό του Πολυτεχνείου.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, το ΚΚΕ απο­τί­ει φόρο τιμής «σε όλους όσοι αγω­νί­στη­καν κατά της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας, δοκι­μά­στη­καν στη φρί­κη των βασα­νι­στη­ρί­ων, της εξο­ρί­ας, των φυλα­κί­σε­ων, των διώ­ξε­ων και των στρα­το­δι­κεί­ων, στους νέους και τις νέες της Αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ είναι περή­φα­νο για τα μέλη και τα στε­λέ­χη του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ, που πρω­το­στά­τη­σαν στον αγω­νι­στι­κό λαϊ­κό ξεση­κω­μό, που έδρα­σαν στις σκλη­ρές συν­θή­κες της παρα­νο­μί­ας και των διώ­ξε­ων της χού­ντας. Η ανα­συ­γκρό­τη­ση των Κομ­μα­τι­κών Οργα­νώ­σε­ών του και η ίδρυ­ση της ΚΝΕ, το 1968, συνέ­βα­λαν καθο­ρι­στι­κά στην αντι­δι­κτα­το­ρι­κή πάλη».

Στην ανα­κοί­νω­ση σημειώ­νε­ται πως «η επι­βο­λή της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας, το 1967, υπη­ρέ­τη­σε “διά πυρός και σιδή­ρου” τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης σε βάρος του λαού. Υλο­ποί­η­σε τους σχε­δια­σμούς των ιμπε­ρια­λι­στών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με απο­κο­ρύ­φω­μα το πρα­ξι­κό­πη­μα στην Κύπρο, που οδή­γη­σε στην τουρ­κι­κή εισβο­λή και κατο­χή» καθώς και ότι «απο­δει­κνύ­ε­ται πως ο χαρα­κτή­ρας της αστι­κής εξου­σί­ας, ως δικτα­το­ρί­ας του κεφα­λαί­ου, παίρ­νει διά­φο­ρες μορ­φές για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των συμ­φε­ρό­ντων του. Τέτοια μορ­φή απο­τέ­λε­σε και η δικτα­το­ρία, καθ’ όλη την επτα­ε­τία ’67-’74».

«Απο­δει­κνύ­ε­ται, ακό­μα, ότι ο αντι­κομ­μου­νι­σμός, που ήταν επί­ση­μη ιδε­ο­λο­γία της χού­ντας, απο­τε­λεί πάντα τον προ­πο­μπό συνο­λι­κό­τε­ρης επί­θε­σης κατά των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού», συμπλη­ρώ­νει το ΚΚΕ.

Ακό­μη, επι­ση­μαί­νει ότι τα συν­θή­μα­τα «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», που δέσπο­ζαν στις πύλες του Πολυ­τε­χνεί­ου, «κάθε χρό­νο γίνο­νται πιο επί­και­ρα, απ’ τη στιγ­μή που η χώρα μας συμ­με­τέ­χει ενερ­γά στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και μετα­τρέ­πε­ται σε ορμη­τή­ριο πολέ­μων και επεμ­βά­σε­ων. Άλλω­στε, πριν λίγες μέρες ο υπουρ­γός Άμυ­νας σε μία απα­ρά­δε­κτη δήλω­ση ‑απευ­θυ­νό­με­νος σε Αμε­ρι­κα­νό στρα­τη­γό- τόνι­σε πώς “οι άνδρες μας μάτω­σαν δίπλα σε Αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιώ­τες στους πολέ­μους στους οποί­ους συμ­με­τεί­χα­με, και αυτό θα γίνει επί­σης και στο μέλλον”!».

«Η κυβέρ­νη­ση ΝΔ έπια­σε το νήμα από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, που ξέπλυ­νε τον αμε­ρι­κα­νι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό, ενί­σχυ­σε την στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία με τις ΗΠΑ. Προ­σέ­φε­ρε πολύ­τι­μες υπη­ρε­σί­ες στο σύστη­μα, καθώς αυτήν την εγκλη­μα­τι­κή της πολι­τι­κή τη δικαιο­λό­γη­σε στο όνο­μα της “αρι­στε­ράς”, της “προ­ό­δου”, δια­σύ­ρο­ντας αγω­νι­στι­κές αξί­ες και ιδα­νι­κά, ενι­σχύ­ο­ντας την συντη­ρη­τι­κο­ποί­η­ση», υπο­γραμ­μί­ζει η ανα­κοί­νω­ση προ­σθέ­το­ντας: «Η άλλη όψη του νομί­σμα­τος είναι η επί­θε­ση της κυβέρ­νη­σης στα εργα­σια­κά και συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, η ενί­σχυ­ση της φορο­λη­στεί­ας του λαού, η διά­λυ­ση της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης. Απα­ραί­τη­το συμπλή­ρω­μα αυτής της πολι­τι­κής είναι η έντα­ση του δόγ­μα­τος “νόμος και τάξη”, της εργο­δο­τι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας, της κρα­τι­κής κατα­στο­λής, με στό­χο να μπουν στον “γύψο” οι λαϊ­κές και νεα­νι­κές διεκδικήσεις».

«Γι’ αυτούς τους λόγους ο φετι­νός εορ­τα­σμός της εξέ­γερ­σης του Πολυ­τε­χνεί­ου απο­κτά μεγα­λύ­τε­ρη σημα­σία. Το ΚΚΕ καλεί τους εργα­ζό­με­νους, τη νεο­λαία, τα φτω­χά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα να τιμή­σουν τον ηρω­ι­κό ξεση­κω­μό του Πολυ­τε­χνεί­ου και τους νεκρούς της πάλης ενά­ντια στη δικτα­το­ρία, με τη μαζι­κή, αγω­νι­στι­κή συμ­με­το­χή στις εκδη­λώ­σεις του τρι­ή­με­ρου εορ­τα­σμού και την αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πορεία προς την αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία. Να δια­δη­λώ­σουν ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και την εμπλο­κή της Ελλά­δας. Εκφρά­ζο­ντας την αλλη­λεγ­γύη τους στα θύμα­τα της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης, πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, που η πολι­τι­κή ΕΕ — κυβερ­νή­σε­ων τους εγκλω­βί­ζουν στη χώρα μας σε άθλιες συν­θή­κες. Να απο­μο­νώ­σουν τους σύγ­χρο­νους υμνη­τές της χού­ντας, όσους χύνουν το δηλη­τή­ριο του ρατσι­σμού, του φασι­σμού, του αντι­κομ­μου­νι­σμού», ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ.

Επί­σης, σημειώ­νει ότι «o ξεση­κω­μός του Πολυ­τε­χνεί­ου, όλη η αντι­δι­κτα­το­ρι­κή πάλη του λαού και της νεο­λαί­ας, τα συν­θή­μα­τα και οι διεκ­δι­κή­σεις του εργα­τι­κού κινή­μα­τος δεν βρή­καν τη δικαί­ω­σή τους με τη μετά­βα­ση απ’ τη στρα­τιω­τι­κή δικτα­το­ρία στην αστι­κή κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δημο­κρα­τία, τον Ιού­λη του 1974», καθώς «η περί­ο­δος της μετα­πο­λί­τευ­σης, της λεγό­με­νης “καλύ­τε­ρης δημο­κρα­τί­ας στην Ελλά­δα”, δεν έδω­σε ουσια­στι­κή και ορι­στι­κή λύση στα εργα­τι­κά — λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, παρά τις κατα­κτή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, που επι­τεύ­χθη­καν σε προη­γού­με­νες συν­θή­κες, όπου ο συσχε­τι­σμός δύνα­μης και η ύπαρ­ξη του σοσια­λι­στι­κού συστή­μα­τος βοη­θού­σαν σε μια τέτοια κατεύθυνση».

«Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι οι όποιες κατα­κτή­σεις και παρα­χω­ρή­σεις στον καπι­τα­λι­σμό είναι προ­σω­ρι­νές. Οι κρί­σεις, η φτώ­χεια, ο αυταρ­χι­σμός, οι πόλε­μοι θα υπάρ­χουν όσο η εξου­σία βρί­σκε­ται στα χέρια των καπι­τα­λι­στών, όσο η Ελλά­δα είναι δέσμια των ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όσες κυβερ­νή­σεις επέ­λε­ξαν να δια­χει­ρι­στούν το σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα και τους νόμους του, ανα­πό­φευ­κτα ακο­λού­θη­σαν αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές. Αυτό που σήμε­ρα απαι­τεί­ται για μια πραγ­μα­τι­κή διέ­ξο­δο προς όφε­λος του λαού, είναι η δια­μόρ­φω­ση μιας νικη­φό­ρας κοι­νω­νι­κής συμ­μα­χί­ας, που θα παλεύ­ει ενά­ντια στα μονο­πώ­λια, στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, στο ίδιο το ξεπε­ρα­σμέ­νο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, με στό­χο τον σοσια­λι­σμό. Αυτός ο αγώ­νας μπο­ρεί να απο­κρού­ει αντι­λαϊ­κά μέτρα, να απο­σπά κατα­κτή­σεις, να υπε­ρα­σπί­ζε­ται δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τα και ελευ­θε­ρί­ες για τον λαό», κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο